borsonline.hu | 2020.11.02. 15:00
Így használd az élményfürdőket a járvány idején!
A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után sok minden mással egyetemben a gyógyfürdőket is gyorsan bezárták, de az első hullám lecsengésekor újra kinyitottak. A fürdőkben azóta szigorú rendszabályokat hoztak, ezeket mutatjuk be.

A szauna veszélyes üzem lehet

A Bors által megkérdezett szakember szerint a magas páratartalmat generáló szaunák kedveznek a vírus terjedésének, és arra is számítani kell, hogy a levegőben lévő kórokozók meglehetősen hosszú ideig tudnak fertőzőképesek maradni. A száraz meleg pedig a nyálkahártya kiszáradásához vezet, ami az úgynevezett behatolási kapukat nyitja meg, így ezen keresztül könnyebben kerülnek a szervezetbe a kórokozók.

– A lecsökkent szállodai forgalom miatt

lehetőség van arra, hogy ütemezve, jó beosztással a szaunamester csak azokat engedje be egyszerre, akik egy szobában vagy háztartásban élnek. A magas hőmérséklet jó vírusölő, a megfelelő izolálással ne idegenkedjünk tőle

– javasolja dr. Bense Tamás családorvos, aki a személyes tapasztalatairól is beszélt. Az első hullám idején egy Balaton-parti szállodában használta a szaunát.

– Fel kellett iratkozni egy listára, az időpontok között pedig szellőztetést és fertőtlenítést is végeztek. Csak az ott kapott törölközőket lehetett használni, vizes fürdőruhában pedig be sem engedtek – sorolta az orvos.

Fotó: pixabay

A klór elpusztítja a vírust

A szabályok nem csak a szaunázásra vonatkoznak, az öltözőben és a medencetérben is fontos ajánlásokra kell odafigyelnünk.

Ha a kétméteres védőtávolság nehezen tartható, akkor ne menjünk bele a medencébe. A vízből kijövet és az öltözőben is vegyük fel a maszkot és fertőtlenítsük a kezünket.

Ha ezeket a rendszabályokat betartjuk, úgy gondolom, hogy a fürdők és a vendéglátóhelyek teljes bezárásáig nyugodtan igénybe vehetjük ezeket a szolgáltatásokat – mondta dr. Bense Tamás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábbi tájékoztatása szerint a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Az uszodai vizek klórozása során használt klórmennyiség tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust el­pusztítsa.

A legfontosabb szabályok

Budapesten 13 fürdőegységet üzemeltet a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Ebből 2 strandjellegű, 9 állandó, amiből 8 gyógyfürdő és 6 műemlékfürdő is egyben.

A járványügyi készültség ideje alatt a szervezet az alábbi szabályok betartását gondolja a legfontosabbnak:

Lázzal, hányásos-hasmenéses vagy légúti betegséggel tilos a belépés, papucs viselése kötelező, másfél méteres távolságot kell tartani mindenhol, a medencék használata előtt és után, s a mosdók használata után is kötelező a meleg vizes szappanos zuhany. A gyakori kézmosásra, a medencék maximális terhelhetőségére és arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyerekmedencébe felnőttek ne tartózkodjanak.

Niytókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva