2019.02.20. 11:00
Így ír a Vogue a Balatonról
Vajon a külföldiek, hogy látják a mi csodálatos Balatonunkat? Alia Akkam a Vogue-nak írta meg a magyar tengerhez tett tavaszi körútjának élményeit.

Budapest egy békés nagyváros, de a Duna partján sétálni még a legszomorúbb napokon is megnyugtató. Mégis jó magunk mögött hagyni a város zaját. Az itt élők is alig várják, hogy melegedjen az idő, tavasszal az első napsugarak érkezése után irány Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton. Alig két órás autóúttal a fővárosból le is lehet érni a nyugalom világába, ahol meg lehet kóstolni a levendula fagylaltot, kiülni az éttermek terasztára, vagy belelógatni a lábunkat a vízbe. Engem a hely a Jersey Shore giccses retro hangulatára és a Hamptons klasszikusan régi stílusának keveredésére emlékeztet.

Szezonon kívül minden csendes a tó körül, olyan mint egy érintetlen festővászon, különösen, ha ködbe burkolódzik a táj. Ez remek alkalom a pihenésre, érdemes meglátogatni a nagyszerű éttermeket, megkóstolni a lenyűgözően ízletes borokat.

A tó déli partján nyáron rengeteg programmal várják a családokat és a fiatalokat. Évenként megrendezik a Balaton Soundot, és más szabadtéri zenei fesztiválokat, amelyekre sokan látogatnak el. A Gastro Térkép navigáción keresve megtaláltuk Balatonfüreden a Bistro Sparhelt, ami igazi provancie-i hangulatot idéz. A borszekrények előtt ücsörögve, amíg várakoztunk a krémes karfiol levesre, szalonnával és ropogós mandulával, előételként kenyeret és kolbász krémet falatozunk. Főételként a polentán elhelyezett csípős hússzeletek után az étkezés tökéletes befejezése volt a desszertként rendelt kerek csokoládétorta, tetején mogyoróvajjal.

Fotó: Bistro Sparhelt

A közelben található a Kredenc Borbisztró, amely a helyi borok szentélye. A balatoni fehérborok mellett a vörösek is kedveltek. Esténként élő jazz-zene és dj szórakoztatja a látogatókat.

Fotó: kredencborbisztro.hu

A balatoni bortúra első helye a Szent György-hegyen található, ahol a vulkanikus lejtőkön termesztik a szőlőt. A borász egy magyar-kanadai építész, aki a helyi pékségből hozza a kenyeret a friss kecskesajt mellé, fehérborokat kínálva, köztük a Rajnai Rizlinget. A borász kutyája, Guba a szőnyegen szunnyad, miközben mi gyönyörködünk a teraszról a lenyűgöző természet és a tó látványában.

Ezután egy 15 perces autóútra levő családi tulajdonban levő birtokra hajtunk Badacsonyba. A szőlőültetvényen levő boltíves tégla pincébe érve drámai helyszínen kezdjük a borkóstolást, méghozzá egy ízletes Furminttal.

Ezután keleti irányba tartunk a festői Paloznakra, a Homola Pincészethez. A világos, fából készült díszes szobában megkóstoltuk a az olaszrizlingtől a Syrah-ig. Hideg volt a teraszon pihenni, de az ősfákkal és szőlőskertekkel körülvett látványban gyönyörködve olyan érzéseim támadtak, mintha egy falusi mesébe csöppentem volna.

Fotó: homolapinceszet.hu

Továbbhaladtunk Csopakra, ahol az 1939 óta működő családi Bergmann Cukrászdában a virágos széken ülve megkóstoltuk a pogácsát, a fagylalt kelyhet, és a remekül elkészített francia krémest (ropogós leves tésztában, vanília és karamellfűszerekkel ízesített tejszínhabbal a tetején).

Köveskálon meglátogattuk a Kővirágot, a fehérre meszelt falakat fekete-fehér csempe díszítette, kiegészítőként gyertyák, tükrök és élénk virágokat helyeztek el a helyiségben. A palatáblára felírt menüből kiválasztott ételek – cékla leves, tatár bifsztek, borsós rizottó csirkével – nagyon finomak voltak.

Fotó: kovirag.hu

Ellátogattunk a népszerű Káli Art Inn Hotel & Restaurantba, amel természetvédelmi területen található, stílusában tükrözi a Káli-medence csodálatos környezetét. A 12 szoba mindegyike különálló, az évszázados tetőtérből kialakított helyiségekben csipkés függöny mögött található a kád. A vendégeket üdvözlő süteménnyel kínálják, a hangulatos étkezőben pedig Wellington bélszínt vacsoráztunk. Az emeleten levő két vendégszoba mellett könyvtár is található.

Forrás: Vogue

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva