Fábos Erika | 2019.06.04. 12:10
Így irtják a szúnyogot a Balatonnál!
A sok eső, a megáradt folyók és a meleg miatt egyre több a szúnyog és a következő hetekben még több lesz. Ezen a héten már kémiai módszerrel is gyérítik a szúnyogokat. A Balatonnál ez már a második beavatkozás az idén.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: április utolsó hetében kezdődött meg idén a szúnyogok gyérítése. A Balaton térségében májusban már történt egy olyan biológiai eljárás, ami arra szolgál, hogy eleve kevesebb legyen a térségben a szúnyog. Előzetesen felmérték, hogy hol vannak a legnagyobb szúnyogtenyészőhelyek és azokon a helyeken egy baktérium által termelt, fehérje tartalmú folyadékot juttattak a vízbe.

– Ez a szer kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre, ezzel csökkenthető a szúnyogok utánpótlása – mondta Mukics Dániel, a Katasztrófavédelem szóvivője. – Az időjárástól és attól függően, hogy mekkora a szúnyogártalom, naprakész döntés születik a beavatkozásokról. A rovarszakértők rendszeresen monitorozzák a területet. Felmérik mekkora a csípésszám és azt is, milyen fajta szúnyogok fordulnak elő. Ezt követően születik döntés arról, hogy a következő héten, hol és mekkora területet kell kezelésbe venni. Erről minden hétfőn tájékozódni lehet a katasztrófavédelem honlapján, ott a napra pontos menetrend megtalálható.”

Fontos azonban tudni, hogy a szúnyoglárvák számára alkalmas vízgyülemek többnyire magánterületen, kertekben, esetleg üzemi területeken találhatóak.

– Mi magunk is nagyon sokat tehetünk azért, hogy sikeres legyen a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés, és kevesebb legyen a lakókörnyezetünkben a vérszívó – folytatta a szóvivő. – Kérjük a lakosságot, hogy erre saját érdekében figyeljen és tegyen ennyit annak érdekében, hogy kevesebb szúnyog legyen.

Fotó: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szúnyogirtás során felhasznált készítményt nagyon kis mennyiségben juttatják ki, mindössze 0,5-0,8 litert használnak hektáronként. A légi permetezés során az esti órákban, röviddel naplemente előtt terítik a szakemberek az irtószert, amely emberekre, háziállatokra és növényekre nem veszélyes, az a szabadban néhány óra alatt lebomlik. A földi permetezést naplemente után, a késő esti, éjszakai órákban végzik, így ez a méhekre nem jelent veszélyt. A munkálatokat végző szakemberek a méhészeket minden esetben tájékoztatják a permetezések idejéről és helyszínéről. A permetezéseket kizárólag a települések belterületein végzik. Gyakran felvetődik, hogy az irtásra használt vegyszer veszélyes és károkat okoz a környezetben, miközben kevéssé hatékony.

– Az a kutatás, amire ilyenkor hivatkozni szoktak, nem friss, még 2006-ban végezték – mondta Mukics Dániel. – Azóta az unió már betiltotta az akkori hatóanyagot és a módszert is. A most használt irtószer, kis dózisú deltametrin. Ez a hatóanyag a kijuttatás után néhány óra alatt lebomlik, tehát hosszan tartó környezeti hatásokkal sem kell számolni. Ez az anyag egyébként megegyezik azzal, amit a lakosság leggyakrabban használ otthon rovarirtásra, a különböző aeroszolokkal. Annyi a különbség, hogy az otthon használt szer töményebb. Ezzel a modern technológiával, amit alkalmazunk a szúnyoggyérítésnél, úgy fél liter kerül ki egy, egy hektáros területre, ami kevesebb mint 1 gramm hatóanyagot jelent. Ez sem az emberekre, sem a melegvérű állatokra, sem pedig a növényekre nem jelent veszélyt.

Az irtószert nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 grammot, és kizárólag lakott területen. A szúnyogokon kívül csupán olyan érzékenyebb rovarok pusztulhatnak el, mint a repülő levéltetvek, vagy a muslicák, a rovarevő madarak fő táplálékát jelentő bogarak és legyek tömeges pusztulásától nem kell tartani.

Szúnyogirtás menetrend a Balatonon:

Június 3.: Alsóörs, Aszófő, Balatonalmádi, Balatonföldvár, Balatonfüred, Balatonőszöd, Balatonszárszó, Csopak, Örvényes, Paloznak, Tihany

Június 4.:Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonakali, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonrendes, Balatonszepezd, Balatonudvari, Balatonvilágos, Kővágóörs, Révfülöp, Zánka, Balatonakarattya

Június 5.: Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonboglár, Balatonederics, Balatongyörök, Balatonlelle, Kőröshegy, Siófok, Szántód, Szigliget, Zamárdi

Június 6.: Balatonberény, Balatonszemes, Balatonszentgyörgy, Gyenesdiás, Keszthely, Siófok, Vonyarcvashegy

Június 7.: Alsópáhok, Balatonfenyves, Balatonkeresztúr, Balatonmáriafürdő, Felsőpáhok, Fonyód, Hévíz, Sármellék, Vörs, Zalakaros

Összeállította: Fábos Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva