likeBalaton.hu | 2022.02.18. 12:00
Így kátyúznak az utakon - Nézd meg a videót
90 ezer tonna aszfalt felhasználását tervezi a Magyar Közút az idei évben, a Balaton környéki utakon is folynak a felújítási munkák.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a téli hónapokban is folyamatosan végez lokális burkolatjavítási munkákat, amikor azt az időjárás is engedi. Az enyhébb idő kedvez a munkáknak, ugyanakkor a csapadékos és változékony időjárás hatással van az országos utakra is.

Az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózatból 2010 óta összesen több mint 6500 kilométernyi szakasz teljes körű felújítása valósult meg. Tavaly évtizedes csúccsal, közel 1300 kilométeren indulhattak el – és javarészt fejeződhettek be – átfogó munkálatok. Tavasztól folytatódnak és újabb beruházásokkal egészülnek ki a felújítási munkák, így idén is a tavalyihoz hasonló mértékben válhatnak korszerűvé az országos utak.

Ezekbe a kátyukba is aszfalt kerül
Fotó: Mészáros Annarózsa

Tél végén több a kátyu

A teljes körű felújítási munkákon kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nagy erőt fordít a lokális javítási munkákra is, ugyanis a 2021-2022-es téli szezonban is alakultak ki újabb burkolathibák az elöregedett úthálózati elemeken. Bár kevésbé volt csapadékos az elmúlt pár hónap, de a fagyási-olvadási ciklusok, vagyis az éjszakai fagyok és a nappali plusz hőmérsékletek, a változékony időjárás miatt továbbra is van teendője a társaságnak.
Az új burkolathibák jelentős része éppen a téli időszak végén alakul ki, ezért a közútkezelő is mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésére álló kapacitásokkal folyamatosan, ütemezetten végezze a hidegaszfaltos javítási munkákat. Ezeket tavasztól – vagyis a melegaszfaltkeverő telepek újranyitásától – már a tartósabb beavatkozások váltják fel, kiegészülve a teljes körű felújítási munkákkal.

A társaság által a téli üzemeltetési időszak végéig alkalmazott hidegaszfaltos javításokról és általában a kátyúzási munkákhoz kapcsolódó gyakori kérdésekre adott válaszokból készített egy rövid, közérthető videót – Kálid Artúr és Pusztaszeri Kornél szinkronjaival kiegészülve.

A Magyar Közút az országos közúthálózaton a 2022-es évben közel 90 ezer tonna aszfalt felhasználását tervezi 95 mérnökségén keresztül. Ezen kívül – főleg a Magyar Falu Program által biztosított plusz forrásokkal és külső vállalkozásokkal kiegészülve – nagyfelületű burkolatjavítási munkákat is végeznek majd a szakemberek.

A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a munkaterületek mellett továbbra is fokozott óvatossággal és a kihelyezett előjelzések, valamint ideiglenes forgalomkorlátozások alapján vezessenek.

Nyitókép: Illlusztráció / Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva