Mihály Szilvia | 2019.12.09. 06:00
Így készíts balatoni mézeskalácsot!
Csöntörgettünk, szaggattunk, díszítettünk, most lépésről-lépésre megmutatjuk nektek, hogyan készül a balatoni mézeskalács!

A karácsony előtti ünnepi készülődés elengedhetetlen része, hogy mézeskalácsot sütünk. Ki-ki kézügyességének megfelelően díszíti a különböző figurákat, szinte mindenkinek van jól bevált mézeskalács receptje is, mi elhoztuk nektek a Balatonról Csiszár Tiborné, Zsuzsi legfinomabb mézeskalácsának titkait.

Azt tudtad, hogy ez a sütemény eredetileg nem a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódott, hanem a nyári búcsúkban vásárokon árulták? A benne található fűszereknek és a szépen díszíthető tésztának köszönhetően lett az elmúlt évtizedekben az adventi készülődés jelképe.

Fotó: Csiszár Zsuzsi

– Mézeskalácsot adni és kapni egyformán szívet melengető érzés. A mézeskalács szeretetet, békességet, reménységet, és az együvé tartozást jelenti. Számomra a mézeskalács készítés csodálatos foglalatosság, belső indíttatás, érzem ahogy magával ragad az alkotás öröme, és sütök, és rajzolok – árulta el nekünk Zsuzsi.

Mi a mézeskalács titka?
A mézeskalács készítéshez idő kell, nem egy kapkodós, 30 perces sütemény, bár a sütési ideje csak néhány perc. Az előkészítés és a díszítés türelmet és kézügyességet is igényel, de az egyszerűbb mintáknak bátran nekiállhatunk. Csengő, csillag, fenyőfa, csizmácska, angyalka, szívecske a leggyakoribb mézeskalács formák, amit karácsony előtt készítünk.

Fotó: Mihály Szilvia

Konyhatündérnek sem kell lenni feltétlenül ahhoz, hogy szép végeredményünk legyen, de néhány szabályra oda kell figyelni, mutatjuk a részleteket!

– Ha mézeskalácsot készítünk, ne legyen hideg a liszt, azt már este vegyük ki a kamrából, és tartsuk szobahőmérsékleten – adja a már szakmai tippet Zsuzsi néni.
Ha a méz és a margarin össze van melegítve, sokkal könnyebb elkészíteni a tésztát. Ez nem is egyszerű feladat, ha lassan kavarjuk, gyúrjuk, a tészta morzsás marad. Ez ez első percekben nem baj, ne ijedjünk meg, össze fog állni, mutatjuk, hogy csináld:

Látod, milyen szép lett?

Amikor a tésztát gyakorlatilag készre gyúrtuk, még legalább 10 percig csöntörgetni kell. Hogy mit jelent ez? Nézd meg a videót!

A kezünk melegével formált, pofozgatott tésztát kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Nagyon fontos, hogy ha liszt kerül a tetejére, akkor azt egy kis ecsettel seperjük le a kiszaggatott formákról, különben azok sütés közben hólyagosak lesznek. Kisebb formákhoz 3 mm vastag tésztát nyújtsunk, a nagyobbakhoz kicsit vastagabbat, hogy a mézes kalácsunknak teste legyen.
Mutatjuk a sodrást:

Szaggatás közben 200 fokra melegítsük elő a sütőt, helyezzük a kiszaggatott formákat sütőpapírral vagy sütőfóliával bélelt tepsire, majd alsó-felső sütésen 5-6-7 percig süssük.

Nagyon gyorsan sül a mézeskalács, figyeljünk oda, közben ne írjunk üzeneteket, töltsünk fel sztorit a közösségi oldalakra vagy kezdjünk el porszívózni, mert könnyen odaéghet a tésztánk.

A díszítéshez a kikevert cukros mázat töltsük nyomózsákba, vagy a legegyszerűbb módon fagyasztáshoz használt tasakba, és kezdődhet az aprólékos díszítés. A cukormáznak nem kell hajszálvékonynak lenni, akkor nem is tapad jól a tésztához, könnyebben lepereghet.
Az első lépések:

A díszítésnek csak a képzelt szabhat határt, mint megtudjuk, csak pontokat és vesszőket kell rajzolni, abból összeáll a kép. Sok pöttyből és sok vonalból, persze. Így lesz végtelen, így készül az inda, a fecskefarok, a bibe, a kapuminta is. Türelemmel, apró mozdulatokkal.

Látod, hogy a levegőben kunkorodik a máz, mielőtt a süteményre kerül?

Én nem tudok betelni a látvánnyal, nagyjából húsz év gyakorlatát láthatjátok ezekben a mozdulatokban:

A máz akkor nem pörög le, ha a tészta kemény és kihűlt, vagyis szobahőmérsékleten megszikkadt. Legjobb a sütés utáni napon, vagy akár több nappal később megrajzolni.
Ha a máz lepotyog a mézeskalácsunkról, annak az az oka, hogy a süteményünk puha volt, amikor díszítettük, és ahogy szárad, összemegy, ekkor dobja le a díszítést magáról.

Fotó: Mihály Szilvia

Már biztosan nem bírsz tovább várni a pontos receptre!

Hozzávalók a balatoni mézeskalácshoz:
1 kg liszt
40 dkg porcukor
6-7 tojás mérettől függően
22 dkg olvasztott virágméz
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
10 dkg margarin
1 evőkanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg

A díszítő mázhoz:
1 tojás fehérje
25 dkg porcukor
csapott evőkanálnyi keményítő

LikeBalaton tippek az elronthatatlan mézeskalácshoz:
Ha a tésztába teszünk egy kis kakaót, akkor sötétebb színű tésztát kapunk, ha erre írunk fehérrel, csodálatos lesz. Ilyenkor kevesebb lisztet tegyünk a tésztához, mert a kakaó szárítja azt vagy egy kis tojássárgájával, mézzel többet tegyünk bele, hogy ne töredezzen meg a tészta.

A legyúrt tésztát legalább 10 órát pihentetni kell.

Fotó: Mihály Szilvia

Ez a tészta keményebb marad, ezt a receptet díszek készítéséhez használjuk. Ha az ünnepi lakoma zárásához szeretnénk mézeskalácsot kínálni, akkor a tésztába több mézet kell tenni, attól lesz puhább.

A kész, díszített mézeskalácsot ne hideg helyen tároljuk, hanem dobozban, szobahőmérsékleten. Akár hetekig eláll, bátran elkészítheted már december elején is a sütést.

A mézeskalács készítés képeken, ahogy az Alsópáhoki Alkotóházban készítettük:

Kép és szöveg: Mihály Szilvia, Videók: Mihály Szilvia és Keszey Ágnes

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva