dietaesfitnesz.hu | 2021.04.07. 14:00
Így kezdj neki a szabadban való edzésnek
Ahogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, a szabadtéri edzés szerelmesei ellepik a futópályákat és a kondiparkokat. Ha te is azok közé tartozol, akik a szabad levegőn szeretnek edzeni, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat, mielőtt belevágsz az idei kinti edzésbe!

 

Erejüket vesztett izmok

Ha huzamosabb időre abbahagytuk a kinti edzést – mert hát a hóban nem sokunknak van kedve edzeni –, akkor TILOS úgy visszaállni a tavalyi menetrendre, mintha a kihagyás meg sem történt volna. Miért? Edzés nélkül a fizikai edzettségünk csökken, az ízületeink pedig sokkal kevésbé terhelhetők. Fejben viszont még arra emlékszünk, hogy milyen jó edzettségi szinten voltunk, amikor abbahagytuk a rendszeres edzést, így hajlamosak vagyunk azt az intenzitást megcélozni – akár már az első edzésen –, amit anno hónapok kemény munkájával értünk el. Emiatt olyan gyakoriak a – főleg túlterhelésből bekövetkező – „sérülések”.

Fotó: Freepik

Ekkor jön a rosszullét…

Nem csak az izmaink és ízületeink szoktak el a nagyobb terheléstől, de a keringési rendszerünk sincs már annyira a topon. Amikor egy hosszabb kihagyás után belecsapunk a dolgok közepébe, nem ritka, hogy edzés alatt légszomj, szédülés, hányinger, extrém esetben pedig még ájulás is bekövetkezhet. A szakértő ezért fokozatosságra int bennünket. Hetente csak 10 százalékkal emeljük az edzések intenzitását, még akkor is, ha úgy érezzük, menne ez jobban is. Ez igaz a kardiojellegű – futás, séta, lépcsőzés – és a súlyzós edzésekre is.

Kerüljük el a megfázást!

A kora tavaszi idő csalóka: bár gyönyörűen süt a nap, a levegő még kissé csípős, nyirkos, ami tökéletes táptalaj a vírusoknak és a baciknak. A legtöbben ezért a futáshoz vagy bármilyen kinti edzéshez beöltözünk: hosszú nadrág, sportmelltartó, trikó, hosszúujjú felső. Ezzel nincs is baj, de edzés közben a testünk felhevül, leizzadunk, és amikor abbahagyjuk a mozgást – mert épp sétálunk haza –, kihűlünk.

Hogy elkerüljük a többnapos tüsszögést és orrfújást, érdemes plusz egy szélálló felsőt magunkkal vinni. Kössük a derekunkra, és csak hazafelé vegyük fel, bármennyire is úgy érezzük, hogy nem fázunk!

Futás helyett lépcsőzés?

Futni jó. Kikapcsol, edzésben tartja a keringési rendszerünket, és úgy általában, mozogni jó. Csak sajnos a legtöbben nem tudunk helyesen futni, ami a későbbiekben mozgásszervi sérülésekhez vezethet. Többen ezért inkább a lépcsőzést választják a futás helyett, mert az „nem árthat”. Pedig, de.

Fotó: Freepik

Irány a kondipark!

Budapesten egyre több helyen létesítenek úgynevezett kondiparkot, ami messziről úgy néz ki, mint egy játszótér. Ezeken a helyeken nincs szükségünk eszközökre, a kitelepített „gépeken” szinte bármilyen testsúlyos edzést végezhetünk. De egy TRX-et is vihetünk magunkkal, vagy bármilyen felfüggeszthető, hevederes eszközt. Ha pedig nincs ilyen hely a környezetünkben, egy pad is bőven megteszi, amire felugorhatunk, guggolhatunk vagy magasított fekvőtámaszt is végezhetünk rajta.

Eddzünk okosan, hogy elkerüljük a sérüléseket:

  • Felejtsük el, hogy hónapokkal ezelőtt milyen edzettségi szinten álltunk.
  • Figyeljünk arra, hogy mit bír a testünk, és ne hajszoljuk túl.
  • Ne kezdjünk heti 6 edzéssel. Éppen elég 2-3 edzés, utána fokozatosan lehet növelni az edzések számát. Fokozatosság mindenekelőtt.
  • Szabályozzuk az intenzitást! Ne kezdjünk a maximummal, mert hamar lesérülhetünk.
  • A túl erős edzés sérüléshez vezethet, ami több hétre kizökkenthet minket az edzésből. A túl gyenge edzés viszont nem sokat ér.
  • Végezzünk minden gyakorlatot szabályosan. Többet ér 2 szabályos guggolás, mint 100 szabálytalan.

Fotó: Freepik

Forrás: Dietaesfitnesz.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva