2018.08.21. 07:00
Így kibírhatjuk a hőséget is
Kánikula idején a legjobb a medencében, vagy egy hűs, elsötétített szobában pihenni. Csakhogy az élet nem áll meg, akkor sem, ha odakint 40 fok körüli a hőmérséklet.

Állítólag most éppen szünetel a globális felmelegedés, és nem is környezetszennyezés, hanem a minket hűtő, mínusz 140 fokos bolygó, a Mars távolodása felel az egyre forróbb nyarakért. Egy biztos, egyre fontosabb védekezni a hőség ellen.

A különösen forró évnek számító 1998-at a szakemberek mérföldkőnek tekintik a globális felmelegedés történelmében, ugyanis a végre lassulni kezdett az átlaghőmérséklet emelkedése. Ennek ellenére az elmúlt 16 évben is egyre gyakrabban fordulnak elő időjárási szélsőségek, extrém hőségek.

2003-ban 66 ezer ember halálát okozta egy európai hőhullám, 2010-ben pedig több mint 55 ezer oroszországi emberrel végzett a hőség. Ugyanebben az esztendőben rekordot jelentő 53,5 Celsius-fokot mértek Pakisztánban.

Egy szó mint száz, védekeznünk kell a hősé ellen. A védekezés alapja, ha otthonainkat, épületeinket szigeteljük. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 °C közötti, az ideális belső hőmérséklet ugyanis 28 °C körüli. Ezért szinte évente hallunk újabb, modernebb építési módokról, a geoterm fűtés-hűtés elterjedésétől, a szél által átjárható toronyházakon át, a félig földbe vájt épületekig. De mit tehetünk a hűvös lakásért a hagyományos társas- vagy panelházban, ha nincs légkondicionáló berendezésünk?

 

Otthon, édes, hűvös otthon

Éjszaka akár 10-15 C fokkal is hűvösebb lehet a hőmérséklet, ezért lehetőleg csak ilyenkor, vagy hajnalban szellőztessünk. Reggel az ablakokat be kell zárni, a sötétítőfüggönyt behúzni. A külső árnyékolók – redőny, zsalugáter, napárnyékoló – használatával sokkal jobb eredmény érhető el. Körülbelül 60-70 százalékkal csökkenti az ablakon bejövő hősugárzást. A legjobb megoldás a kibillenthető redőny. Akkor is érdemes ezekre beruházni, ha hirtelen nagy kiadásnak tűnik a több tízezer forintos költség, de a légkondi megvásárlása és az állandó magas villanyszámla figyelembevételével gyorsan rájövünk, hogy megéri az árnyékolók beépítése. Ráadásul ezek télen a hideg ellen is védenek. A tetőtéri lakásoknál pedig egyenesen kötelezővé tenném, hiszen szélsőséges melegbe akár 10 fokos különbséget is jelenthet a redőny és a jó szigetelés. Jól használhatóak még a hővisszaverő fóliák, vagy a blackout függönyök, melyek egyáltalán nem engednek fényt a szobába. Nem túl szép látvány, de egyre gyakrabban látni, hogy alufóliát ragasztanak az ablaküvegre, mely gyakorlatilag ugyanazt azt eredményt adja, házi kivitelben.

A nagymama praktikái ma is beválnak

– Nyár elejétől őszig lepedőket rajzszögezett anyukám a teraszra, világos maradt, de nem sütött át a nap. Mi most ugyanígy szoktuk felkötni az erkélyre, a gyerekszoba ablakára pedig mintás krepp papírt ragasztottunk. Két-három fokot is jelent a lakásban – javasolja Lovas Nóra, aki igyekszik a környezetet is óvó intézkedéseket tenni az otthonában. – Nyáron nálunk nincs palacsinta, vagy komoly főzőcskézést igénylő menü, mert hőség lesz a konyhába, és nekem sincs kedvem órákig ott állni a melegben. A hűtőszekrényben mindig van kaja, tehát ilyenkor sem éhezik senki – mondja mosolyogva, majd hozzáteszi – Persze gyakran fürdőlepedő, vagy lepedő is található a fagyasztóban. Ezeket az esti szellőztetés elején kiakasztom az ablakba, így ezzel is gyorsabban hűl a lakás.

Mások ilyenkor a szabályok

Gyakran halljuk a tanácsot, hogy igyunk sokat, de aki megszokta, hogy egy-két pohárkával iszik naponta, annak elképzelni is nehéz három litert. Nemes Lindának, a harmincas pincérnőnek egy komoly ijedtségre volt szüksége.

– Egyik nap elájultam a munkahelyemen, és azonnal elküldtek orvoshoz. Nagyon megijedtem, mert soha nem történt még ilyen velem. A háziorvosom jól leszidott, mert naponta legfeljebb fél liter folyadékot iszom. Most egy kétliteres flakonban mindig van a közelemben ásványvíz, és nagyon ügyelek rá, hogy délig, majd délután is elfogyjon legalább egy ilyen üveg víz. Körülbelül két hét alatt értem el, hogy képes vagyok végre meginni az előírt napi két-három litert.

Antal Kriszta, az örök diétázó imádja a kánikulát.

– Fantasztikusan jól esik egy pohár jéghideg üdítő ilyenkor, de a csak pincehideg víz, vagy a meleg tea még jobb hűsítő. A gyümölcsturmixok, hűtött gyümölcsök akár egy-egy étkezést is helyettesíthetnek, így a fogyókúrámmal is jobban haladok ilyenkor. Minden nyáron leadok legalább 5 kilót, amit aztán télen jól visszahízok – mondja nevetve.

Lovas Nóra három kisgyerekével egy panelházban él.

– A nagy melegek idején átalakul a napirendünk. A gyerekek későn alszanak el, reggel viszont szívesen szundikálnának a hűvösben, de rájöttem, hogy jobban jár mindenki, ha korán felébresztem őket, fél nyolc körül megyünk a játszótérre, és tízkor már itthon vagyunk. A lakásban akkor elviselhetőbb a hőmérséklet mint odakint. Megetetem őket, és dél körül elpillednek fél-egy órára. Mivel nincs kertünk, délután gyakran pancsolunk a fürdőszobában, például vízfestékkel festenek a csempére. Pillanatok alatt leöblíthető, és nincs nyafogás sem a nagy meleg miatt. Kora este megint jöhet a szabadtéri program.

– Korom ellenére egy maroknyi gyógyszert szedek, szép színesek – mondja nevetve Horvát Bori. – Ilyenkor mindig figyelmeztet a doktornő, hogy ennyi pirula mellett már nem lehet kiszámítani, hogyan is reagál a bőröm, és ha nem akarok májfoltokat meg egyéb bőrnyavalyákat, akkor inkább ne menjek napra. Először azt hittem, hogy a szokásos „ne napozz a déli órákban” szigorról van szó, de kiderült, hogy kalap vagy napernyő nélkül még reggel sem tanácsos pár percnél tovább napon lennem.

Mégis jó napozni?

A napozásnak persze rengeteg jótékony hatása is van, hiszen a D-vitamin képzés és csonterősítés mellett kifejezetten ajánlott bizonyos bőrhibák esetében is. A mitesszeres és a pattanásos bőrű kamaszok mellett a pszoriázisban szenvedőknek is érdemes napoztatni a bőrüket. A fizikailag megjelenő problémák mellett nem feledkezhetünk meg a napozás okozta lelki feltöltődésről sem, ezért javasolják a napfürdőt a szakemberek depresszió, vagy idegesség esetén is.

 

Hány faktor az optimális?

– A fényvédelem nagyon fontos. A bőr károsításának hatásai összeadódnak, és 20-25 év múlva jelentkezhet majd különböző bőrbetegségek, melanóma (bőrrák) képében. De az egészen kicsiket sem kell 50 faktoros napvédővel kenni, bőven elegendő a 30 faktor is. Érdemes figyelni arra, hogy minél kisebb vegyianyag terhelésnek tegyük ki a gyerekek – és a magunk – szervezetét is. A kemikáliák többet ártanak, mint amennyi plusz védelmet jelent a magasabb faktorszám – ajánlja a dr. Nika Erzsébet. – Az UVA és UVB szűrőkkel ellátott aloe verás napvédők például nagyon jók.

– Csecsemőknek és azoknak, akik allergiásak a fényvédőszerekre, az úgynevezett fizikai fénytörőket ajánljuk. Ezek nem szívódnak fel a bőrben, hanem olyan anyagot tartalmaznak, melyek a bőrre kenve visszaverik a fényt – magyarázza dr. Lestyán Katalin szakgyógyszerész.

– Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a napozás terhesség alatt jóval ártalmasabb, mint máskor. Ez így önmagában nem igaz, de nincsenek erre vonatkozó komoly kutatási eredmények, így jobb az óvatosság. A megnövekedett hormonszint miatt a mama bőre megváltozik, sokkal érzékenyebb lesz, de a babára is nagy terhelést jelent a hosszú napfürdő. Különösen az első és az utolsó harmadban fontos, hogy ne süttessék magukat a tűző napon. Nem tudjuk ugyanis, hogy a mama pocakján milyen arányban jutnak át a káros sugárzások, hogy azok milyen hatással vannak a magzatra, ráadásul a test felmelegedése sem feltétlenül tesz jót a picinek. Én azt tanácsolom, hogy ebben a néhány hónapban csak árnyékban, szűrt fényben élvezzék a nyarat – teszi hozzá Nika doktornő .

Szöveg: Dezslik Magdolna

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva