Mészáros Annarózsa | 2021.12.24. 08:00
Így lesznek szuper fotóid karácsonykor
A születésnapok mellett a másik legnagyobb esemény a családok életében a karácsony. Mindenki szeretné a legtökéletesebben megörökíteni az ünnep pillanatait. Ehhez adunk most egy kis segítséget.

Vacsora, csoportkép, ajándékbontás. Szinte minden egyszerre történik, és nagyon gyorsan. Így felkészültnek kell lenned, pláne, ha népes a családod és mindenki egyszerre csinál mindent.

Előkészületek
Először is érdemes felkészülnöd az ünnepre feltöltött akkumulátorokkal, feltöltött vagy új elemekkel, sok-sok hellyel a telefonod vagy a fényképezőgéped memóriakártyáján. Gondold végig, hogy a szoba vagy a tér, ahol lesztek, mennyi fénnyel rendelkezik, szükséged lesz-e a plusz világításra, esetleg vakura.

Óvatosan a villanással!
A vaku sok esetben hasznos, mert teljesen sötét tereket is világossá varázsolja, de egyben falfehérré változtatja a szereplőket, ha nem vagy elég óvatos. Ennek kiküszöbölésére válaszd az éjszakai módot a gépeden.

Mindenki látszódjon
Az egyik örök mumus a csoportkép. Mindenki benne legyen, jól nézzen ki és nem árt, ha a karácsonyfa is látszik. Érdemes szemmagasságból fotózni a jelenetet. Mert alulról szinte mindenki kövérebbnek hat, fölülről meg teljesen torznak. Ha sokan vagytok, akkor a kép két szélére állíts egy-egy embert és töltsd ki a köztük lévő helyet. Ha dinamikus fotót szeretnél és nem tornasort, akkor helyezz el a térben több, különböző magasságú széket, ülőkét.
Ha csupán néhány szerepetek a képen, akkor válassz egy fotelt, ültess valakit a karfára, majd a fotelbe és így építsd fel a jelenetet.
Jó, ha kéznél van egy állvány, ennek hiányában egy szék vagy asztal, hogy ne mozduljon be a kép. Ezekről érdemes már korábban gondoskodni, ne akkor kelljen rögtönözni.
Ha te is szerepelnél a fotón, állítsd önkioldó módba a gépet, az exponálás után szaladj a többiek mellé, és mosolyogj! Válassz kis mélységélességet, mobilnál portré üzemmódot.
Amennyiben van elég hely hozzá, ne közvetlenül a karácsonyfa elé álljatok, hanem egy picit távolabb, így szépen elmosódnak majd a fa fényei és tökéletes hátteret biztosít a képeken.

Jó, ha a képen szereplők kimutatják az érzelmeiket egymás iránt a fotón. forrás: freepik

Ó, szép fenyő!
Ha a karácsonyfát szeretnéd megörökíteni, érdemes alsóbb kameraállást választani, hogy a fa nagyobbnak tűnjön a fotón. A gömbök szépen tükrözik a szobát, a fényeket és magát a fát, érdemes kipróbálni néhány beállítást.

A pazar fények magukért beszélnek. forrás: freepik

Mit rejt a csomag?
Az ajándékbontás percei nagyon meghittek, de egyben gyorsak is. Állítsd a kamerádat sport funkcióra, hogy minél több fotód legyen az eseményről, s biztosan ne maradj le a tökéletes pillanatról.
A gyerekek ilyenkor legtöbbször a földön ülnek, biztosan lefelé néznek. Válassz alsóbb kameraállást, hogy a boldog arcocskák jól láthatóak legyenek. Biztasd őket cselekvésre: „megmutatod nekem, hogy mit kaptál?”, „mennyire szereted az új babádat?”, „megnézhetem a könyvedet?” vagy más kérdésekkel könnyebben tudod érzelmekre bírni a kicsiket, mint a „nézz rám és mosolyogj!” felszólítással.

Örömteli ajándékozás. forrás: freepik

Adni öröm!
Jó, ha az ajándékozó is szerepet kap, hiszen ő is ugyanúgy várakozik, és a várja a hatást, ahogyan az ajándékozott. Illetve a társaság többi szereplője is sok esetben egyfelé figyel, érdemes a reakcióikat követni és elcsípni.

Azok a bizonyos részletek
Ha a kamerád keresőjébe nézel, legyen elképzelésed, hogy mit szeretnél látni az elkészült fotón. Ha embert fotózol, soha ne vágj ízületnél (boka, térd, csípő, ujjvégek, csukló, könyök, fülek), az alanyod feje is legyen rajta a képen. Ugyanez vonatkozik a karácsonyfára is. Pont a teteje ne maradjon le róla.
Törekedj a hármas tagolásra. Sokkal intenzívebbek lesznek a képeid, ha kilépsz a középre helyezésből és valamelyik oldalra helyezed a hangsúlyos részt. Figyelj arra, hogy amerre néz az alanyod, ott legyen több tér.

Mi kerül az asztalra?
Karácsonykor roskadásig telnek az asztalok finomabbnál finomabb falatokkal, ételkölteményekkel és a nagyi féltve őrzött porcelánja is előkerül. Ha nem nézegetésre szánjátok az ételeket, akkor valódi alapanyagokból készülnek, így nem a konyhakatalógusok bemutató darabjai. Vagyis: törnek, morzsolódnak, szaftosak, satöbbi. Így a túl közeli kivágások helyett válassz egy távolabbi nézőpontot, amiben a tányérod egy része csak a képnek és megmutatja az asztali dekorációt és a terítéket.

Mutatósabb az ételfotó, ha a teríték is látszik. forrás: freepik

Ami a fotóknál is fontosabb: éld meg a pillanatot! Boldog karácsonyt!

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva