borsonline.hu | 2021.08.21. 14:00
Így ne menj mások agyára a strandon
Ismerős szitu, amikor valaki zenét bömböltet a balatoni strandon vagy épp a törölközőn próbálja megnevelni a gyerekét? Netán a büfében ült előtted a padon vizes fürdőruhában valaki? Mit tehetsz, hogy ne te legyél ez a valaki?

Vannak olyan írott és íratlan szokások, szabályok, amelyeket illik betartani, ha strandra megyünk. Ha ezeket megfogadjuk, sem magunknak, sem másoknak nem okozunk kellemetlen perceket.

Ahogy annak idején Kovács Eszti is énekelte: annyi vicceset látni, hallani a strandon. Bambi azóta már nincs, de van sok más, mi kapható.

A Bors csokorba szedte a legfontosabb szabályokat, amikkel elkerülhetjük a kellemetlen eseteket, és nem minket látnak viccesen.

Ne másszunk egymás szájába

A strandoláskor a legtöbb feszültség abból adódik, amikor fészekrakó ösztönnel felvértezve igyekszünk megtalálni a legideálisabb helyet magunknak és a holmijainknak. Az összezártság érzése, hogy nagyon közel vannak hozzánk idegen emberek, sokszor frusztráló lehet.

Kérdés, hova pakoljunk: ne túl távol a víztől, de elég közel, elkerülve azt, hogy rajtunk lépkedjenek át. Ideális táv a 3-4 méter, persze csak ha nincs tumultus.

Hallgassunk az úszómesterre

Szerencsés helyeken a fiatal lányok legeltetik az úszómestereken a szemüket, de ők azok, akik nem díszelegnek a strandon. Ha jön a fránya eső, a fejekben pedig sűrű köd van, akkor ő lesz az, aki be akar – és be is fog – úszni utánunk. A strandok házirendjét ők tartatják be, ezért nekik mindig igazuk van.

Ezért ne ugráljunk a másik fejére, ne menjünk a medencébe betegen, és ha a strand megköveteli, használjunk úszósapkát. Ha nekünk szól a sípszó, egyenes úton távozhatunk nemcsak a medencéből, de a strandról is.

Ügyeljünk a megfelelő távolságra – különösen, ha nincs tumultus
© Pexels

Ne mi legyünk a DJ-k

Igen, van, akinek a zenétől felforr a vére, de ha hallani akarja a másik hangját, inkább vegye lejjebb a hangerőt. Manapság ugyanis nagyon elterjedtek a kisméretű, hordozható hangszórók, amivel telefonon keresztül hallgathatjuk kedvenc zenéinket.

Megfelelő hangerőn nincs is ezzel baj, de ha a saját hangunkat sem halljuk, inkább tekerjünk egyet lefelé a gombon. A Lambada is idegesítő tud lenni tizedjére…

Ne szemeteljünk

Ugyan minden strand alkalmaz takarítónőt, aki hiába szuper-woman, igen nehéz a dolga, mert seper egyet jobbra, seper egyet balra, mégsem lesz ragyogó tisztaság. Az ő munkáját könnyíthetjük azzal, ha a strandtáskába a naptej és a törölköző mellé egy kis szemétgyűjtő zsákot is magunkkal viszünk. Ezt aztán egy mozdulattal kidobhatjuk a kukába – még jobb, ha ezt otthon tesszük meg.

Bízzuk a zenét a strand DJ-jére, vagy a hangszórókra, mi maradjunk hallgatók © Pexels

Büfébe csak szárazon

A magyar strandokon a rántott húsos szendvics állandó sláger évtizedek óta, de ki ne tudna ellenállni egy hot-dog – kávé – limonádé kombónak, ha már végre itt a nyár?! Egy a lényeg: a büfére ne vigyük magunkkal a medence vagy a tó vizét.

Inkább várjunk 10-15 percet, amíg megszáradunk, vagy kapjunk magunkra egy száraz ruhát, törölközőt.

Figyeljünk a gyerekekre

A nyári gyerekek a Balaton-parton – és máshol is – kacagnak, nevetnek, de vigyázzunk rájuk, hogy el ne vesszenek! A kicsik ugyanis sokszor figyelmetlenek, ráadásul hangosak, így a szülő felelőssége, hogy odafigyeljen a lurkókra.

Így nem kerül homok a másik vendég fejére és nem omlik össze a homokvár sem. Közben számtalan dologra megtaníthatjuk őket, amivel később tekintettel tudnak lenni másokra.

A kicsiken legyen rajta mindkét szemünk – ha elvesznek, elég kínos hallgatni a hangosbemondót © Pixabay

Lazuljunk le egy kicsit

Az élvezhető strandoláshoz ne vegyünk magunkra mindent. Igyekezzünk toleránsak lenni, hisz a gyerekek sem fognak némán a vízbe ugrani, a tinik sem halkan fogják élvezni a hátralévő szünidőt, és bizony néha eltéved egy-egy frizbi.

Ezek nem nekünk szólnak, így hát ne sikítsunk, ha véletlen egy labda egy bácsira esik rá. Élvezzük mi is a strandot, mert ott annyira szép és jó!

Forrás: borsonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva