2018.10.06. 12:00
Így párosítsd a bort és a sajtot
Ha ősz, akkor borfesztiválok és szüret! A hűvös estéken előkerülnek a sajttálak és a borok, azonban nem mindegy, hogy milyen italhoz, milyen sajtot választunk. Íme néhány praktika, amelyek segítségével, nem uralkodik el rajtunk a tanácstalanság a bevásárlásnál.

A MAGYAROK KEDVENCEI
Itthon talán a nagylyukú, ementáli típusú sajtok a legnépszerűbbek. Ezekhez a hordós érlelésű, krémes textúrájú fehérborok illenek a legjobban. Persze ilyenkor is érdemes az ízek harmóniájára törekedni, így az ilyen jellegű sajtokhoz vásárolj például zöldveltelinit, vagy chardonnay-t.

Balatoni borajánlat: Balaton-felvidéki Chardonnay – 2015

Markáns karakterjegyekkel rendelkező fajtajelleges bor, zöld alma és érett sárgadinnye ízjegyekkel.

ÉRETT, VAGY NEM ÉRETT SAJTOK?
Amennyiben a kevésbé érett, gomolya jellegű sajtokat preferálod, úgy a borválasztás alkalmával, szintén a könnyedséget helyezd előtérbe. Javasoljuk, hogy reduktív fehérbor, vagy rozé kerüljön még a kosaradba. Ha konkrét példára van szükséged, akkor a Tokaji Furmint jó döntés!

Ha az intenzívebb, érettebb sajtok rajongója vagy, akkor keress egy testes, öregebb vörösbort a kínálatból, ilyen például a Cabernet Sauvigon. Az sem árt, ha magas a cukortartalma. Igaz ez a különböző, ízesített (például köménymagos) sajtokhoz is.

Balatoni borajánlat: Aranymetszés Badacsonyi Cabernet Sauvignon – száraz, 2015

A Badacsonyi borvidéken nem csak fehér borokkal lehet csúcsminőséget elérni. Az ásványi anyagokban gazdag talaj és a tó klíma-kiegyenlítő hatása a vörösborok minőségére is kedvezően hat. Színe – ahogy ettől a fajtától elvárható – mélyvörös, illata és íze pedig először enyhe animális jelleget mutat, igazolva nevében a francia „sauvage”, azaz „vad” szótő jogos használatát. A tizenkét hónapos kishordós (barrique), majd az ezt követő palackos érlelés eredményeként a bort enyhe füstösséggel kevert gyümölcsös, lekváros érzetek dominálják a bársonyosra szelídült savgerinc felett. Az ízek utolsó felvonásaként az utóízben a tannin válik uralkodóvá, és zárja hosszan elnyúlóan az előadást. Fogyasztását szobahőmérsékleten, nemes, ízekben gazdag ételekhez ajánlják.

PENÉSZES SAJTOK ÉS A BOR
Sokaknak gondot okoz, hogy hogyan párosítsa össze az intenzív ízvilágú kéksajtokat a borokkal. Mivel nálunk is egyre népszerűbbek a kék nemes penésszel érlelt sajtok, így nem árt tudni, hogy ezek a csemegék a karakteresebb borokhoz passzolnak. Egy édes desszertbor, például a Tokaji Aszú pazar egységet alkothat ezekkel a sajtokkal.

FÜSTÖLT CSEMEGÉK
Parenyica, füstölt sajtok, rudacskák… Az intenzív füstös íz kedvelőinek is alaposan meg kell gondolniuk, hogy mit öntsenek a pohárba. A szakértők a lágy, üde fehérborokat javasolják. Ide tartozik a Szürkebarát, a Királyleányka, vagy a Hárslevelű. De ezeket ajánlják a félkemény trappista sajt kedvelőinek is.

Balatoni borajánlat: LAPOSA SZÜRKEBARÁT 2017

Azt mondják, hogy a szürkebarát Franciaország után Badacsonyban találta meg a második hazáját. E borban a könnyedség és az elegancia ötvöződik. Fehérvirág- és enyhén fűszeres illat jellemzik, zamatában azonban telt és vastag a fajta. Igazi hercegnő, így megköveteli a kitüntetett figyelmet. A séf ajánlata: lassan sült mangalicakaraj szalonnás kelbimbó-variációkkal

KECSKESAJT ÉS TÁRSAI
Sokan választanak kecskesajtot, ha borozásról van szó. Ezek a hordós érlelésű fehérborokkal alkotnak szuper párost. Ha a sajt nagyon sós akkor érdemes egy savanykásabb bort fogyasztani mellé. Ilyen például a rizling.

Balatoni borajánlat: Homolai 100% Rizling

Ha Balaton, akkor a rizling kötelező gyakorlat. A 100% Rizlinget vibráló savak, szép test jellemzi, amit a finom seprős érlelés tesz izgalmassá. Könnyű reduktív bor, tisztán vagy szódával!

Fotó: homolapinceszet.hu

Szöveg: mindmegette
Borajánlat: likebalaton

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva