likeBalaton.hu | 2021.04.11. 16:00
Így válassz bringát a gyereknek! Tóparti útvonalat is ajánlunk
Számos szempontot kell mérlegelnünk, ha kerékpárt szeretnénk vásárolni a gyerkőcnek. Biztosan nem nyúlunk mellé, ha figyelembe vesszük a lurkó életkorát, testi adottságait és bringástudását. S, ha már megvan a bringa, egy jó kis útvonalat is ajánlunk a tóparton.

Lassan, de azért fokozatosan megérkezik tavasz. Ennek köszönhetőn országszerte bringások ezrei lepik el az utcákat és parkokat. Ez az évszak a legjobb alkalom, hogy a gyerekeket is bringára ültessük, ám nem mindegy, milyenre. Sok szülőnek fejtörést okoz, milyen kétkerekűt válasszon gyermekének, hiszen nem szeretnék elpazarolni a pénzüket olyanra, amelyben kis idő múlva nekik és gyermeküknek is csalódniuk kell.

Három alapvető szempontot kell mérlegelnünk, amikor kerékpárt veszünk a kicsiknek

  • az életkort
  • a testmagasságot
  • a biciklistudást

Szintén fontos tényező a járgány súlya

Ha túl nehéz, a gyerekek nem bírnak el vele. Ezért óvakodjunk tőle, hogy a legolcsóbbakat vegyük meg, mert általában azok a legnehezebbek. Az sem jó elgondolás, ha túl nagy kerékpárt választunk, mondván, majd úgyis belenő a gyerek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kicsiknek nehéz kezelniük és kormányozniuk a túlméretezett kétkerekűt – gyűjtötte össze az információkat a csupasport.hu.

Gondtalan bringázás? Erre figyelj a szezonkezdet előtt!

Iskoláskor előtt

Ebben az életkorban a futóbiciklik az ideálisak. Ezeknek a járgányoknak nincs pedáljuk, lábbal kell hajtani őket. Leginkább azért hasznosak, mert a gyerekek ezeken tanulnak meg egyensúlyozni és a sebességet kezelni. A hozzáértők szerint a pedál nélküli bringákról nagyon könnyű a gyerkőcöknek átszokniuk a pedálosra, és még oldalkerekekre sem lesz szükségük. Ma már kaphatóak olyan járgányok, amelyeket pedálossá alakíthatunk át, így nem kell újat vennünk, amikor a kicsi nőni kezd.

A Black Mountain Bikes Pinto bringáját úgy tervezték, hogy követni tudja a gyerekek életkorral változó testmagasságát. A biciklit három az egyben termékként is hirdetik, hiszen a kicsik pedál nélkül használhatják, később pedig pedált és 35 centiméter átmérőjű kereket is tehetünk rá. Váza mindössze hat kilogrammot nyom, szíjhajtása nem igényel sok karbantartást, a kéziféket pedig apró manccsal is könnyű kezelni. Ha már nagyobb a gyermekünk, erősebb sebességváltót is szerelhetünk rá. Ára: 150 000 forint.

Fotó: csupasport.hu

Remek választás lehet a Strider 12 Sport futóbicikli is, amelyet a gyerekek már másfél éves koruktól használhatnak. A nyeregrúd hosszának köszönhetően könnyen beállíthatjuk a megfelelő nyeregmagasságot, de egy csavarhúzással a kormány magasságán is változtathatunk. A strapabíró váz ellenáll a legmerészebb kihívásoknak is, nem beszélve a defektbiztos gumikról. Jóllehet ára 47 000 forint, a gyerekek akár ötéves korukig is használhatják.

A bringázás 6 jótékony hatása az egészségre, itt!

Fotó: csupasport.hu

4-6 éves kor között

Ebben az életkorban a gyerekek 105-115 centiméter magasra nőnek, ezért olyan járgányt válasszunk, amelynek kereke 35-40 centiméter átmérőjű. Ezeknek az egyszerű kerékpároknak már pedáljuk és fékjük is van, sőt nem ritka, hogy néhány fokozatból álló váltójuk is.

A mindössze hat kilogramm súlyú, 40 centiméter kerékátmérőjű Early Rider Belter remek választás első pedálos kerékpárnak. A kétkerekű egyik különlegessége, hogy a tervezők lánc helyett gumiszíjat tettek rá, ami azért korszakalkotó ötlet, mert a „gumiláncot” nem kell olajoznunk, és nem is koszolódik annyira, mint a fémlánc. A fémváz kinézete és súlya is lenyűgöző, ami azt bizonyítja, hogy a tervezők minden részletre odafigyeltek. Ára: 150 000 forint.

Sokan várják a Balatonig levezető bicikliutat. Mit lehet tudni róla?

Forrás: csupasport.hu

7-10 éves kor között

Kisiskolás korban, amikor gyermekünk eléri a 115-135 centiméteres magasságot, olyan kerékpárt vegyünk, amelynek kereke 45-50 cm átmérőjű! Az ilyen járgányokat már sokféle váltóval gyártják, és soknak első felfüggesztése is van, amelynek segítségével a bringa kitűnően helytáll még a keményebb terepeken is.

A Specialized Hotrock 20 a legnépszerűbb bringák egyike, nem ok nélkül: a legkülönbözőbb terepeken, otthon és a parkban, a hegyi és földutakon, továbbá erodált hegyoldalakon is csodásan megállja helyét. Mindezt alumíniumvázának és az öt centiméter vastag SR Suntour XCT-JR villájának köszönheti. A hétsebességes Shimano Tourney váltó már csak hab a tortán, nem is beszélve az állítható felnifékekről. Ára: 144 000 forint.

Fotó: csupasport.hu

10-13 éves kor között

A gyerekek ebben az életkorban már elérik a 135-150 centiméteres testmagasságot, ezért jobb, ha olyan bringát veszünk nekik, amelynek kerékátmérője 60 centiméter. Szintén ez az az életkor, amikor kipróbálhatják az országútra és a hegyre tervezett változatokat, és megismerkedhetnek a hibridbiciklikkel is. Aszerint válasszunk, hogy gyermekünk jellemzően milyen fajta terepen kerekezik leggyakrabban.

A Kona Process az egyik legnépszerűbb bringa a 10-13 éves korosztályban. Ez az egyszerűsített változat megtartja előremutató alakját és remek adottságait, és kitűnő választás azoknak a teljesítményközpontú gyerekeknek, akik imádnak versenyezni. Rövidebb és hosszabb távra egyaránt alkalmas. A kerekek felfüggesztését úgy oldották meg, hogy az első kerék mozgástere 12, a hátsókeréké 10 centiméter. A Manitou Machete légrugós villa, a RockShox Deluxe Solo lengéscsillapító és a tízsebességes Shimano Deore váltó csak növeli a bringázás élményét.

Fotó: csupasport.hu

Mindent tudni szeretnél a balatoni bringázásról? Bringa rovatunkban megtalálod a téged érdeklő információkat.

Kamaszkorban

A tinédzserek már a kisebb méretű felnőttbringákkal is könnyen elbírnak. A járgánnyal a kerék mérete is növekszik, az ideális kerékátmérő 66-68 centiméter. Persze sok minden függ gyermekünk testmagasságától és biciklistudásától is, ezért ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérdezzünk meg egy szakértőt.

Az enyhén retró stílusú Schwinn Wayfarer nemcsak tökéletesen megfelel a célnak, hanem imádnivalóan is néz ki. Megbízható acélváza jóvoltából tinédzserkorú gyermekünk kényelmesen és ami talán ennél is fontosabb, zökkenőmentesen bringázhat. A hétsebességes hajtáslánc néhány fokozatának köszönhetően a Wayfarer dimbes-dombos tájakon is megbízható útitárs, de kíméljük meg a meredekebb hegyoldalaktól. Iskolába járásra is tökéletesen alkalmas, főként hátsó csomagtartója miatt, amelyre iskolatáskát és könyveket is szíjazhatunk. Leginkább 165–188 centiméter magas kamaszoknak ideális. Ára: 85 000 forint.

Fotó: csupasport.hu

 

Irány a part!

Siófokon például sokféle útvonal közül választhatunk és kisgyerekekkel is biztonságos. Az aszfaltos utak kiváló terepet biztosítanak a bicajozáshoz, a part menti utcákon most már csekély a forgalom, így stresszmentesen terelgethetjük a külön, kisbringán kacsázó apróságokat, de akár kerékpár-utánfutóval is nekivághatunk az expedíciónak.


Persze vannak kerékpárutak, de most egy olyan szakaszt választottunk, ami közvetlenül a Balaton-parton halad, ez ugyanis a legszebb – és állíthatjuk – a maga nemében egyedülálló. Az útra a szokásos felszerelésen kívül vihetünk magunkkal fürdőruhát, törölközőt, plédet és labdát, ezekre ugyanis szükség lesz.

Az 5 kilométeres útvonal a patinás, egész évben is nyitva tartó szállodákkal teli Batthyányi utcából indul keleti irányba, egészen Szabadifürdőig. Ez optimális táv, amit gyakran megszakíthatunk fürdőzéssel, büfézéssel, játszóterezéssel.

A Petőfi sétányon keresztül haladunk a Beszédes sétány felé. A Hotel Európa mellett letérünk a partra, ahol máris a város legjobb homokos-dagonyázós helyén vagyunk, ráadásul az év minden napján nyitva tartó Mala Gardenben bedobhatunk egy isteni kávét vagy teát, amíg az apróságok nyakig kikenik magukat a homokban.

Siófok egyik jellegzetes épülete, a Club 218 Apartmanház előtt haladunk a parton, közvetlenül a víz mellett. Az itt kialakított szabadtéri fitneszparkban a felnőttek is átmozgathatják magukat.

Mindenhol találunk kerékpártárolót, tele is vannak bicajjal. Látszik, hogy az egyik legkedveltebb elfoglaltság ilyenkor a kerékpáros kirándulás, külföldiek és magyarok is tudnak kölcsönözni a városban.

A Tömörkény utcától új vialcoloros sétányt épített az önkormányzat, ahol sokan kocognak, bringáznak. Útközben találunk óriás hullámpadot, napórát, sőt nagy meglepetésre anyáink egyik legszuperebb grundjátékát, a nyolcas ugróiskolát is. Lehet pecázni, snecizni, vagyis kis csalihalakat, szélhajtó küszöket fogni, és ha csendben vagyunk, mellénk telepszenek napozni, füvet enni a gyönyörű tőkés récék.

Nyitókép: Freepik

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva