MW | 2024.04.26. 16:00
Labdázással képezték ki a halkeresésre Gubacsot, a halőrkutyát
Ismerd meg Gubacsot, a balatoni halőr kutyát!

Tavaly december óta segíti a balatoni halőrök munkáját Gubacs, a szálkás szőrű tacskó, amely Európa Kupa-győztes és a Tacskó Világszövetség „munkachampionja”. A négylábú halőr már sikeres bevetésen is túl van: egy olyan horgászt sikerült elkapnia, aki a botzsákjában próbált elrejteni egy süllőt.

Játéknak fogja fel

Gubacs kiképzése 12 hétig tartott, ám gazdájától, Gáspár Tibort, elmondta, hogy az eredményes munkához folyamatos gyakorlásra van szükség.

Gubacs nem lesz „tengeribeteg” a hajón Fotó: BHNP Zrt.

 

Minden keresőkutyának szeretni kell labdázni, konkrétan labdabolondnak kell lennie. Erre a készségre van ráépítve a keresés. A kutya nem is tudja, hogy munkát végez, ő csak a játékát, azaz a labdáját keresi, aminek a szaga azonosul a keresett tárgyéval. Ez esetben halszagú a labda.

– Ettől függetlenül halat nem eszik, csak halas tápot – fogalmazott a Borsnak a balatoni halőr, Gáspár Tibor, aki azt is elárulta, milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy egy kutyából jó halőr váljon.

A hajózást és az autózást jól kell bírnia. Otthonosan kell mozognia emberek közt, nem mutathat agressziót, sem félelmet, kifejezetten jó idegrendszerű kutyák alkalmasak csak erre a célra.

Ugatással jelez

Gubacs nem mindennap dolgozik, alkalomszerűen van bevetve, ám csak gazdájával vesz részt akciókban, ugyanis a keresőkutyáknál fontos az összeszokottság és a szoros kapcsolat.

Büszkén pózolt fogásával, egy süllővel Fotó: Bors

 

– A szolgálati kutya használatának célja a halőrök munkájának segítése azzal, hogy a szabad területeken, illetve a hivatásos halőrök által jogszerűen ellenőrzés alá vont járművekben, építményekben tárolt, elrejtett halak helyét segítsen megtalálni. Gubacs segítségével a hivatásos halőrök fellelhetnek olyan haltételeket, amelyeket el akarnak rejteni a pecások. A kutya úgy van képezve, hogy hangadással, azaz ugatással jelezze az elrejtett halakat – tette hozzá Gáspár Tibor.

Rendkívül sikeres

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hivatásos halőre arról is szót ejtett, hogy Gubacs egy rendkívül intelligens, nagy munkabírású, jó idegrendszerű, kifejezetten emberszerető kutya, nem meglepő, hogy számos díjat bezsebelt már az öt éves tacskó.

Számos rangos díjat bezsebelt a szálkás szőrű tacskó Fotó: Bors

 

– 2021-ben nyolc ország részvételével Magyarország rendezte a Tacskó Európa Kupát, ahol a kutyák vadászati munkateljesítményét bírálták. Ezt sikerült megnyernünk, és azóta is több itthoni és nemzetközi versenyen jól szerepelnünk. Ezekért az elért eredményekért kapta Gubacs a világszövetség rangos elismerését, a munkachampion címet – zárta Gáspár Tibor.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Forrás: bors.hu
Nyitókép: bors.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva