borsonline.hu | 2020.05.20. 08:00
Így vizsgáld át az autódat a balatoni nyaralás előtt
A vírushelyzetben a kijárási korlátozások miatt sokan letették az autójukat, és most, hogy vége a szigorításoknak, egyre többen ülnek vissza az autójukba, illetve indulnak el a Balatonhoz. Az újraindulás előtt, főleg, ha az több hónap is volt, érdemes gondoskodnunk arról, hogy az autó készen álljon most, hogy az élet visszatér a normál kerékvágásba. Az alábbiakban négy olyan ajánlást részletezünk, amely segít az autónak, hogy mozgásba lendüljön.

A folyadékszintek

A motorolaj és a hűtőfolyadék szintjét ellenőrizni kell a motor indítása előtt. Indítás után néhány percig járatni kell a motort, még mielőtt elindulna. Ez lehetővé teszi, hogy a folyadékok áthaladjanak minden csövön és tömlőn, és minden rész kenéséről gondoskodjanak. Fontos ellenőrizni közben, hogy a földön látunk-e bármilyen folyadékcseppeket az autó motortere alatt.

Optimális abroncsnyomás

Amennyiben egy ideig nem használjuk az autót, az abroncsokban lévő nyomás csökken. Ez a permeabilitás (áteresztőképesség) folyamatának köszönhető, amely során az abroncsok mindennap veszítenek egy kevés levegőt, különösen a nyári időszakban. Ha használaton kívül van a gépjármű, és az abroncsokból az összes levegő elvész, akkor az autó súlya kárt tehet a felniben, és eldeformálhatja a kereket. Ideális esetben – ha tudjuk, hogy az autó hosszabb ideig használaton kívül lesz – a gyártó által javasolt maximális nyomásra kell felfújni a gumikat, és időről időre ellenőrizni kell a nyomást. Az autó indítása előtt megint vizsgáljuk meg a nyomást, és győződjünk meg róla, hogy közlekedésre alkalmas az értéke.

Fotó: Pixabay

Teljes ellenőrzés

Ha az autó használaton kívül volt egy darabig, minden olyan részletet ellenőrizni kell, amely a vezetéssel összefügg, például a világítást, az irányjelzőket, ablakokat, ablaktörlő lapátokat, és minden más elektromos berendezést. Amennyiben valami nem megfelelően működik, a kijelzőn látható figyelmeztető lámpa mutatja, mit kell esetleg megjavíttatni. Szintén fontos áttekinteni, hogy minden vezetéstámogató rendszer az alapbeállításokkal működik-e. A fékek állapotát is fel kell mérni. Ezek ellenőrzéséhez tanácsos néhány másodpercig nyomva tartani a fékpedált, és megfigyelni, hogy tartja-e a pozícióját. Végül győződjünk meg arról is, hogy a motor indítá­sakor nem hallunk-e szokatlan hangot – írja a borsonline.hu.

Alapos fertőtlenítés

Fontos, hogy a legtöbbször érintett területekre koncentrálva tisztítsuk meg az autót, vonatkozik ez mind a jármű külsőjére, mindpedig a belső térre.

  • Az alapok: A külső és belső ajtónyitók, a kormány, a sebességváltó, az érintőképernyő, az irányjelzők, az üléspozíció beállítását segítő vezérlők és az ablaknyitó, illetve záró gombok.
  • A műszerfal: Ez a legfontosabb rész, hiszen az emberek leggyakrabban ebbe az irányba köhögnek vagy tüsszentenek.
  • Az utastér szőnyegei: Ezek rengeteg olyan koszt gyűjtenek össze, amelyet a cipő talpával viszünk be az autóba.
  • Szellőzés: A levegő minőségének biztosítására a szellőzőknek jól járhatóknak kell lenniük. A fertőtlenítés mellett fontos, hogy a port egy kefével vagy porszívóval távolítsuk el a felületéről.
  • Külső részek: Az embe­rek az ajtókilincsek mellett számos más részt is megérintenek az autón anélkül, hogy észrevennék. Az ablakokhoz dőlünk, az ajtókeretet megfogva nyitjuk vagy csukjuk az ajtókat. Nagyon fontos a megfelelő tisztítószerek használata. Enyhe szappan és víz, dedikált autóápolási termékek és – kisebb mértékben – 70 százalék alkoholt tartalmazó folyadékok.

Fotó: Origo.hu

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva