likeBalaton.hu | 2022.06.30. 18:00
Így vonatozhatsz a nyáron a Balaton déli partjára
A déli part óránként elérhető InterCity vonattal.

 

Budapest és a Balaton déli partja között háromféle sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart InterCity-vel, valamint a Déli->Parti InterRégió vonattal. A Balaton és Tópart InterCity vonatok két-kétóránként közlekednek, így a déli part óránként elérhető InterCity vonattal.

Vasárnap este az alap vonattípusokon felül mentesítő vonat is közlekedik, Esti Csók expresszvonat néven.

balaton_jaratok_foszezon_30_2022_a3_01-1_2022-06-13_web.png

 

Balaton InterCity (Budapest – Keszthely)

Budapest és Keszthely között kétóránként közlekednek a Balaton InterCity vonatok, melyek a part mentén csak a nagyobb településeken állnak meg, Budapest és Siófok között pedig csak Székesfehérváron. Keszthelyen a vonatokról/ra kényelmes személyvonati csatlakozás áll rendelkezésre Tapolca felé/felől.

A Balaton InterCity vonatokban 1. és 2. osztályú InterCity-kocsi, étkezőkocsi, valamint expresszvonati (nem légkondicionált) kocsik is közlekednek. A vonaton helyjegy váltása kötelező, mely az InterCity kocsikba 300 forint, az expresszvonati kocsikba 100 forintért váltható meg. A part mentén utazva az expresszvonati kocsik helyjegy nélkül is igénybevehetőek (pl. Balaton 24 napijeggyel).

balatonic.png

A Balaton InterCity vonatokban vonatonként 16 darab kerékpárhely áll rendelkezésre, kerékpárhelyjegy váltása mellett.

Az étkezőkocsikkal kapcsolatos részletes információk későbbi fejezetben találhatóak.

 

Tópart InterCity (Budapest – Nagykanizsa)

Budapest és Nagykanizsa között kétóránként közlekednek a Tópart InterCity vonatok, melyek a part mentén csak a nagyobb településeken állnak meg, Budapest és Siófok között pedig csak Székesfehérváron. A Tópart InterCity vonatokról/ra Balatonszentgyörgyön átszállás áll rendelkezésre a Tapolca – Győr felé közlekedő Helikon InterRégió vonatokra/ról is.

A Tópart InterCity vonatokban 1. és 2. osztályú InterCity-kocsik, nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik, valamint expresszvonati (nem légkondicionált) kocsik is közlekednek. A vonaton helyjegy váltása kötelező, mely az InterCity kocsikba 300 forintért, az expresszvonati kocsikba 100 forintért váltható meg. A part mentén utazva az expresszvonati kocsik helyjegy nélkül is igénybe vehetőek (pl. Balaton 24 napijeggyel).

topartic.png

A Tópart InterCity a kerékpáros utasok számára ajánlott, vonatonként 30-40 kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása mellett.

 

Déli->Parti InterRégió (Budapest – Fonyód/Balatonszentgyörgy)

A tavalyi évhez képest jelentős fejlesztés történik a déli parton, ugyanis a korábbi sebesvonatok helyett InterRégió járatokkal lehet utazni. A Déli->Parti InterRégió vonatok kétóránként közlekednek Budapest és Fonyód/Balatonszentgyörgy között. A vonatokkal a déli part minden települése elérhető, Lepsénytől a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A Déli->Parti InterRégió vonatok FLIRT motorvonattal közlekednek, melyek akadálymentesek, légkondicionáltak, így az utazás jóval komfortosabbá válik. A vonat a teljes útvonalán felármentes, a menetjegyen felül helyjegy váltása nem szükséges.

delipartiir.png

A vonaton 6-12 kerékpárhely áll a kerékpárosok rendelkezésére, így kerékpárosok számára kevésbé ajánlott a választása.

 

Esti Csók expresszvonat (Fonyód – Budapest)

A hétvégi csúcsidőben, vasárnap este tehermentesítő jelleggel közlekedik az Esti Csók expresszvonat Fonyódról Budapestre. A vonat Fonyódról 18:00-kor indul, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Siófok (18:43), Szabadisóstó, Budapest-Kelenföld (20:08) és Kőbánya-Kispest (20:26) állomásokon áll meg.

Az Esti Csók expresszvonat a nevének megfelelően emeletes, új KISS motorvonattal közlekedik. A vonaton a helyjegy váltása kötelező (100 forint), valamint 12 kerékpár szállítható kerékpárhelyjegy váltásával.

kissex.png

A vasárnapi hazautazáshoz érdemes ezt a vonatot választani, mivel az InterCity vonatok a bővített kapacitás ellenére is megtelhetnek már indulás előtt.

 

Forrás: máv.hu
Nyitókép: MÁV-Start Zrt

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva