likeBalaton.hu | 2022.06.18. 06:00
Így vonatozhatsz a nyáron Balaton északi partjára
Az északi part óránként elérhető vonattal.

Budapest a Balaton északi partja között három alap vonattípussal lehet utazni. A Balatonfüredig, vagy azon belül utazóknak a Vízipók és Katica InterRégió vonatokat javasoljuk, melyek közösen óránként közlekednek. A Balatonfüreden túl utazók a kétóránként közlekedő Kék Hullám InterCity-t választhatják.

balaton_jaratok_foszezon_29_2022_a3_01-1_2022-06-14_web.png

 

Kék Hullám InterCity (Budapest – Tapolca)

A Kék Hullám InterCity vonatok kétóránként közlekednek Budapest és Tapolca között. A Kék Hullám InterCity Budapest és Balatonfüred között csak Székesfehérváron és Balatonalmádiban áll meg, így ez a leggyorsabb eljutási lehetőség az északi part legnagyobb városába. Balatonfüred és Tapolca között a vonatok a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak (kivéve Szepezdfürdő és Badacsonyörs), így közvetlen kapcsolatot biztosítanak Budapestre. Naponta egy pár vonat, hétvégén két pár vonat Tapolca és Szombathely között meghosszabbítva közlekedik.

A Kék Hullám InterCity vonatokban 1. és 2. osztályú InterCity-kocsik, valamint expresszvonati (nem légkondicionált) kocsik is közlekednek. A vonaton helyjegy váltása kötelező, mely az InterCity kocsikba 300 forint, az expresszvonati kocsikba 100 forintért váltható meg. A part mentén utazva az expresszvonati kocsik helyjegy nélkül is igénybevehetőek (pl. Balaton 24 napijeggyel).

kekhullamic.png

A vonatokban az új gyártású IC+ 1. osztályú kocsi közlekedik, melyen a bisztrószolgáltatás is elérhető a vonat minden utasa számára. Az Utasellátó hideg italokkal, és harapnivalókkal várja az utasokat, ezzel kapcsolatos részletes információk későbbi fejezetben olvashatók. Az 1. osztályú IC+ kocsiban 8 db prémium osztályú hely is található, melyet a vonat utasai szabadon kipróbálhatnak a próbaüzem idején, várhatóan a szezon első néhány hetében.

A Kék Hullám InterCity vonatokban vonatonként 24 darab kerékpárhely áll rendelkezésre, kerékpárhelyjegy váltása mellett. A vonatokban forgalomba állnak a nyári szezonban a frissen átalakított, és komfortjavított többcélú teres kocsik.

Reggeli időszakban a Tapolca és Budapest között kevesebb megállással közlekedő Levendula InterCity a Kék Hullám InterCity-vel azonos szolgáltatásokkal közlekedik.

 

Vízipók InterRégió (Budapest – Balatonfüred)

Budapest és Balatonfüred között kétóránként közlekednek a Vízipók InterRégió vonatok. Ezekkel a vonatokkal érhetőek el a leggyorsabban a keleti medence települései (pl. Balatonkenese, Balatonfűzfő), a vonatok a part mentén minden megállóhelyen megállnak.

A vonatok a teljes útvonalán felármentesek, a menetjegyen felül helyjegy váltása nem szükséges. A vonatokban jellemzően felújított személykocsik közlekednek, a komfortos utazás érdekében.

vizipokir.png

Kerékpárosok számára kiemelten ajánlott a Vízipók InterRégió, mivel minden vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik, melyekben 40 kerékpár szállítható kerékpárhelyjegy váltása mellett.

 

Katica InterRégió (Budapest – Balatonfüred)

Budapest és Balatonfüred között kétóránként közlekednek a Katica InterRégió vonatok is. Ezek menetideje lassabb, mivel Székesfehérvár és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A vonatok a teljes útvonalán felármentesek, a menetjegyen felül helyjegy váltása nem szükséges. A vonatban légkondicionált, alacsonypadlós FLIRT motorvonatok közlekednek.

katicair.png

A vonaton 6-12 kerékpárhely áll a kerékpárosok rendelkezésére, így kerékpárosok számára kevésbé ajánlott a választása.

 

Forrás: máv.hu
Nyitókép: MÁV-Start Zrt

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Balaton24 és Balaton72 – napijegyekkel a tó körül

 

Idén nyáron is versek szólnak a balatoni vasútállomásokon

 

Diákbérlettel annyit utazol vonattal, amennyit csak akarsz – a Balatonra is

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva