likeBalaton.hu | 2020.09.04. 22:00
Ijesztő furcsaság akadt horogra - a szakemberek a horgászok segítségét kérik
A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a horgászok segítségét kéri, mert ismét egy idegenhonos halat fogtak a Hévízi-tó kifolyó vizében. A közösségi oldalon megjelent felhívás alatt szorgalmas találgatás kezdődött, hogy vajon mi lehet ez a furcsa kinézetű példány?

Kukorica-giliszta csalival fogott egy ismeretlen kinézetű halat augusztus közepén egy sporthorgász a Hévízi-tó kifolyó vizében, a Gyöngyös-patak szakaszán – írják a balatonihal.hu közösségi oldalán. A Magyar Haltani Társaság szakértőihez fordult, hogy segítsenek tisztázni, milyen fajta lehet. Gyorsan ki is derült, hogy a hal a tűzfejű tarkasügérnek, illetve annak a hibridjének egy sötétebb színezetű hím példánya.

A Közép-Amerikából származó díszhalat a haltanti társaság már közelről ismerte. Egy felelőtlen akvarista engedhette szabadon, és már korábban is láttak ilyet a Hévízi-tó elfolyó vizében, ahol azóta meg is honosodott. Sajnos a Balaton közelében nem ez az egyetlen idegenhonos faj, amelyik szaporodik is. Ezen a kifolyón és annak vízgyűjtőjén is több ilyenről tudnak a szakemberek.

Először 2015 februárjában és márciusában végeztek a Hévízi‐tó fölös vizét elvezető lefolyó csatornában éppen azért faunisztikai vizsgálatokat, hogy kiderüljön, milyen nem őshonos halak élnek itt. Ennek során több, magyarországi természetes vízben addig ismeretlen halfajt mutattak ki. Az afrikai és közép‐amerikai eredetű fajok a bölcsőszájú halak és az elevenszülő fogaspontyok családjába tartoznak, és feltételezhetően akvaristák illegális telepítése következtében kerültek be a vízfolyás felső, télen is 24°C‐nál melegebb szakaszára.

Az akkori felmérés során a pompás malawisügérnek – ez egy szép, kék színű hal – és a citromsügérnek – ez pedig egy mutatós narancssárga hal – csupán egy‐egy példányát észlelték. A jaguársügért, illetve annak az ötfoltos tarkasügérrel képzett hibridjeit ellenben nagyobb számban fogták. A jukatáni fogasponty mexikói vad változatának, valamint a tűzfejű tarkasügérnek – ilyet fogott ki most augusztusban is a horgász – szintén több egyede került elő, és mivel különböző korosztályokba tartoztak, feltételezhető, hogy ez utóbbi két faj szaporodik is a csatorna állandóan meleg vizű szakaszán.

Ezt bizonyítja több olyan fotó is, amit a közösségi oldalon megjelent friss felhívás alatt a horgászok közzétettek. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt ugyanis arra kéri a horgásztársakat, hogy ha ilyen, vagy hasonló fajokat fognak, küldjék el a fogást a Magyar Haltani Társaság és Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részére. Nem ismeretlen előttük, hogy évek óta élnek egyes idegenhonos díszsügérfélék a Hévízi-kifolyó alatti meleg vizes csatornákban, de szeretnénk nyomon követni az esetleges változásokat akár méret, akár fajok terén.

Kérjük a Kedves Horgásztársakat, hogy ha ilyen, vagy hasonló fajokat fognak, küldjék el a fogást a Magyar Haltani…

Posted by Balatoni Hal on Friday, September 4, 2020

Az esetek kapcsán már korábban is felhívták a szakemberek az akvaristák figyelmét arra, hogy az idegenhonos fajok élővizekbe történő betelepítése előre nem látható veszélyeket rejt magában, ezért azt a törvény tiltja.

Nyitókép: Böröczky Bulcsú

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva