Szaniszló Hajnalka | 2021.10.07. 10:00
Illatok, dallamok, hajózás, horgászverseny – hétvégi balatoni programajánló
A balatoni programok ezerszínűek, mint a falevelek és mint az eső utáni szivárvány: hétvégi programajánló.

Időjárás a hétvégén

Szombat

Ugyan kelet felől megnövekszik a felhőzet, az ország nagy részén legalább pár órás napsütés is lesz.

Reggel 3-10, délután 12-17°C közötti értékeket mérhetünk.

Vasárnap

Erősen felhős időre van kilátás, szórványosan esővel, záporral. Az északkeleti szelet ismét gyakran kísérik élénk lökések.

Folytatódik a hűvös őszi idő: délutánonként mindössze 10-16°C ígérkezik.

A fotó után mutatjuk a hétvégi balatoni programokat!

Fozó: Freepik

Október 9., szombat

Töklámpás Fesztivál – Szőlőskislak, Balatonboglár

Szüreti felvonulás, tökfaragás, tökös játékok és hagyományos töklámpás-verseny Balatonboglár-Szőlőskislakon, a József Attila Művelődési Házban.

Füredi Őszi Fesztivál, Balatonfüred

A Füredi Őszi Fesztivál középpontjában a Mese, Mítosz, História kiállítás áll, majd látványos homok animációs műsor várja a közönséget.

A zene szárnyán…hullámain vagy kerekein? – komolyzenei koncert és kiállítás, Keszthely

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében összekapcsolódik a zene és az utazás történelme a keszthelyi főúri utazási kiállítás tárgyaival. Többek között Mozart, Liszt, Wagner, Rossini, Verdi, Puccini és Ravel műveinek egy-egy részlete hangzik el egy rendhagyó zenés tárlatvezetésen az Amazon Ház Látogatóközpont Főúri utazások, úti kalandok kiállításán.

Kóstold körbe – Bor & Gasztrofeszt, Siófok

Indul a Balatoni Kör megújult gasztro-rendezvénysorozata. A szervezők a siófoki Plázsra, közvetlenül a vízpartra varázsolják az őszi Balaton mesés ízeit, zamatait.

Murci GasztroFesztivál, Balatonlelle

Őszi gasztronómiai rendezvény a környék kiváló boraival, őszi ételkülönlegességeivel, finom cukrásztermékeivel a déli Balaton-part egyik legszebb helyszínén, a Kishegyen.

Bortúra Badacsonyban, Badacsonytomaj

Pincéről pincére járva borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrták össze számodra. Családi pincészetek finomabbnál finomabb borait ismerheted meg pazar látvány kíséretében. Útközben szakvezető mesél a borvidék történelméről, a Badacsonyról, az itt élő emberekről.

Muzsikáló Tájház, Balatonkenese

Balatonkenesén a Tájházban 2021. október 9-én 16:00 órától muzsikával, tánccal, borral, szódával, zsíros kenyérrel családias, baráti hangulat várja az érdeklődőket.

Tetőtéri esték, Tihany

A Tihanyi Bencés Apátság érdekes tudományos, történelmi, filozofikus előadásokra is várja az érdeklődőket.

Balatoni Óriáspontyok Arcképcsarnoka, Révfülöp, október 9-ig

A IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny fotókiállítása Révfülöpön, a szabadtéri színpad szomszédságában található RévArt Galériában.

Országos Könyvtári Napok, Balatonfüred, október 9-ig

Elsősorban a leendő, valamint a legkisebb olvasóknak kínál programokat a balatonfüredi könyvtár az Országos Könyvtári Napok keretében.

Füredi Szüret, Balatonfüred, október 9-ig

Látványos menet borlovagrendekkel, mutatványosokkal, díszes fogatokkal. A parton kézműves vásár, koncertek, boros pavilonok és gasztroudvar. Egy kis őszi pezsgés a méltán híres füredi borkultúrára felfűzve. Október közepén ismét megünnepli a szüretet a város.

IX. NBBH – Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny, Révfülöp, október 1-9.

Kilencedik alkalommal rendezik meg a világ leghosszabb ponty-horgászversenyét a Balaton körül.

Fotó: Balatoni Hal Facebook

 

Egész hétvégén látogatható programok

Szüreti regatta, Balatonföldvár, október 9-10.

Eredetileg szeptemberre tervezték, de a hagyományos formájában kívánják megrendezni a Szüreti regattát, ezért október elejére tették át a vitorlásversenyt. A szezonzáró túraverseny útvonala első nap Alsóörs-Badacsony, második nap pedig Badacsony-Balatonföldvár.

Festetics Trófeaszemle és solymászati bemutató, Keszthely, október 9-10.

A vadászathoz kötődő zenei, irodalmi és képzőművészeti programokkal, solymász bemutatóval várják az érdeklődőket a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumába.

Családi hétvégék Keszthelyen, október 9-10.

Kicsiknek és nagyoknak is izgalmas programkavalkáddal készülnek az őszi szezonban Keszthely Fő terén. Koncertek, játszóház és helyi finomságok várják a vendégeket.

Kerámia alkotótábor, Óbudavár, Nagyvázsony, október 8-10.

Kerámia Alkotótábor hétvégék Óbudaváron, a Nivegy-völgyi KÖNYVFALU program keretében. Az alkotótábor témája elsősorban könyvekkel kapcsolatos kerámiatárgyak ( szobrok, könyvtámaszok, faliképek, teásbögrék) készítése különböző technikák (lapból nyújtott, szalagokból épített, korongozott) kipróbálásával. Az első hétvégén agyagozás, a másodikon mázazás lesz.

Struktúrák – kiállítás, Tihany, október 10-ig

A Zsdrál Art balatonfüredi galériájában Ernszt András festőművész és Simon Zsolt József porcelántervező művész közös, STRUKTÚRÁK című kiállítása megtekinthető október 10-ig.

Kortárs Balaton kiállítás, Badacsonytomaj, október 24-ig

A kortárs művek újra a Hableányba költöznek: a Pintér Galéria elhozza nektek és nekünk a legizgalmasabb válogatást, melyeknek jó része kötődik a Balatonhoz, az őszhöz a szürethez és a szerelemhez.

Jubileumi Balatoni Kisgrafikai Biennálé, Keszthely, november 30-ig

A Balatoni Múzeum Kisgrafikai Gyűjteménye a mai napig őrzi azt a többezer darab könyvjegyet, amelyeket dr. Poór Ferenc ajándékozott intézménynek.

Országos Kerámia és Gobelin Biennále, Keszthely, december 31-ig

A professzionális gobelin és keramikusművészektől idén „Hal, Halászat” témában várja a szakmai zsűri az alkotásokat. Az 1997-ben indult kiállítás-sorozat a római korban itt élők kultúráját, hétköznapjait és ünnepeit kívánta a művészet valóságértelmezésével gazdagítva bemutatni, lehetőséget adva a művészeknek tág asszociációkra. A 2021-es tárlaton a textil és kerámia művek ismét együtt szerepelve reprezentálhatják művészetünk harmonikus sokszínűségét.

Legó kiállítás Tihanyban, december 31-ig

Vasúti közlekedés, űrjelenet, tengerparti nyaralás és a Mikulás birodalma. Ez csak néhány érdekesség, amelyet a tihanyi legókiállításon csodálhatsz meg.

Lego kiállítás Tihanyban
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Balatonfüred 50 – Kiállítás, Balatonfüred, 2022. január 9.-ig

Képes történetek Balatonfüred várossá válásának első évtizedeiből. A kiállítás 2022. január 9-ig látogatható a Vaszary Galériában.

Mese Mítosz História – kiállítás, Balatonfüred, január 9-ig

A Mese Mítosz História – Archaizálás és mágikus realizmus az 1960-70-es évek magyar művészetében című kiállítás megtekinthető a balatonfüredi Vaszary Galériában 2021. augusztus 21. és 2022. január 9. között. A kiállítás a Kádár-kor magyar művészetének egy eddig kevéssé feltárt és méltányolt szeletét mutatja be.

Az élet vize, a pálinka története kiállítás, Keszthely, 2021. március 19-ig

A kiállítás során a múltból, a népi gyógyászat hagyományaiból indulnak, és végigjárhatod, hogyan változott a pálinka szerepe az életünkben. Pálinkakóstolókat, előadásokat, rendezvénysorozatokat is szerveznek.

 

 

Nyitókép: Freepik
Időjárásjelentés forrása: koponyeg.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva