A nemrég nyílt rizapusztai Tölgyes Kúria étlapján szereplő máglyarakás a tervek szerint nem csak szezonális desszert lesz, hanem egész évben az étlap meghatározó része marad-tudtuk meg Vincze Pétertől.
– Nem titkolt célunk, hogy egy-egy ételünk ikonikus legyen a környéken, hogy a gasztrokedvelő turisták emiatt is elzarándokoljanak hozzánk.
A megkóstolt máglyarakás valóban különleges. A vékony kalácsrétegen az alma és a dió összjátéka adja a fő ízt, a desszert tetején roppanós habcsók idézi a sült tojáshabot. A rakás mellett málnaporral megszórt vaníliaízű lágy habos krém teszi teljessé az élményt.
– Alma és dió egész évben van, kalácsot tudunk sütni. A máglyarakás tetején levő habcsók is bármikor elkészíthető, a málnát pedig liofidizáljuk, és málnaporként tálaljuk.
– Nem egy tipikus éttermi desszert a máglyarakás.
– A szigligeti Kikötő étteremben nagyon sokszor készítettünk máglyarakást, és a törzsvendégek visszajönnek miatta. Ezt gondoltuk tovább, és alkottuk meg a Tölgyes Kúria változatát. A környéken nem tudunk más étteremről, akik állandó jelleggel kínálnák ezt az édességet.
– Az emberek többségének az otthoni ebédek, a nagymama által sütött máglyarakás jut eszébe erről a fogásról.
– Ez a célunk. Ez a desszert közel áll hozzánk, a gyerekkorunk ízélményét idézi fel, erről nekem is a nagymamám jut eszembe. Ízben szeretnénk ezt tükrözni, de megjelenésben teljesen eltérünk az otthoni máglyarakástól. Ebben a desszertben nem robbantjuk szét az ízeket, pont a hagyományos élmény megőrzésére törekedtünk, miközben egy izgalmas tálalásban kerül a desszertünk a vendég elé.
Ehhez a desszerthez külön tányért készíttettünk. Hugi Ceramik Design, Fehér Eszter alkotta meg ezt a színekben és formában a fogáshoz passzoló tányért. Az ő termékeivel a káptalantóti piacon is találkozhatunk, de a Tölgyes Kúria fogásai is az ő tányérjain érkeznek a vendégek asztalához.
Nézze meg a Tölgyes Kúriában készült képeinket:
Készítette: Mihály Szilvia