Mihály Szilvia | 2018.11.30. 12:00
Ilyen a máglyarakás, ha balatoni
A máglyarakásról elsőre a nagymamák által készített téli finomság jut eszünkbe, de mi megtaláltuk azt a balatoni változatot, ami a modern konyha rajongóit is leveszi a lábáról.

A nemrég nyílt rizapusztai Tölgyes Kúria étlapján szereplő máglyarakás a tervek szerint nem csak szezonális desszert lesz, hanem egész évben az étlap meghatározó része marad-tudtuk meg Vincze Pétertől.

– Nem titkolt célunk, hogy egy-egy ételünk ikonikus legyen a környéken, hogy a gasztrokedvelő turisták emiatt is elzarándokoljanak hozzánk.

A megkóstolt máglyarakás valóban különleges. A vékony kalácsrétegen az alma és a dió összjátéka adja a fő ízt, a desszert tetején roppanós habcsók idézi a sült tojáshabot. A rakás mellett málnaporral megszórt vaníliaízű lágy habos krém teszi teljessé az élményt.

Fotó: Mihály Szilvia

– Alma és dió egész évben van, kalácsot tudunk sütni. A máglyarakás tetején levő habcsók is bármikor elkészíthető, a málnát pedig liofidizáljuk, és málnaporként tálaljuk.

Bele is kóstoltunk…. Fotó: Mihály Szilvia

– Nem egy tipikus éttermi desszert a máglyarakás.

– A szigligeti Kikötő étteremben nagyon sokszor készítettünk máglyarakást, és a törzsvendégek visszajönnek miatta. Ezt gondoltuk tovább, és alkottuk meg a Tölgyes Kúria változatát. A környéken nem tudunk más étteremről, akik állandó jelleggel kínálnák ezt az édességet.

– Az emberek többségének az otthoni ebédek, a nagymama által sütött máglyarakás jut eszébe erről a fogásról.

– Ez a célunk. Ez a desszert közel áll hozzánk, a gyerekkorunk ízélményét idézi fel, erről nekem is a nagymamám jut eszembe. Ízben szeretnénk ezt tükrözni, de megjelenésben teljesen eltérünk az otthoni máglyarakástól. Ebben a desszertben nem robbantjuk szét az ízeket, pont a hagyományos élmény megőrzésére törekedtünk, miközben egy izgalmas tálalásban kerül a desszertünk a vendég elé.

Ehhez a desszerthez külön tányért készíttettünk. Hugi Ceramik Design, Fehér Eszter alkotta meg ezt a színekben és formában a fogáshoz passzoló tányért. Az ő termékeivel a káptalantóti piacon is találkozhatunk, de a Tölgyes Kúria fogásai is az ő tányérjain érkeznek a vendégek asztalához.

Nézze meg a Tölgyes Kúriában készült képeinket:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva