likeBalaton.hu | 2022.01.31. 10:00
Ilyen, amikor tokától bokáig befagy a Balaton
5 évvel ezelőtt olyan vastag jégpáncél keletkezett a tavon, hogy 2017. január 28-án több ezren vágtak neki az első hivatalos Balaton-átcsúszásnak.

Fotók, videók örökítették meg az egyedülálló kezdeményezést, melynek során átcsúszhattak az emberek Badacsonyból Fonyódra, illetve vissza. Voltak, akik bakancsban, korcsolyában, mások kerékpárral, kutyával vagy szánkóval vágtak neki az 5,2 kilométeres távnak.

A jég helyenként meghaladta a 30 cm-es vastagságot. 32 évvel korábban, 1985-ben volt csak a 2017-es évhez hasonló páncél a tavon.

Maguk a szervezők is meglepődtek, amikor felhívásukra mintegy 7-8 ezer ember kelt át a tő vastagra hízott jegén.

– Arra számítottunk, hogy több százan leszünk, de több ezres tömeggel nem számoltunk. Az extrém túrázás vonzza az embereket, és maga ez a csodálatos élmény, hogy a Balaton közepén körülnézhessünk,

úgy mintha egy sarkvidéki túrán lennénk, az maga a csoda

– nyilatkozta Kardos Gábor a Sonline.hu-nak.

Nem szakadt be a jég senki alatt, csak esések miatt kellett segítséget nyújtani néhány indulónak, akik arccal estek a jégre. Az eseményt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosította.

2017-ben a jelentős jégvastagság mellett még az is szerencsés volt, hogy nem hullott rá számottevő hó, így tiszta volt a páncél.

Azóta is arra várunk, hogy befagyjon a Balaton, és sportolásra alkalmas legyen a jég.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva