Mihály Szilvia | 2021.02.11. 06:00
Ilyen az igazi balatoni szerelem
Egy életre választ párt magának a Balatonon fészkelő bütykös hattyú. Jobban megismerve életüket még irigykedhetünk is, boldogan élnek együtt, szerelmüket nem árnyékolja be egy harmadik felbukkanása.

Hamarosan jelentősen kevesebb lesz a Balaton-parti sétányok közelében úszkáló hattyú, csak a fiatal és a pár nélkül maradt egyedek maradnak az emberek közelében.

Sokan azt gondolják, a többiek messzire repülnek tavasszal, pedig csak a közeli nádasokba vonulnak nyugodt családi életet élni. A hattyúk négy-öt évesen lesznek ivarérettek, akkor keresnek párt, aki egy életen át velük marad.

Emlékszel a múlt héten megmentett hattyúra, aki majdnem megfulladt a kenyértől, ami a torkán akadt?

Nézd, milyen boldogan totyogott oda a párjához, akivel nemsokára fészket raknak!

Boldogan togyogott oda párjához a megmentett madár
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Hamarosan megkezdődik a tojásrakás, február végén a nádasba, sásba vonulnak a bütykös hattyúk, párosodnak és elkezdik építeni a 2-2 és fél méteres úszó fészküket – mondta Rigó Gábor, a Festetics-kastély Madárparkjának a vezetője.

– Hol fészkelnek a hattyúk?
– A nádas rejtekében rakják a vízen lebegő fészküket, nádból, sásból, iszapból építik, tapasztják. A fészek közepére egy mélyedést is készítenek, hogy a 6- 10 tojásnak legyen hely. A bütykös hattyú esetében csak a tojó kotlik 45 napig, a Madárparkban is lakó fekete hattyú azonban felváltva ül a fészken.
Amikor a tojó az utolsó tojást is megtojja, megtépi magát, és pihetollakkal is kibéleli a fészket, hogy óvja, melegen tartsa a tojásokat. Ezután naponta csak kétszer száll ki a fészekből táplálkozni. Ilyenkor a tollazatával viszi fel a tojásokra a nedvességet, hiszen fontos a megfelelő páratartalom a keléshez.

Fekete hattyú a Madárparkban
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Mi a gúnár feladata?
– A gúnár védi a territóriumot, a Balatonon kotló hattyúk egy-másfél négyzetkilométeren nem engedik fészkelni a másikat, védik nem csak a tojást, de az utódokat is. Nem egyszerre kelnek ki a tojások, hiszen nem egyszerre tojta ki őket a tojó. A harmadik kitojt tojásra már ráül, onnét kezdve melegíti őket, azokban hamarabb elkezdődik a csíraképződés. Ahogy a tojás, úgy a kelés is több napig tart. A hattyúfióka bentről kifelé fokozatosan üti ki magát a tojásból. Először a légzsákot szakítja át a kismadár, könnyen ki tudja tépni a légbuborékot, mert keléskor minden madárnak kampós a csőre, ez segíti kijutni nekik a tojásból.

Hattyúk Siófokon, a Szent István sétány előtt
Fotó: Krausz Andrea

– Meddig tart ez a folyamat?
– Közel 30 óra szükséges ahhoz, hogy az első ütések után egy madár kibújjon a tojásból. A tojáshéj nem egyszerre pottyan le a madarakról, ez egy hosszú folyamat. A szikzacskó, ami bele van tapadva a tojásba, olyan, mint egy köldökzsinór, még a madár testén tartja a tojásdarabokat. Ahogy ez leszárad, akkor tudja csak a madár a két lábával lelökni a héjat magáról. Másfél-két napig a madarak még nem is táplálkoznak, ennyi idő kell ahhoz, hogy felszáradjon a szikzacskó. Ahogy kelnek a kicsinyek, kiugrálnak a fészekből, a gúnár vigyáz rájuk, úszkál velük. Még nem tudják magukat zsírozni, a szülők saját magukat zsírozzák le, és ahogy a picik bebújnak alájuk, a tollukról kenődik rájuk a zsír, a madarak 3-4 hónapos korukban lesznek önállóak. Amíg a tojó hallja, hogy mozgás van a tojásban, nem hagyja ott a fészket. Ha nem bír kikelni a fióka, mert mondjuk megfullad, akkor a tojó otthagyja a fészekben, elmegy.

Emlékszel Totóra, akit tojásként találták meg a Balatonon ringatózva, és egy asszony a saját teste melegével keltett ki?

Fotó: Mihály Szilvia

Totó azóta a keszthelyi Madárparkban lakik, és úgy tűnik, ivarérett koráig nem szeretne továbbállni nevelőjétől.

Nagyon ragaszkodik a gondozójához Totó, a hattyú
Fotó: Mihály Szilvia

 

A nagy hattyúk a kicsinyeiket csak ősszel viszik be a hattyú közösségbe, majd februárig élnek még együtt egy családként. Akkor kell a kicsinyeknek saját területet találniuk, amikor a szüleik új fészket raknak. A hattyúk nagyjából 14-15 hónapos korukig szürkés-barnás tollúak, csak azután változik a színük hófehérre.

Hattyúcsalád
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nem tudjuk elég sokszor ismételni, de soha ne etessétek kenyérrel a hattyúkat, dobjatok nekik füvet a vízbe, azt is boldogan megeszik!

Nyitókép: Olvasói fotó /Kovács Viktória

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva