HBA, KÁ, KT, PBÁ / zaol.hu | 2020.03.21. 10:00
Ima és hit az online térben
A keresztény egyházak a modern technikát is felhasználják a hívekkel való kapcsolattartásra, a hitgyakorlás segítésére.

Nyilvános szentmisét, illetve istentiszteletet ugyan nem tartanak a lelkipásztorok a koronavírus-járvány miatt, de sok helyen online közvetítés által mégis eljutnak a hívekhez: bemutatják a liturgiát, igét hirdetnek, imádságokat osztanak meg.

Hévízen a helyi televízió sietett a katolikus és a református közösség segítségére. A nézők mostantól minden vasárnap 14 órától, egymást követve, egy-egy szentmisét, illetve istentiszteletet láthatnak, amelyet előzetesen rögzítenek. A felvételt a megszokott 10 órai alkalom időpontjában a reformátusok közösségi oldalukon is elérhetővé teszik.

– Ezekben az időkben nagyon fontos az imádság – szögezte le Kiss László esperes-plébános. – A napokban Ferenc pápa és Erdő Péter bíboros úr is kiadott egy-egy imát, amely segítségével kérhetjük a Jóisten segítségét, kegyelmét, s persze fordulhatunk a szentekhez is közbenjárásért.

Kiss László hévízi esperes-plébános: Kérhetjük a Jóisten segítségét, kegyelmét, s persze fordulhatunk a szentekhez is közbenjárásért, Fotó: Zalai Hírlap

Ezenkívül van két fohász, amit jó, ha gyakorta ismétlünk: Szentháromság, Egy Isten, irgalmazz nekünk! Boldogságos Szűz Mária, Betegek Gyógyítója, könyörögj értünk!

– Arra van szükségünk – folytatta a gondolatot Péntekné Vizkelety Márta hévízi református lelkipásztor –, hogy forduljunk oda az Istenhez, aki velünk van; szeret és bátorít minket a rádiós, televíziós istentiszteleteken, az internetes alkalmakon keresztül is. Ebből támaszt nyerhetünk, hiszen, Pál apostollal: nem a félelem lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erőnek, a szeretetnek és a józanságnak a lelkét.

Keszthelyen Tál Zoltán atya a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomot érintően arról szólt, hogy nem tervezik online misék megtartását, mert országos tv-csatornán látható szentmise mindennap. A plébánia honlapja és közösségi oldala azonban elérhető, ahol azt is megtudhatják a hívek, hogy a templomot nem zárják be, ott lehetőséget biztosítanak imádságra, de a temetésen kívül minden más liturgikus cselekményt kötelesek elhagyni. Itt közlik azt is, hogy a Veszprémi Főegyházmegye élő közvetítést ad minden vasárnap honlapján és Facebook-oldalán.

keptar.oszk.hu

A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika plébánosa, dr. Fodor János arról tájékoztatott: szeretnének online is kapcsolatot tartani a hívekkel, de az ehhez szükséges feltételeket még meg kell teremteni. A templom honlapján és a közösségi oldalon azonban folyamatosan kommunikálnak – utóbbin a napi evangéliumot is közzéteszik.

Zichy Emőke, a Keszthelyi Református Egyházközség lelkipásztora elmondta: tervezik, hogy a helyi közösség honlapján közvetítik majd az istentiszteleteket, de ennek feltételeit még meg kell teremteni. A tervek szerint akár már vasárnap láthatják a hívek. – Legyetek józanok, hogy imádkozhassatok! – adott lelki útravalót.
Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész elmondta: a tervek szerint már ezen a vasárnapon látható lesz online istentisztelet, melyet a gyülekezet Face­book-oldalán, illetve youtube-on érhetnek el a hívek. A lelkigyakorlatok, jegyes­oktatások mindegyik felekezetnél elmaradnak, de a gyerekek hittanoktatása a digitális munkarendben folyamatos.

Rigó Gábor, a keszthelyi Izraelita Hitközség elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben internetes üzenetküldő alkalmazásban tartják egymással a kapcsolatot.

Bár nem tartozik a magyarországi történelmi egyházak közé, de zalai jelenléte miatt ejtsünk szót a buddhizmusról. A Béke sztúpa nyílt területen van, így látogatható, de a Meditációs házban minden program elmarad. Takács Éva, a Buddhista Béke-Szentély Alapítvány képviseletében elmondta: élő adásokkal jelentkeznek be, első alkalommal most szombaton a sztúpa Facebook-oldalán. Ekkor Parnashavari meghatalmazást adnak, ez a szertartás a betegségek megsemmisítését célozza.

sztupa, Zalaszántó, vallás, buddha

Fotó: Mihály Szilvia

Nyitókép: pixabay

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva