Szaniszló Hajnalka | 2020.03.30. 17:00
Indul a B-terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #4. - Bezerics Dani
Bezerics Dani, a balatoni Paletta bisztók tulajdonosaként és borászként, a Balaton szerelmeseként beszélt arról, hogyan látja a tó jövőjét. Pozitívan fogja fel mindazt, amit ki lehet hozni a jelenlegi helyzetből, mind pedig a balatoni turizmust a vírus után. Szerinte most jöhet el az igazi négyévszakos Balaton.

– Indult volna a szezonnyitás a Balatonon. Milyen alternatív megoldásaitok vannak erre a helyzetre a tónál?
– Egyelőre abban bízunk, hogy a nyár már a Balatonon talál bennünket. Újra találkozhatunk régi vendégeinkkel, barátainkkal, a családunkkal. Pontosan még nem látjuk, hogy milyen gazdasági és egyéb társadalmi hatásai lesznek a krízisnek. A magam részéről őszintén bízom benne, hogy a végére közelebb kerülünk egymáshoz.

– Hogyan látod most a Balaton jövőjét a korona után?
– Meggyőződésem, hogy ez a helyzet helyrebillenti a világot és segít bennünket kikeveredni az értékválságból. Így fel fognak értékelődni az olyan csodás helyek, mint a Balaton. Nem fogunk megrekedni pár, a törölközőn átvészelt kánikulai napnál, hanem a strandolás mellett eljöhet a felfedezés kora. Kirándulásokkal, borkóstolókkal, múzeumokkal, téli lellei vízparti szaunázással, őszi badacsonyi borteraszozással, vagy a szőlőtőkék fölötti reggelivel köszöntött Kékszalag rajttal.

Erősödő belföldi turizmust várok és az idegenforgalmi szezonok jelentőségének a csökkenését. Most jöhet el a valódi négy évszakos Balaton.

– Milyen új megoldásokra, stratégiára lesz szükség?
– Azt gondolom, hogy ez mindenkinek egyéni kérdés. Kinek-kinek az adottsága, a küldetése mentén lehet értelmezni. Az biztos, hogy olyan holnapot remélek, ahol nem lesz elég valaminek látszani. Valódi értéket kell előállítani, amihez a Balatonon minden adottságunk adva van.

Fotó: Paletta hivatalos

Tudj meg többet a Palettákról.

Alapvetően optimista embernek látlak téged, ez abszolút kiderült az előző beszélgetésünkből is. Hogyan éled most az életed magánemberként és étteremtulajdonosként, vállalkozóként.
– Alapvetően ezt a helyzetet is megpróbálom a magam optimista szemüvegén keresztül vizsgálni. Vállalkozóként is talán életünk legnagyobb kihívásaival találtuk magunkat szemben. Az új helyzetek, új megoldásokat igányelnek. Régi álmunk volt, hogy a Paletta oldalában nyissunk egy kedves kis pékséget. Most talán a kenyerünk hátán vészeljük át a rendkívüli helyzetet.

– Budapesten átalakultok pékséggé, hogy meg tudd tartani az alkalmazottakat. Jól tudom?
– Alapvetően nálunk a kiszállítás zsákutcának bizonyult. Azt láttuk, hogy a kereslet vélt növekedésével, a kínálat ugrásszerűen nőtt meg, így a fajlagos értékesítés gyakorlatilag a minimumra esett vissza. Ez azonban érthető. Mindenki megpróbál kitartani és elmenni akár a saját határain túl is. A mi esetünkben egy régi álmot kellett gyorsan valóra váltani. Így az átmeneti időben, mint pop up pékség dolgozunk, és elvitelre naponta változó menüt kínálunk. Régóta foglalkozunk már kovásszal, sütjük magunknak a kenyeret. Eddig is kérték a vendégeink, és kérdezték, hogy mikor lehet már vásárolni. Hát most eljött az idő. A tavasszal nyíló üzeletünk helyett az éttermünket alakítottuk pékséggé, amit a krízishelyzet után is megtartunk.

– Mit csinálsz elsőként a Balatonnál, amikor majd már lehet?
– Megmosom az arcomat.

A balatoni vállakozók járvány utáni terveiről szóló B-terv sorozat további részeit itt olvashatod.

Nyitókép: Pixabay
Készítette: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva