veol.hu/Szijártó János | 2022.04.24. 16:00
Indul a bringaszezon, legyünk körültekintőek!
Vannak, akik télen sem teszik el a biciklit, akkor is tekernek, ám a nagy többség tavasszal tolja ki a garázsból, a tárolóból és ül a nyeregbe több hónapnyi kihagyás után. Fontos, hogy ilyenkor ne csak saját magunkat, hanem a kerékpárt is felkészítsük a szezonra. Erre hívta fel a figyelmet egy tapolcai kerékpárszerviz vezetője, Zentai Lajos.

– A fékek döntő fontosságú kellékek. Egy kerékpáron két, egymástól függetlenül működő féknek kell lennie, s mivel ez a biztonságunkat szolgálja, nem szabad félvállról venni. Ez az első, amit ellenőrizni kell, s ha az egyik már nem fog rendesen, azonnal szükséges a javítás. A láthatóság is rendkívül lényeges. A fehér színű első lámpa, a piros színű hátsó lámpa mellett kötelező a sárga fényvisszaverő küllőprizma az első és hátsó kerékre. Az első lámpa esetében engedélyezett akár a fejlámpa is, azaz nem muszáj azt a biciklin rögzíteni. A láthatósági mellény, ruházat viselése lakott területen kívül, közúton szintén kötelező – mondta a szakember.

Zentai Lajos évente legalább egy általános átvizsgálást ajánl minden kerékpárnál
Forrás: Szijártó János/Napló

 

Zentai Lajos külön kiemelte, hogy fokozottan ügyeljünk a gumikban lévő nyomásra, érdemes azt akár hetente, de legalább kéthetente ellenőrizni.
Sokan hagyják a biciklit a tűző napon. Ilyenkor a gumi felforrósodik, megnő a nyomás, ami előrevetíti egy esetleges durrdefekt lehetőségét. Veszélyes dolog, erre érdemes odafigyelni. Ne legyen túlzottan kemény a gumi, és ha leparkolunk, keressünk árnyékos helyet.

A gyermekülések kapcsán szintén lényeges jó tanács, hogy azt inkább alacsonyabb felépítésű biciklikre helyezzük, mint amilyenek a női kerékpárok általában.
A pedálok legyenek stabilak, de ne a legdurvább felületű pedált válasszuk, mert az meg cipőnk talpát teszi tönkre.

Bármennyire is apróságnak tűnik a csengő, egyrészt kötelező, másrészt adott esetben sok múlhat rajta.

A bringásnak ugyanúgy ismernie kell a közlekedési szabályokat, mint a gépjárművezetőnek, hiszen ő is része, részese a közlekedésnek, és ez a kerékpárutakon is érvényes. Ott is jobbra kell tartani, s elegendő helyet hagyni a szembejövőknek. Szabály, hogy a kerékpárt hajtó személy vezetőnek, a kerékpárt toló pedig gyalogosnak minősül. Zebrán csak utóbbi formában, gyalogosként haladhat át a bringás.

Nem mindenki tudja, de tiltott a kézben tartott mobiltelefonnal való vezetés, az elengedett kormánnyal való kerékpározás és a kutyasétáltatás azon formája sem engedélyezett, amikor a kormányon vagy a biciklis egyik kezében van a póráz vége.

 

forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva