Krausz Andrea | 2019.12.05. 15:00
Indul a téli Balaton legmenőbb Adventi Fesztiválja Balatonlellén
Mikulás Regatta vitorlásversennyel, hangulatos karácsonyi vásárral, Balaton-parti műjégpályával, szaunával, valamint különleges téli fogásokat és borokat felvonultató GasztroPiknikkel robban be a leghidegebb évszak Balatonlellén, a BL YachtClubban.

A Balaton télen-nyáron menő, vallja Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője, a Balatoni Kör alelnöke, aki pár évvel ezelőtt a fejébe vette a téli Balaton népszerűsítését. Nem sokan hitték el, hogy rövid időn belül bebizonyítja a téli turizmus és vitorlázás létjogosultságát. Mégis sikerült neki. Az általa kitalált Adventi Fesztivál minden évben rengeteg embert vonz, és ez várható idén, december 7-8-án is.

Kézművesek karácsonyi vására (Fotó: Krausz Andrea)

Vannak, akik a különleges karácsonyi kézműves termékek miatt érkeznek, mások a téli sétautat biztosító Luszi hajóra ülnek fel, vagy megkóstolják a balatoni vendéglátók finomságait, megint mások felveszik a legmelegebb ruhájukat, valamint mentőmellényüket, és elindulnak a Mikulás Regattán, ami a Téli Vitorlás Versenysorozat nyitórendezvénye.

Fotó: BL YachtClub

– Idén merészek voltunk és úgy döntöttünk, hogy nem lesz one design kategória a Mikulás Regattán – mondta előzetesen a likeBalaton.hu-nak Tóth Balázs. – Ez azt jelenti, hogy szervezőként nem biztosítunk hajót, hanem azt reméljük, hogy szép számmal lesznek saját hajóval indulók az open kategóriában. Az előzetes becslések szerint 15 fölötti lesz az indulószám, ami egy téli eseményen nagyon szép eredmény.
Az időjárás-előrejelzés szerint szép idő várható, jég nem fogja akadályozni a küzdelmet. Nagyon vegyes a mezőny, vannak profi indulók és teljesen amatőrök. Lesz olyan, aki most, frissen vett hajót és még nem indult versenyen, de mostanra összeállított egy csapatot. Aki egyszál maga szeretne elindulni, az is jelentkezhet, mert fel tudjuk rakni egy hajóra. Tavaly is volt egy ilyen „vegyes” csapat, akik aztán olyan jó barátságba kerültek, hogy idén már célzottan együtt neveztek – emelte kis a rendezvény főszervezője, aki hozzátette, hogy jó az út, ami felé haladnak, mivel egyre több ember veszi észre, hogy van létjogosultsága a téli vitorlázásnak. Egyre több kikötő marad télen nyitva, sokan hagyják vízen a hajójukat, hogy 12 hónapon keresztül használhassák.

Idén open kategóriában lehet indulni a Mikulás Regattán (Fotó: BL YachtClub)

A Balatoni Kör GasztroPiknikjén 10 étterem, 10 borászat, egy cukrászda és egy pálinkafőző települ ki a BL YachtClub területére, egészen pontosan a Balaton-partra. Egész nap zenél a Budapest Bangó Band, majd 18 órakor fellép Vastag Tamás.
A séfek ezúttal is a legkülönbözőbb variációkkal kápráztatják el a közönséget, lesz kocsonya és halleves, kóstolhatunk például szarvasjavát vadasan, diós kaláccsal, vagy vaddisznó szüzet tökmag kéregben, céklával, csipkebogyómártással.

GasztroPiknik a rendezvénysátorban, Balatonlellén (Fotó: Krausz Andrea)

A borászatok legjobb nedűit pedig akár sétahajózás közben is megízlelhetjük a Luszi fedélzetén. A téli túrákra is alkalmas vízi jármű vasárnap Mikuláshajóként üzemel majd.

Lesz egy jótékonysági felhívás is az Adventi Fesztiválon, amely csatlakozik a Mikulásgyárhoz. Az akcióban részt vevő helyszíneken csokival is lehet fizetni egyes ételekért, az összegyűlt csokikat pedig Füred Kapitány juttatja el a budapesti Mikulásgyárba. A szervezők arra kérik a szombaton esedékes Mikulás Regattára érkező versenyzőket, hogy ők is hozzanak csokit magukkal, ezzel is hozzájárulva a jótékonysági megmozdulás sikeréhez.

Olvasnál a tavalyi eseményről? Itt megteheted!

Minden, ami balatoni advent!

Krausz Andrea

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva