2019.05.29. 20:00
Indul az új a Babel Jazz Fesztivál Balatonbogláron!
A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Csütörtöktől, azaz május 30-tól június 1-ig Balatonbogláron várnak ránk az izgalmas hazai és külföldi együttesek.

A fesztivál kezdőnapjának egyik legizgalmasabb fellépője az izraeli Shalosh Trió és a Babel Sound közönsége előtt már jól ismert izraeli énekesnő, Tula Ben Ari közös formációja. A Shalosh orientális, progresszív jazz-rockot hoz, aminek hangulati skálája a bensőséges kamarazenei hangzástól egészen a himnikus emelkedettségig terjed. Tula Ben Ari – akit a Playing for Change Band – zenével a békéért programból ismerhet a nagyközönség – a jazz, a soul és a mediterrán népzene mestere. Spanyolul, héberül, ladino nyelven és arabul is énekel – misztikumba és jó adag örömbe burkolva.

A magyar fellépők közül megemlítendő a The Transform Quintet, amelyben hazánk egyik leginvenciózusabb gitárosa, Gyémánt Bálint is feltűnik. Ezen a napon lép fel a Babel Sound közönsége által már jól ismert belgrádi Nakedband súlyos funk őrülettel, eszelős experimentális jazzel és utazós dub pszichedéliával. A napot a Laureate Jazz Verseny győztese, a Fekecs Ákos Project zárja.

Május 31-én egy, a jazzben még mindig ritkaságnak számító női szaxofonos is fellép, méghozzá a holland Kika Sprangers, aki nyugalommal és melankóliával átszőtt kompozícióin keresztül mesél hallgatóinak.

Őt az izraeli Subtex duó követi. A formációt a Chick Corea és Avishai Cohen oldalán is feltűnt zongorista, Gadi Lehavi, és a legnevesebb jazzintézményben, a Berklee College of Music-o n diplomázott Yoav Eshed gitáros alkotja. Kettejük barátságából intim zenei párbeszéd születik a színpadon az izraeli jazzre jellemző melodikussággal.

A fesztivál egyik fénypontját jelenti a Berlin és Felsőörs között ingázó gitárlegendánk, Snétberger Ferenc koncertje. A magyar közönségkedvenc húrjain a klasszikus zene, a jazz és a manouche swing keveredik az összehasonlíthatatlanul snétbergeres introvertáltággal, ami hihetetlen nyugalmat varázsol bármilyen környezetben.

A zárónapon, június 1-jén sem lesz hiány zenei katarzisból. Erről többek között a bolgár multiinstrumentalista, Nikolai Ivanov gondoskodik, aki egy looper és végtelen zenei fantázia segítségével varázsol körénk mágikus zeneburkot. Borbély Mihály és Binder Károly duójában kézzel foghatóvá válik mindaz, amiért a magyar jazzt szeretjük: Bartók, a népzene és az amerikai zenei tradíció is „szóba kerül” a két nagyformátumú muzsikus dialógusában.

Szintén szombaton, a Luxemburgból érkező Dock In Absolute vad történetmeséléseit élvezhetjük. Zenéjükben váratlan és ötletes dinamikai váltásokkal gondoskodnak arról, hogy egy percre se lankadjon a figyelmünk, mert szerintük a jazznek milliónyi jó sztorija van, ami csak lelkes hallgatóságra vár.

Balatonbogláron a Tenisz csarnok és az idén megnyitott Babel Camp Pinceklub – a BB Pezsgőgyár egykori borospincéje – adja a zenei találkozások helyszínét.

A részletes programról itt lehet olvasni.

Forrás: sonline.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva