Krausz Andrea | 2020.05.09. 08:43
Indulhat a családi kerékpártúra, de óvatosan a Balatonon!
Nagy forgalomra számítanak az első igazán nyárias hétvégén a Balatonnál. A jó időben sok család pattan bicajra a tó környékén is. Sajnos, kerekezés közben veszélyeknek vagyunk kitéve, sőt mi is okozhatunk balesetet, ha nem figyelünk eléggé.

Szakemberek szerint kizárólag akkor kerékpározzunk a forgalomba gyermekünkkel, ha egészen biztosak vagyunk benne, hogy erre már felkészült! Tanítsuk meg őket arra, hogy kizárólag a jobb oldalon hajtsanak. A család együtt haladjon, ne szakadjunk el egymástól, mindig a leglassabb kerekező tempójával közlekedjünk.

– A balatoni bringakörúton, ami csak 50 százalékban önállóan elkülönített bringaút, nem csak kerékpárosok közlekedhetnek. Találkozhatunk kutyasétáltatókkal, babakocsit toló családokkal, sőt, ha nincs kitéve a kék tábla, akkor még segédmotoros kerékpárral is – mondta Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarországért Szövetség alelnöke.

A Balatoni Bringakör siófoki szakasza (Fotó: Krausz Andrea)

 

– A vegyes közforgalmú útrészeken sok helyen kerékpáros pénzekből elindultak a fejlesztések, és a jó minőségű aszfalton mindenki gyorsabb lett: a gépjárművezetők és a bringások is. Amíg a Balatoni Bringakörön egyelőre hiányoznak a biztonsági jelzések, addig a kerekező szülőknek és a hozzátartozóknak kell vigyázniuk egymásra. Kezdenek visszatérni az országúti bringások és megjelentek az elektromos kerékpárok, amelyek nagy sebességgel közlekednek – folytatta Németh Zsolt. – A családok fogják közre a gyerekeket! Menjen elöl és hátul is egy felnőtt! Ha csak egy szülő van, akkor engedje előre a gyerekeket, hátul pedig kézmozdulatokkal lassítsa a gépkocsivezetőket: fentről lefele tenyérrel mutassa, hogy lassíts!

Bukósisak mindig legyen rajtunk és a gyerekeken! (Fotó: Krausz Andrea)

Fontos, hogy mindenki bukósisakban tekerjen, hiszen keskenyek az utak. Lakott területen kívül ez egyébként is kötelező! A fényvisszaverős felső ruházat vagy mellény sokat segíthet a balesetek elkerülésében. Azt tanácsolom, hogy kisgyerek ne kerékpározzon önállóan, saját kerékpárral lakott területen kívül, ahol ismeretlen a terep. Ki tudja, hol van kátyú, beláthatatlan kanyar, vagy mi vonja el a kicsi figyelmét. Elég nagy települések vannak a Balatonnál, sokat lehet kerékpározni lakott területen belül is.

Jó idő van, lehet kerékpározni, és úgy tűnik, hogy sokan leszünk pünkösdkor is. Az emberek vágynak a szabadba, de nem százszázalékos a biztonság, ezért a szülőknek, és a bicajosoknak kell nagyon vigyázni – hívta fel a figyelmet a kerékpáros szervezet alelnöke.

“A kerékpáros balesetek legfőbb okai között a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbség, illetve az irányváltoztatás szabályainak megszegése szerepel. A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy a kerékpárosok jelentős része kerékpárútként használja a gyalogjárdát, amivel veszélyeztetik a gyalogosokat. Sajnos jellemző hogy nem szállnak le a bicikliről a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor, és a gyalogosok között szlalomozva, őket is veszélyeztetve kerékpároznak át a gyalogátkelőhelyen” – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Jelen vannak az gyorsabb országúti bringások és az elektromos kerékpárok is (Fotó: Pexels)

 

Néhány jó tanácsot is megosztottak, amit érdemes a kerékpárosoknak megfogadni!

· Minden manőver, amely irányváltoztatással jár, fokozott figyelmet követel. Mindig szigorúan tartsák be a KRESZ előírásait, figyeljenek közlekedési partnereik reakcióira!

· Természetesen csak műszakilag kifogástalan kerékpárral vegyenek részt a forgalomban, lehetőleg kerékpáros bukósisakban! A kerékpáros fejvédő használata mindenképpen ajánlott gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A sisak védi viselője fejét, hiszen elnyeli az esetleges baleset, illetve ütközés során keletkező energia jelentős részét. A balesetek során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert elütés következtében a kerékpáros feje nagy erővel ütközik járműnek, vagy az úttestnek. Ez esetben a fejvédő hatásos védelmet nyújthat.

· A közúti forgalomban lévő kerékpár legyen felszerelve az alábbi kötelező tartozékokkal: könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés, két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat, hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet, egy elől fehér, vagy kadmium sárga fényt adó lámpa, a kerékpáron vagy a kerékpároson legyen egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző, folyamatosan égő vagy villogó lámpa, és hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros fényvisszaverő, legalább az első keréken legalább 1 db borostyán sárga, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma)!

Forrás: Police.hu

 

· Az éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között láthatatlanná váló, kivilágítatlan kerékpárosok nem is gondolnak arra, hogy minden másodpercben halálos veszélynek vannak kitéve, hiszen a járművezetők már csak akkor fogják meglátni őket, amikor már késő. A láthatósági eszközök használatakor is figyeljünk a jogszabályi előírások maradéktalan betartására!

· Tilos ott kerékpározni, ahol ezt tábla tiltja, valamint autópályán és autóúton;

· Tilos főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni, és ez még szülők kíséretében sem lehetséges

· Kijelölt gyalogos átkelőhelyen a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva kell az úttesten áthaladni! A gyalogos átkelőhelyen csak a gyalogosnak van elsőbbsége, a kerékpárosnak nincs!

Gyalogúton, valamint járdán csak akkor szabad kerékpározni, ha azt közlekedési jelzőtábla engedélyezi! (Gyalog- és kerékpárút jelzőtábla.)

A gyerekeket jobb előre engedni vagy a szülőknek előtte és mögötte közre venni (Fotó: Krausz Andrea)

 

Tilos és veszélyes:

· Kézben tartott mobiltelefonnal kerékpározni;

· Az úttesten egymás mellett kerékpározni;

· Elengedett kormánnyal kerékpározni;

· Egymást vontatni;

· Kerékpárral állatot vezetni;

· A kerékpárhoz (kerékpár-utánfutót kivéve) egyéb vontatmányt kapcsolni;

· Rossz műszaki állapotú kerékpárral kerékpározni;

· Sötétben, szürkületkor, rossz látási viszonyok között kivilágítatlan kerékpárral részt venni a forgalomban.

 

Nyitókép: Pexels

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva