2019.07.12. 11:00
Indulnál a Kékszalagon? Íme a tudnivalók
A július 18-án Balatonfüredről rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjon induló versenyzők számára a Magyar Vitorlás Szövetség összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, készült egy összeállítás a kezdő hajósoknak, és van itt még 10 tanács a biztonságos versenyzéshez.

 

  • A versenyen csak olyan hajó indulhat, amelyen legalább három felnőtt versenyengedélyes sportoló van, azaz valamelyik klubnak leigazolt tagjai és rendelkeznek éves MVSz versenyzői jogosultsággal. A leigazolási díja azoknak a személyeknek, akik még soha nem voltak az MVSz versenyzői 5.000 forint, ezen túl az éves versenyengedély díja 12.500 forint. A versenyengedélykérő űrlap ITT elérhető. A versenyengedéllyel rendelkező felnőtt versenyzőknek a Kékszalag nevezési díja 12.500 Ft.
  • A leigazoláshoz szükség van sportorvosi igazolásra. Érdemes a lakóhelyhez közel eső sportorvost megkeresni az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) honlapján. IDE kattintva elérhető az időpont foglalási felület, illetve ITT letölthető a sportorvosi igazoláshoz szükséges űrlap.
  • Aki nem akar leigazolt versenyzőként indulni – és 2019-ben betölti a 17. életévét, úgynevezett rajtengedélyesként indulhat a versenyen. Számukra a nevezési díj 25.000 Ft. Ez esetben mentesül a leigazolási- és versenyengedély díja alól, illetve a nevezéshez elegendő a háziorvosi igazolás.
  • Minden a Kékszalagon induló hajót regisztrálni kell a Magyar Vitorlás Szövetség kataszterében. Ehhez a hajólevél másolatát, a vitorlaszámot és a hajónevet el kell küldeni a bizottság@hunsail.hu e-mail címre és ki kell tölteni az ITT elérhető űrlapot. Ezt követően az MVSz Technikai Bizottsága megállapítja a hajó Yarsdtick előnyszámát.
  • Az induláshoz a hajónak rendelkeznie kell a versenyekre kiterjesztett, minimum 50.000.000 Ft értékig kiterjedő felelősségbiztosítással. Nem elég a kikötői biztosítás, bár sok esetben ezeknek a biztosításoknak van verseny kiterjesztése, vagy egyszerűen és gyorsan módosíthatók. A biztosítás meglétéről nyilatkozni szükséges az ITT elérhető űrlapon.
  • Legalább egy hajóvezetői engedéllyel rendelkező személynek kell lennie a hajón, érdemes a versenyzőknek ellenőriznie, hogy érvényes-e a hajóvezetői engedélye.
  • A gyorsabb nevezés érdekében érdemes előnevezni a versenyre, de a nevezési díjat csak akkor szabad befizetni, ha biztosan azok indulnak a versenyen, akik az előnevezés során feltüntetésre kerültek.
  • Minden hajón meg kell nevezni egy felelős személyt, aki a csapat nevében nyilatkozik a versenyszabályok elfogadásáról (Hajó felelős személyének nyilatkozata). A rajtengedélyes sportolóknak nyilatkozniuk kell, hogy saját felelősségükre indulnak a versenyen (Rajtengedélyes sportoló nyilatkozat). Az érintett kormányosoknak pedig ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, hogy befogadnak rajtengedélyes versenyzőt (Befogadó nyilatkozat). (ITT ÉRHETŐK EL.)
  • A külföldi versenyzőknél szintén elvárás a hajóvezetői engedély, amennyiben kormányosként nevezik őket. Igazolniuk kell, hogy valamelyik elismert egyesületnek a tagjai. A külföldi versenyzők esetében nem szükséges sportorvosi igazolás.
  • Külföldi hajók esetében is szükséges a biztosításról való nyilatkozat megtétele, valamint be kell mutatniuk a hajólevelet vagy azzal egyenértékű dokumentumot.

Fotó: az esemény közösségi oldala

 

Végül 10 gyors tanács a biztonságos versenyzéshez!

A Kékszalag hosszú távú verseny, amely próbára teszi a versenyzőket és hajókat egyaránt. 10 tanács, ami segíthet abban, hogy a Kékszalag ne csak Európa legnagyobb, de a legbiztonságosabb vitorlásversenye is legyen.

  1. Tájékozódj a várható időjárásról és szélerőről!
  2. Működjenek a hajódon a pozíciófények és KAPCSOLD IS BE ŐKET!
  3. Ellenőrizd: motor, akkumulátor, horgony, vontatókötél, vontatási pontok!
  4. Legyen a legénység számának megfelelő számú és minőségű mentőmellény a hajón!
  5. Megfelelő ruházat hidegre, kánikulára!
  6. Vigyél elegendő élelmiszert, ivóvizet!
  7. Kerüld más hajók veszélyes közelségét!
  8. GPS pótakkumulátorral – ismerd mindig a pozíciódat!
  9. Működő telefon, vízhatlan tok, pótakkumulátor, hajózási rádió legyen a fedélzeten!
  10. Előre töltsd le a telefonodra a Balatonhelp ingyenes, segélykérő alkalmazást, így vészhelyzetben csak egy gombnyomás a riasztás!

Vészhelyzet esetén az alábbi segítségeket is kérd:

Vízimentők telefonszáma: +36 30 383 83 83

Hajózási rádió vészhívó csatorna: 16 (156,8MHz)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva