Krausz Andrea | 2019.08.27. 14:00
Informatikusok készítettek új fészkeket a fecskéknek
Nem csak a bulituristák formálják Siófok imázsát, akadnak más példák is. Ezúttal budapesti fiatalok vállalkoztak arra, hogy megújítsák a Siófok-Töreki Természetvédelmi Terület egy részét. Kétkezi munkájuk eredménye: átépített pihenőhely, a partifecske partoldal felújítása, új táblák, és tisztaság.

80 fiatal informatikus látott neki a hétvégén, hogy rendet vágjon a tanösvényen. A karitatív csapatépítőt a Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület szervezte egy fővárosi cég, a Supercharge munkatársainak. A Cinege-patakra épült 10 tóból álló vízrendszer és annak környéke gyönyörű kirándulóhely, sokan nem is tudják, hogy Siófokon, vagyis a város nyugati határán fekvő Törekiben ilyen létezik.

Egy tórendszer élővilágát mutatja be a tanösvény Törekiben (Fotó: Krausz Andrea)

A zöld terület rendben tartása állandó szélmalomharc. Vannak, akiknek semmit sem jelent a különleges természeti értékekkel bíró, védett tórendszer. Ők azok, akik fogják magukat és a bokrok közé borítják a háztartási szemetüket. Hogy ez mennyire így van, azt a hétvégi takarító program szervezői mesélték: egy szeméttel megpakolt személyautó sofőrje épp oda állt be, ahol a csapat előkészült a munkára. Az illető gyorsan el is hajtott a helyszínről.

Balatonszéplak után, a 7-es útról letérve, a töreki bekötőúton már láthatók a tanösvényre invitáló táblák. Az M7-es autópálya hídjának tövében egy brigád az út mellett eldobált szemetet gyűjtögette, mások a tóparton kiépített padok, ülőkék felújításán dolgoztak.

A Zöldövezet Egyesület 2009 óta foglalkozik rendezvényzöldítéssel és karitatív csapatépítők szervezésével. Csobay Krisztina, a szervezet elnöke a helyszínen mutatta be, hogy az őket megkereső budapesti cég önkéntes munkatársai milyen munkálatokat végeznek. Mint mondta, a takarításon kívül olyan kétkezi feladatokat is felvállaltak a fiatalok, mint a sorompó, vagy a tájékoztató táblák elkészítése, festése.

Ebben a videóban arról is beszámol, hogy miből áll a Segédkezek elnevezésű programjuk.

Az önkéntesek karitatív munkáját a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani Egyesület Dél-Balatoni Természetvédelmi Csoportja is támogatta. Javaslatukra az egyik csoport vércse és cinege költőládákat barkácsolt, mások Tóth Tamás, siófoki madarász irányításával műfecskefészkeket öntöttek gipszből (ezeket fel lehet erősíteni a házak tornácára).

Gipszből öntöttek műfecskefészket (Fotó: Krausz Andrea)

A környezetvédelem és a fenntarthatóság a csapat ellátását szolgáló tábori büfében is jelen volt: újrahasznosítható poharakból ballonos szódát (újratölthető) és visszaváltható üveges málnaszörpöt kaptak a munkások, így nem termelődött kidobandó csomagolóanyag. A Zöldövezet Egyesület egyébként nagyban hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen csökkent a hulladék mennyisége az olyan fesztiválokon, mint a Paloznaki Jazzpiknik vagy a Művészetek Völgye. Erről itt olvashatsz!

Az újrapoharakkal a fesztiválokon is megismerkedhettünk (Fotó: Krausz Andrea)

A mintegy 9 kilométeres tanösvény egyik különleges helyszínén is dolgoztak a fiatalok: fákat ültettek és a partifecskék fészkelőhelyeként szolgáló partoldalt is kitisztították, ami nem volt könnyű feladat.

A 80 fős csapat végül olyan jó munkát végzett, hogy szinte felüdült a tansövény ezen része. Csobay Krisztina szerint csodálatos kis ékszerdoboz Töreki. Ez is bizonyítja, hogy nem csak buliváros Siófok, hiszen ilyen értékei is vannak és szerinte nagyon jó döntés volt egy budapesti céget ideinvitálni. A legtöbben a Balaton-felvidékre szeretnének menni önkénteskedni, de most már ők is láthatták, hogy mennyi szép és értékes dolog van dél-balatoni térségben is.

További fotókért ide kattints!

Ha kíváncsi vagy, hogyan zajlott Törekiben a madárgyűrűzés, akkor itt elolvashatod!

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva