Mihály Szilvia | 2020.06.09. 08:00
Ingyenes lesz a keszthelyi kutyás park és fürdőhely
Megnyílt a Balaton harmadik kutyás fürdőhelye, már a nyugati-medencében, Keszthelyen is fürödhetnek a kutyusok.

Eddig csak Fonyódon és Balatonföldváron működött a Balatonnál kutyás strand, de egyre nagyobb a kutyás pihenők körében az igény, hogy négylábú kedvencükkel együtt pihenjenek és strandoljanak. Keszthely és környéke számos kutyabarát turisztikai attrakcióval rendelkezik, így az ideérkező és az itt élő kutyások számára is örömteli, hogy idén nyártól külön fürdőhely is létesült nekik a régióban.

Közzétette: Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert – 2020. június 7., vasárnap

A korábban városi szabad strandként ismert terület Keszthely és Fenékpuszta között található, megközelíteni vagy a kerékpáros úton tudjuk biciklivel és gyalog, vagy autóval a Keszthely-Fenékpuszta közötti Fenéki útról lekanyarodva. Kissé hepe-hupás bekötő földúton jutunk el az ingyenes parkolókig, majd a kerékpárúton átkelve a strandra.

A bicikliúton kihelyezett táblákkal óvatosságra, lassításra hívják fel a bringások figyelmét is a megnövekedett gyalogos és kutyás forgalomra.

A fürdőhelyre a belépés továbbra is ingyenes lesz, nem csak kutyás gazdikat várnak, bárki fürödhet ezen a partszakaszon, tudtuk meg Sziládi-Kovács Tibortól.
– Az idei évben a biztonsági előírásokat betartva a 3500 négyzetméter területen egyszerre 250 személy tartózkodhat. Egy csoport jelenleg 16 négyzetmétert foglalhat el, egy társaság átlagosan 2 kutyával érkezhet. Ha a park egy adott napon megtelne, arról a közösségi felületeinken és táblával is tájékoztatjuk a vendégeket.

A park területén, WC, mosdó, egy piknikkert és egy könyvsarok is működik, a kutyák pedig egy 500 négyzetméteres, külön körbekerített kutya játszótéren is szaladgálhatnak. Itt több játékeszközön tudják lefárasztani azokat a kutyákat, akiknek a fürdés nem lenne elég eseménydús nyári program. Karika, rámpák, átugrós elem, asztal, szlalompálya, hinta és palló is szórakoztatja a négylábú kedvenceket.

Közzétette: Ruzsa Beatrix – 2020. június 6., szombat

A partszakaszon a kutyák könnyen tudnak bejutni a fokozatosan mélyülő, apró kavicsos vízbe.

A teljesen biztonságos, zárt területen levő kutyás fürdőhelyet dupla kapun tudjuk megközelíteni, erre azért van szükség, hogy a kutyusok ne tudjanak kiszökni.
Már a bejáratnál elolvashatjuk a kutyás strandolás etikettjét, a békés együttélés miatt van szükség azokra a szabályokra, amiket a gazdiknak be kell tartani. A korábbi kutyás fürdőhelyek tapasztalatai szerint ez a fajta strandolás sem az ebekre, sem a strandolókra nem jelent veszélyt.

A vendéglátó egységben kötelező lesz a póráz használata, hogy kutyusunk ne zavarja a többi vendéget, a házirend szerint a park egyéb területein viszont szabadon szaladgálhat a kutya, de a gazdinak folyamatosan figyelni kell rá. A parkba csak oltott, féreghajtott és chippel ellátott kutyákat fogadnak.

– Milyen kutya jöhet strandolni? Szükséges bármilyen kutyaiskolai igazolás?
– Kutyasuli bizonyítvány nem szükséges, de csak akkor induljunk a kutyánkkal strandolni, ha az hallgat ránk, ha tudjuk fegyelmezni, és tudjuk, hogy adott helyzetekre hogyan reagál. Otthon is gyakorolhatjuk, hogy teljesíti-e a hívószavakat, hogy hallgat-e a gazdára. Ha nem tudjuk fegyelmezni a kutyánkat, ne hozzuk fürdeni!
A kutyák a legjobban asszimilálódó állatok, nagyon jól alkalmazkodnak az adott szituációkhoz, és a többi kutya nagyon jól tudja irányítani a másikat. Természetesen a kutyusok szaladgálnak, kergetőznek, játszanak, de problémát a tapasztalatok szerint a strandolás során sem okoznak.

Közzétette: Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert – 2020. június 7., vasárnap

Egy jól nevelt kutya nem fog galibát okozni a strandolók körében, egy jól felkészült gazdi pedig gondoskodik arról is, hogy a kutya után a parkban se maradjon semmilyen bűnjel a fűben.
– A Kakitündér nem létezik kampánnyal már többször felhívtuk a gazdák figyelmét arra, hogy összeszedjék a kutyusuk után az ürüléket. Ez egy ilyen közösségi területen még fontosabb, mondhatni, alap elvárás. Javasoljuk, hogy ha a kutya a fűbe vagy egy fa tövére pisil, akkor azt vízzel öblítsék, hígítsák. Ha a kutya a területen kakil, akkor pedig zacskóba gyűjtve tudják a gazdák azt az arra kijelölt szemetesekbe dobni.

– Egész évben nyitva tart a Kutyás Park és Piknikkert?
– Igen. A park rendezvényhelyszínként is várja a kutyásokat. Kutyás kertmozi, kutyás vásár és kutyatalálkozók, kutyás versenyek szervezésére is készülünk, egyfajta kutyás közösségi térként kívánunk működni a strandszezon után is.

Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva