Borsonline.hu | 2021.06.14. 17:00
Irány a vízpart! Keddtől vörös riasztást adtak ki
Kedden véget ér a tanítás, szerdán pedig máris csobbanhatunk, ugyanis 30 fok lesz hőségriasztással. Sőt, jobb, ha vigyázunk magunkra egész héten, mivel már keddre és szerdára vörös riasztást adta ki az extrém magas UV-sugárzás miatt.

– Az idei nyár első hőhulláma közelít a hét második felére. Délire, délnyugatira fordul az áramlás, és mivel a csillagászati nyár a legmagasabb napállással június 21-én lesz, ezért 34–35 fokig, sőt a hétvégén akár 36 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála, az pedig már kánikulai napnak számít – mondta a Borsnak Németh Lajos meteorológus.

– A vizeink hőmérsékletét nemcsak a napi felmelegedés befolyásolja, hanem az is, hogy mennyire szélcsendes az idő.

Hétvégére a Balaton 24–25 fokos is lehet

– árulta el a meteorológus, aki megmagyarázta, min múlik az UV- sugárzás erőssége.

Még a vízben is vigyázni kell a gyors leégés miatt
Fotó: Krausz Andrea

– A felhőzeti viszonyok erősen befolyásolják, de nem csak a hőmérséklettől függ. Huszonöt fokos, kristálytiszta, felhőmentes égbolttal, szélcsendes időben az esélye jelentősen nagyobb, de ha párás a levegő, akkor kevésbé érvényesül a nap égető ereje. UV-riasztásnál fokozottan be kell tartani, hogy 11–15 óra között ne napozzunk.

Sapka, póló, árnyékba húzódás és rengeteg folyadék ajánlott ilyenkor a 10–15 percenkénti megmártózással a vízben.

Amire figyelni kell, hogy a víz tükörhatása miatt ilyenkor a vízen matracozás vagy vízibiciklizés fokozott a leégésveszély, mivel a víz hűtő hatása miatt erre kevésbé figyelünk. Ugyanez igaz akkor is, ha csak derékig vagyunk a vízben – mondta Németh Lajos.

Forrás: Borsonline.hu

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva