Mihály Szilvia | 2018.06.05. 10:35
Ismeri a balatoni viharjelzéseket?
Április elejétől október végéig működik a viharjelző szolgáltatás a Balatonnál! Nyaralás előtt érdemes megismerni a viharjelzéseket és az ezekhez kapcsolódó szabályozást!

A szabad vizeken tartózkodás szabályai között sok más mellett az is szerepel, mi a teendő a különböző szintű viharjelzések idején. A fürdőzésen kívül számos egyéb vízi elfoglaltság létezik, ezért is érdemes a szabad vizeken tartózkodás biztonságáról beszélni. A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül harmincegy stabil fényjelző viharjelző, a kiemelt strandokon tizenöt mobil tájékoztató fényjelző végzi.

A Balatont három medencére osztották, így lehetővé vált, hogy akár eltérő, ezáltal pontosabb jelzést kapjanak a fürdőzők és vízen közlekedők.

Illusztráció: katasztrofavedelem.hu

Alapfok
Ha a jelzőrendszer alapon van, akkor a széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg a 40-45 km/h sebességet. Alapfok esetén nem lép működésbe a viharjelző lámpa.

Elsőfokú viharjelzés
Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés.

A lámpák percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzéssel figyelmeztetnek az elővigyázatosság fontosságára, ilyenkor a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.

Nem árt tudni, hogy fürdésnek minősül az olyan úszóeszköz (játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, felfújható eszközök stb.) vízen történő használata is, amely a vízi közlekedésről szóló törvény szerint nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek.

Másodfokú viharjelzés

Abban az esetben, ha a szél erőssége eléri, vagy meghaladja a 60 kilométer/órát, életbe lép a másodfokú viharjelzés, és a viharjelzőlámpák percenként kilencvenszer villannak fel. Ebben az időszakban tilos úszni, fürdőzni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

 

A szárazföldi viharjelző rendszer tevékenységét 2016 nyarától kiegészíti a Balaton vízfelületén a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által rendszeresített sárga és piros zászló. I. fokú viharjelzésnél a vízirendészet szolgálati kisgéphajóin sárga zászlóval, a II. fokú viharjelzés idején piros zászlóval hívják fel a figyelmet a veszélyre, ezzel is biztosítva a láthatóságot.

Ha a szél már elsodorta matracunkat, labdánkat, ne ússzunk utána, ne kockáztassuk életünket!

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva