likeBalaton.hu | 2022.08.12. 07:00
Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon
Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.

A már jól ismert és főként a vasútbarátok körében népszerű Nohab, Púpos, Szergej és Csörgő mozdonyok mellett megjelenik egy eredeti színre festett Szili és ismét forgalomba áll az egykor IC vonatban futó Samu motorvonat is. A szintén nagy népszerűségnek örvendő 424-es gőzmozdony is csattog majd hangulatosan pöfékelve a retró hétvégén.

Retro vonat Nohab mozdonnyal
Forrás: MÁV

Az idei harmadik retró hétvégén számos újdonsággal találkozhatnak az érdeklődő utasok. A MÁV-START a svéd gyártású Nohab rajongókra is gondolt, amikor most forgalomba állítja a legendás mozdonysorozat működő darabjait. Nem is egy, hanem egyszerre négy Nohab lát el vontatási szolgálatot a vonatok elején Budapest és Tapolca, valamint Keszthely és Szombathely között. Újdonság, hogy egy pár Kék Hullám InterCity-t is Nohab továbbít a teljes távon a főváros és Tapolca között, szombat reggel a Balaton felé, vasárnap este Budapest irányába. Budapest és Balatonfüred között az eredeti színére visszafestett V63 004-es Gigant mozdony vontatja a vonatot a villamosított szakaszon vasárnap, míg szombaton Balatonfüredről viszi az utasokat a fővárosba. A vonat a megszokottól eltérő összeállítással közlekedik, kizárólag régi arculatos személykocsikkal, köztük egy komfortkocsival és CAF étkezőkocsival is. Az Utasellátó ismét retró kínálattal várja az utazókat. A vonat komfortkocsijának forgatható foteleit prémium és 1. osztályú jeggyel is élvezhetik, a különbséget ezúttal a jegyárban foglalt ellátás tartalma adja meg.

A Balaton északi partjának ikonikus vasútvonalán idén is számos személy-, expressz- és InterCity vonatban áll forgalomba a korabeli közlekedést idéző retró szerelvény. A hétvégén egy-két érdekességgel fűszerezve, de természetesen ismét lehet majd találkozni a már megismert típusokkal, például Szergejekkel, Púpossal és ABbmottal, illetve a legendás 424 247-es gőzmozdony is menetrend szerinti vonat élén lát el szolgálatot, a szolnoki Tekergő expresszt húzza Balatonfüredtől a vékonycsíkos gyorsvonati kocsikból álló szerelvénnyel. Az expresszvonatot szombaton Szolnok és Balatonfüred között, valamint vasárnap visszaútban a V43 1001-es eredeti színű Szili villanymozdony vontatja.

A Balaton északi partján dübörögnek a Szergejek is, a díszes M62 127 és M62 265 pályaszámú gép is a dízelrajongók szívét dobogtatja majd meg, de a klasszik Csörgőket kedvelők is találnak számukra kedvező járatot.

 

 

A Keszthely–Tapolca–Szombathely útvonalon is közlekednek retró vonatok, jelentős szerepet kap a 26-os számú vasútvonal is. Az M40 224-es Púpos ott közlekedik, de a vonalat inkább a Nohabok fogják uralni, ugyanis a Tapolca és Keszthely között közlekedő személyvonatokon jár majd a MÁV Rail Tours M61 019 pályaszámú narancsszínű Nohab mozdonya egy gyorsvonati szerelvénnyel. Újdonságként feltűnik a személyforgalomban a Komplex Rail tehervonatokról ismert zöld Nohabja is, mely retró olajzöld kocsikkal mutatkozik be.

 

Nohabok sorakozója Tapolcán
Fotó: Mihály Szilvia/likeBalaton.hu

A BVmot, becenevén Samu motorvonat a Balaton déli partján közlekedik retró Zala InterCity vonatként Keszthelyre, megidézve a 90-es éveket. Az IC vonat szombat reggel 6 órakor indul a Déli pályaudvarról, megáll Kelenföldön, Siófokon és Fonyódon. Keszthelyen átszállási lehetőség nyílik a Tapolca felé közlekedő Nohabos retró olajzöld szerelvénnyel közlekedő személyvonatra. A hétvége zárásaként, Keszthelyről a Déli pályaudvarra közlekedik ismét a Zala InterCity a Samu motorvonattal, Keszthelyről 18:18-as indulással. A vonatban 1. és 2. osztályú kocsik közlekednek, az utazáshoz a menetjegyen felül 125 forintos helyjegyet kell váltani.

 

Forrás: mav.hu
Nyitókép: Keszey Ágnes / likeBalaton.hu

 Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva