likebalaton.hu | 2019.08.03. 06:00
Itt a nagy balatoni lángostérkép - a legjobbak egy helyen
Ha Balaton, akkor lángos. Körbejártuk érte a tavat és a témát, hogy kiderítsük, nem drágább, mint tavaly. Közben összegyűjtöttük a legjobb helyeket is, ahol biztosra veheted, hogy a legfinomabb lángost kapod. :-)

A lángost a magyar konyha klasszikusának tartják, sőt egyenesen hungarikumként emlegetik, pedig nem az. Sőt, nem is osztrák, ahogy sokan tartják. A lángosunk leginkább török. Horváth Dezső, gasztronómiai szakíró legalábbis azt állítja, írásos bizonyítékai vannak, hogy a kemencében sütött, sós kelt tészta receptjét török szakácsok hozták el hozzánk. Tőlünk és Csehországból terjedt el Ausztriában is, ahogy az egész Balkánon ismerik. Mégis miért mondjuk hungarikumnak?

– Azért gondolhatják sokan annak, mert egész Európában nálunk terjedt el leginkább – mondta Horváth Dezső. – Annyi lángossütő, mint Magyarországon, biztosan nincs máshol. Ráadásul feltehetően az is tőlünk származik, hogy olajban sül, mert az gyorsabb. A lángos eredeti receptéhez hasonló ugyanis már az ókori leírásokban is szerepelt. Mióta kenyér van, langallót is sütnek. A kemence viszont lassú dolog, egy büfében pedig az olajsütés könnyebben kivitelezhető, így csinálhatott magának ekkora karriert a lángos, ami a mai változatban, kezdetektől piaci, vásári étel volt.

Az elmúlt hetekben elterjedt a híre, hogy 1000-1500 forint a balatoni lángos. Nem titkolt célunk volt az is, hogy megkeressük ezeket az értékes lángosokat. Hiába jártuk azonban körbe a Balatont, nem jártunk sikerrel. Ahol csak jártunk, a legdrágább lángosért 950 forintot kértek, de ez egy darált hússal töltött verzió, igazán emberes adag volt és akkora, ami egy kiadós ebédnek is megfelel. A legtöbb helyen 450-500 forintot kérnek az egyszerű lángosért, és 500-600 forint a sajtos-tejfölös, a töltött lángosok 700-950 forintba kerülnek attól függően, hogy csirkemell, kapros juhtúró, darált hús, vagy éppen káposzta kerül bele.

 

BALATONKENESE – DÖMÖLKI LÁNGOS

A strand mellett van, de kívülről lehet megközelíteni Balatonkenesén a harmadik tuti lángosozó helyet, a Dömölki Lángosos és Palacsintázót. Pici hely, meglehetősen szűkös a nagyközönségnek, főleg, hogy a finom lángos miatt fürtökben lógnak arrafelé az emberek. A kiszolgálás viszont gyors, korrekt. Ha találunk szabad helyet az asztalnál, akkor üljünk le. Én általában arrébb megyek néhány méterrel, és a füvön ülve, vagy a partig kisétálva egy padon szoktam elfogyasztani a lángosomat.

ALSÓÖRS – GYURI LÁNGOSA

Legközelebb Alsóörsön érdemes behúzni a kéziféket. A környék legjobb lángosa ugyanis itt sül, a strandon belül (erről majd később), Gyurinál. Lehet, hogy van a helynek rendes neve, de azt senki se ismeri, talán még a tulajdonos sem, ez egyszerűen a Gyuri lángosozója. Gyuri nem csinál nagy faxnit az egészből, friss alapanyagokkal és odafigyeléssel dolgozik. Valóban a strand területén belül van a hely, tehát szezonban elvileg a lángos árához még hozzá kell adni a belépőjegy árát is, de ha látványosan felöltözve, gumidelfint otthon hagyva érkezünk a pénztárhoz, és bemondjuk a varázsszót, hogy lángosért jöttünk, az esetek döntő többségében beengednek. A bejárattól jobbra, az utolsó a sorban…

TIHANY – MÓLÓ BÜFÉ


Nemrégiben írtunk a Tihany DRK Beachről, amely a hajókikötő mellett van. Ha megtaláltuk a bejáratát, akkor kivételesen most ne menjünk be, hanem nézzünk hátra, ott van egy furcsa, óriási betonsátorszerű valami (leginkább egy kibelezett dinnyehéjként tudnám leírni), alatta több vendéglátóipar egységgel is. Na, ott van közöttük a Móló Büfé, és a Móló Büfében ott vár minket a lángos. Hatalmas, nem drága, számtalan gazdag feltéttel kérhető, és eszméletlenül finom.

HÉVÍZ – NAGYPARKOLÓ

Hévízen a Nagyparkolóban ehetjük a fürdőváros legfinomabb lángosát. Bátrabbak a lilahagymás, velős változatot is megkóstolhatják, a szalonnás, sajtos-tejfölös hagymás sem tűnik diétás fogásnak, nekem ebben a nagy melegben a sajtos-tejfölös a kedvencem. Ha igazán éhes vagy, menüben kérheted. Mit szólsz egy babgulyás lángos kombóhoz? Vagy inkább halászlét ennél előtte? Ha nem kívánod a sós ételeket, kóstold meg a lekváros vagy porcukros változatot.

 

BALATONEDERICS – DELTA BÜFÉ

Fotó: Mihály Szilvia

A balatonedericsi kanyarban, a 71-es és 84-es fűutak találkozásánál a bicikliút melletti Delta büfé nem csak a kerékpárosokat várja, bátran kanyarodjunk le autóval is a kis épülethez, nem fogunk csalódni. Hűvös fák árnyékában ehetjük a környék egyik legfinomabb lángosát, nekünk a MA-ZSO-LA futócsapat ajánlotta helyet. Emlékszel Karcsi bácsira, aki 70 évesen is félmaratont fut? Ő is ide jár lángosozni.
A tulajdonos azt mondja, a titka a tésztában rejlik, figyel arra, hogy a lángos ne szívja meg magát olajjal, nem elhanyagolható szempont a tapasztalata sem, eddig kb. 20 ezer lángost sütött ki. A fokhagymás-sajtos-tejfölösben nem fogsz csalódni, bár ezután fogalmam sincs, hogy pattan fel valaki a bringára vagy fut tovább, mert hatalmas és laktató adagot kapunk.

A vendéglátóhely nyitva tartása az időjárástól függ: a tervek szerint szeptember végén zár be és várhatóan húsvétkor nyit majd ki.

 

KESZTHELY – Z LÁNGOSDÁJA

Keszthelyen Z lángosdája az a hely a Balatonnál, ahol nem csak nyáron, hanem akár kora tavasszal és késő ősszel is ehetünk lángost: november végéig nyitva tartanak. Decemberben a Fő téren lévő karácsonyi vásárban kínálják a lángosokat, majd március elejétől ismét nyitva vannak a Balaton-parton.

Z lángosdája Keszthelyen Fotó: Keszey Ágnes

A klasszikus feltét nélküli, az ugyancsak hagyományos sajtos-tejfölös mellett kérhetünk akár lilahagymával bőven megrakottat, a csípős ízek kedvelői Erős Pistás-tejfölöst, sajtos-tejfölös-chilist, az édesre vágyók porcukrosat, lekvárosat vagy nutellásat. Töltötteket is lehet választani: sonkásat, virsliset, kolbászosat és baconszalonnásat- ezek mindegyikében van sajt is. A hely további specialitása a Z’izmos, azaz a sonka, sajt, s ismét sonka rétegzettségű ugyancsak töltött lángos. Ez azonban csak néhány a kreatív kínálatból. De nem csak lángost lehet itt enni, hanem kürtöskalácsot is kapni, s szomjunkat is olthatjuk.

Z lángosdája Keszthelyen Fotó: Keszey Ágnes

 

BALATONMÁRIAFÜRDŐ – ILIA BÜFÉ


Balatonmáriafürdőn a körforgalomhoz, a falu központjába irányított bennünket mindenki, amikor a legjobb lángos felől érdeklődtünk. Iliáék a déli part legrégebbi lángosozóját üzemeltetik. A mostani a harmadik generáció, aki lángost süt a családból. Az első Magdi néni volt, a jelenlegi tulajdonos nagymamája. A recept is az övé, még 1972-ből. A lángos nagyon könnyű, a lángosozó védjegye pedig, hogy a sajtos-tejfölös füstölt sajttal készül. A szokásos lehetőségeken kívül számos töltött különlegesség van náluk, de tényleg annyira jó ez a tészta, hogy a sima fokhagymás is egy élmény. Este tízig vannak nyitva, itt nemcsak strandidőben, akár vacsorára is lehet egy kényelmeset lángosozni.

 

BALATONFENYVES – LACI BÁCSI BÜFÉJE


Fenyvesen, ha kimondod, hogy lángos, minden helybeli rávágja, hogy Laci bácsi, a strand szélében, a sárga büfé.

Erb László, 1968-ban pincérként kezdte a Balaton parton, így aztán nincs akivel nem ért szót. Ettől függetlenül nem beszélgetni járnak hozzá a vendégek, hanem a lángosa miatt. 1983 óta ugyanazzal a recepttel készül. Ez egy ropogósabb tészta, sosem olajos és mindig hibátlan. Ráadásul bármilyen kérést teljesítenek. Előttem éppen az volt a kívánság, hogy egy adagot kettőbe süssenek ki, a szemük sem rebbent, már csinálták is. A klasszikus ízeken kívül itt édes lángost is kapsz. A nagy kedvenc pedig a húsos. Ezt darálthússal töltik meg és raknak rá zöldségeket, mustárral, ketchuppal és majonézzel eszik, akár egy melegszendvicset. Mivel addig van nyitva a hely, amíg van vendég, nagyon sokan itt kezdik az esti bulizást egy kiadós lángossal, este 11-kor is ettem már itt többed magammal lángost. Laci bácsi büféje az első lángosozók között van a szezonban, március 15-én nyitnak és utolsók között, november 1-én zárnak. Ráadásul a babgulyásuk is isteni!

FONYÓD – FONYÓDI LÁNGOS


Fonyódon a hajóállomás mellett a soron az ötödik üzlet, szerényen csak Fonyódi Lángos néven fut. Mondjuk annyira nem túlzás ez, hiszen még két településsel odébbról is ide küldtek bennünket jó lángosért. A legolcsóbb lángos 500 forint a legdrágább 900, és tényleg csodálatosan könnyű, finom tésztát sütnek. Virslis, töltött, bolognai és édes is van. A palacsintájuk is jó, és ugyanúgy frissen készül, mint a lángos. A recept itt is titkos, és azt mondja a tulajdonos Hermann Zsuzsanna, hogy feleslegesen is árulná el, az a 18 év gyakorlat, ami nekik van, utánozhatatlan egy otthoni konyhában. Gyere inkább Fonyódra, és egyél itt!

 

BALATONBOGLÁR – BOGLÁRKA BISZTRÓ


Bogláron a hajóállomásra irányítottak bennünket lángosért. A Boglárka Bisztró idén májustól új tulajdonossal működik, aki meglehetős igényességgel és egy profi szakáccsal gondolta újra a balatoni alapkínálatot. Minden van, amit egy tóparti büfében ehetsz, de igényes alapanyagokból, de modern formában és tökéletes kivitelezésben, ráadásul, baráti árakon, az árfekvés ugyanis a régi maradt. Lángosból a szokásos kínálat mellett kaphatsz magyarosat, lecsóval és kolbásszal, de a nagy kedvenc a lángos golyó, amit többféleképpen töltenek. Csirkehúsos, sajtos, vega és olaszos ízvilág is létezik és gyorsan nagy kedvenc lett, mert akár menet közben is meg lehet enni, még leülni sem kell hozzá.

 

BALATONLELLE – NAPFÉNY BÜFÉ


A lellei Napfény Strand egésznyáron tele van vendéggel. A Balaton part leghosszabb homokos partszakasza főleg a kisgyerekes családok és a fiatalok körében vonzó. A strandon belül működik a Napfény büfé, ahol hat éve sütik ezt a fajta lángost. A tulajdonosok azt mondják, ők nem titkolják a receptet: nem a szokványos kenyértésztát sütik, burgonyapehely, tejföl és kevés olaj is kerül bele, így érték el a legtökéletesebb állagot és azt, hogy nem megy tönkre pár perc alatt a kisütött tészta, még langyosan is ropog és hibátlan. Aki nem hiszi…

 

Sütnél otthon? Daku Norbert megmondja mire figyelj!
A balatonlellei Kedvesem Bisztró séfje azt mondja, igaz hogy a lángos egy egyszerű étel, de mint a kelt tésztákra általában, erre is figyelni kell, hogy tényleg tökéletes legyen. Ő otthon a krumplis tésztával készültet favorizálja és olaj helyett zsírban süti, mert úgy finomabb. De nézd meg inkább! Itt a videó, amiben mindent elmond.

 

BALATONLELLE – MÓLÓ HALSÜTŐ


A lellei Napfény Strand szélében találtuk Balatonlelle másik nagyon jó lángosát. A hely, ahogy nevéből is kiderül, a halakra specializálódott inkább, de a lángosukért is sokan járnak a Móló Halsütőbe. Semmi különös, csak nagyon jó lángost árulnak. Van íze a tésztának, de nem édes, teljesen száraz, semmi olaj nincs benne és csodásan roppan a külseje. Az árak és a kiszolgálás is nagyon baráti.

 

BALATONSZÁRSZÓ – SÜSÜ LÁNGOSOZÓ


Van egy lángos a Balaton partján, amit még Süsü is szeret. Balatonszárszón, a központi strandon sütik, a Süsü Büfében. Annak ellenére, hogy egy mesehősről nevezték el, nem gyerek adagokat adnak. Kiváló, klasszikus strandkaja ez a szárszói lángos, pont olyan, amilyennek lennie kell.

 

BALATONFÖLDVÁR – FAPUMA FALATOZÓ

Bőséges a feltét még a sajtos lángoson is a Fapumában (Fotó: Krausz Andrea)

Balatonföldvár egyik legnépszerűbb helyén, a Fapuma Falatozó és Gyorsétteremben kiváló ár-érték arányban kínálják a lángosokat. A hajóállomásánál található büfé teraszán a balatoni panorámában is gyönyörködhetük, miközben a hagyományos lángosok mellett elmajszolhatunk akár egy tejfölös baconos-lilahagymásat, vagy egy tejfölös-sültvirslis-pirított hagymásat. A feltét bőséges, úgyhogy desszert már nem nagyon fér belénk egy kiadós földvári lángos után.

 

SIÓFOK – BAMBOO LÁNGOSOZÓ

A Bamboo lángosozó specialitása a tarjás lángos Bakró Zsóka tulajdonostól (Fotó: Krausz Andrea)

Siófok-Szabadifürdőn, az óriáscsúszdával szemben található a Bamboo lángosozó, ahol a tulajdonos nagypapájának receptje szerint készítik a tradicionális balatoni strandkaját. Itt is a sajtos-tejfölös a legnépszerűbb, de nagy keletje van a sajtos-tejfölös tarjásnak is, amit istenien elkészített, minőségi tarjakockákkal és lila hagymával tesznek élvezetessé. Az ajánlatok között ott van a nem mindennapi libamájas lángos is. A Bamboo Sziget Vízisí Wakeboard pályához tartozó büfé vezetője szerint a titok abban rejlik, hogy krumplit tesznek a tésztához, amitől ízletesebb, hólyagosabb, roppanósabb lesz. A recept az Alföldről származik, a pék nagypapától.

ZSÓFI NÉNI – IMREMAJORI PIAC

A Balatonfenyveshez tartozó Imremajorban, a piacon lehet megkóstolni a déli part legidősebb lángossütőjének lángosát. Zsófi néni 80 évesen is felveszi a versenyt a fiatalokkal. Ízekben még hagyján, de tempóban és munkabírásban is. Ő az, aki nem csak mondja, de a szó szoros értelmében a nagymama lángosát lehet enni nála, sőt dédmamáét, hiszen már egy dédunokája is van. A sonline.hu itt írt róla, nézd csak!

Ha belejöttél, itt találsz még jó lángosozókat, kattints!

Az összeállítást készítették: Fábos Erika, Keszey Ágnes, Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Szalai Mariann

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva