veol.hu/Tóth. B. Zsuzsa | 2021.11.08. 14:00
Itt az idő: fagymentes helyre kell telepítenünk nem télálló növényeinket
Az időjárás októberben kegyes volt hozzánk, de napokon belül az éjszakai fagyok is beköszöntenek, itt az ideje, hogy gondoskodjunk dísznövényeink teleltetéséről.

Unferdorfer József dísznövénykertész szerint mielőbb fagymentes helyre kell vinnünk a mínuszokra érzékeny növényeinket.
– Amennyiben ezt valami miatt nem tudjuk megtenni, legalább gondosan takargassuk be őket. Az évelő, de nem fagytűrő muskátli jövőre is szép lesz, ha most egy kis figyelmet fordítunk rá, és bevisszük a télikertbe, verandára, lépcsőházba. Ezt tegyük a lantanával, futójázminnal, a begóniákkal is, azonban mielőtt téli helyükre visszük a növényeket, vágjuk vissza azokat.

Unferdorfer József egy tölcsérjázminnal, amelyet ugyancsak teleltetnünk kell, mivel fagyérzékeny Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ne sajnáljuk a muskátlit, fuksziát, ha még szépen virágzik is, vágjuk vissza drasztikusan. Így szépen hajtanak majd tavasszal, és sok virágot hoznak nyárra, ez annak az egyik első lépése.

A sárga, beteg leveleket távolítsuk el, mielőtt a teleltetőhelyre visszük a növényeket. Csak néhány zöld levél maradjon rajtuk, és az év utolsó növényvédelmi tevékenysége legyen egy rovarölős, gombaölős permetezés a teleltetés előtt.

Aztán keressünk számukra hűvös, 5–10 fokos helyet, ugyanis számukra most következik a pihenési időszak. Télen a növényeknek nem kell nőniük, virágozniuk, de igénylik a fényt. Némelyik, például a begónia és a muskátli félhomályban is jól telel. Fontos tudnunk, hogy nem kedvelik a túl sok vizet, inkább keveset adjunk nekik a teleltetés ideje alatt.

Nyitókép: shutterstock
Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva