likeBalaton.hu | 2023.04.12. 10:30
Itt az új 30 ezer forintos
Elvileg már fizethetnénk is az új 30 ezer forintos érmével, melyen Petőfi Sándor arcképe látható. De inkább a gyűjtők csapnak le a különlegességre, amely április 11-én került forgalomba.

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma, valamint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a 200 forintos forgalmi érme emlékváltozatát,

nagyméretű, 30 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 forintos színesfém változatát bocsátotta forgalomba a magyar költészet napján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozat tematikus oldalán a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett Barabás Miklós Petőfi Sándorról készült portréjának modern ábrázolása látható.

Kétféle 30 ezres

A nagyméretű, 30 ezer forint névértékű ezüst, és a 7500 forint névértékű színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el egymástól.

A tükörfényes ezüst változat 30 ezer forintos névértéken kerül forgalomba, ebből összesen 6 ezer darabot vertek.

Forrás: MNB

 

A színesfémből készült, selyemfényű verzió 7500 forintba kerül, és 8 ezer példány lesz belőle. Mindkét pénzérme nagy méretű, 52,5 milliméter lesz az átmérőjük.

Előlapjukon központi motívumként a Landerer és Heckenast nyomdagépe látható,

amelyen a 12 pont mellett Petőfi egyik legismertebb művét, a Nemzeti dalt is sokszorosították. Az emlékérmék hátlapján Petőfi portréja látható, amely Barabás Miklós 1846-os tusrajza alapján készült, valamint a „Petőfi Sándor” felirat és A természet vadvirága című költeményéből vett, kézírásos idézet – „A korláttalan természet Vadvirága vagyok én” – olvasható. A hátlap bal szélén, köriratban a Petőfi Sándor születésének és halálának évét jelölő 1823-1849 évszámok láthatók.

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva