likeBalaton.hu | 2022.03.26. 14:00
Izgalmas balatoni részhajrák és időfutamok várnak a Giro d'Italia versenyzőire
A május 6-án rajtoló Giro d'Italián az olasz országúti kerékpáros körverseny 1987-es bajnoka, Stephen Roche szerint a változatos, kanyaros, emelkedős balatoni szakaszokon is sok meglepetés vár a versenyzőkre.

– Már a Budapest-Visegrád nyitóetapon sem várható nyugodt verseny. Ez egy háromhetes viadal első napja, mindenki ideges lesz, hiszen csak egy győztese lehet a nyitánynak – mondta.
A fővárosi időfutamon – ahol kanyart is neveztek el róla – Roche várakozásai szerint kis különbségek alakulhatnak ki az összetettben, míg a Balatonfüreden záruló, több mint kétszáz kilométeres harmadik szakaszon a várt mezőnyhajrá mellett is számít némi meglepetésre.

Stephen Roche harcban egy emelkedővel az 1992-es Tour de France-on
Forrás: AFP/Boris Horvat

Az 1993-ban visszavonult ír bringás Giro-sikere évében a Tour de France-on és a világbajnokságon is diadalmaskodott, egy esztendőn belül ezt a három versenyt rajta kívül csak a sportág belga legendája, Eddy Merckx nyerte meg.

A budapesti szakaszelemző esemény előtt felavatták a Grande Partenza szempontjából központi szerepet játszó Hősök terén azt a visszaszámlálót, amely megmutatta: csupán 42 nap van hátra a Nagy Rajtig. Balázs Tibor, a magyarországi szakaszok operatív vezetője hangsúlyozta: a kerékpársport szurkolói Magyarországról beszélnek, és ez egyre inkább így lesz, ahogy közeledik a május 4-i csapatbemutató.
– Nagyon büszkén vagyunk részesei a Giro d’Italiának –szögezte le, hozzáfűzve, a szervezés ott tart, ahol tartania kell.

Hektikus első szakasz

Az első etapot virtuálisan bemutató Valter Attila (Groupama-FDJ) hektikus első szakaszra számít. Ennek során rendeznek részhajrát Székesfehérváron és Esztergomban is, utóbbiért ráadásul időjóváírás is jár, a negyedik kategóriás visegrádi emelkedőig hátralevő kis távolság miatt pedig a szervezők úgy vélik: itt már aligha szökevények fognak elsőként áthaladni. Roche szerint ráadásul a szél is közrejátszhat, nem csupán a Velencei-tó környékén, hanem akár a záró emelkedő előtt, ahol 233 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a bringásoknak. Az első helyezett a rózsaszín mellett a hegyi pontverseny vezetőjét illető trikót is átveheti.

Dina Márton, az EOLO-Kometa kerékpárosa reményét fejezte ki, hogy lehetősége lesz bekerülni a szökésbe ezen a napon, ugyanakkor az MTI érdeklődésére elmondta: jelen pillanatban nincs a Giro-keretben. Meglátása szerint az idénykezdete nem sikerült úgy, mint tavaly, amikor remek tavaszeleji teljesítményének köszönhetően bemutatkozhatott az olasz körversenyen.

– Ennek ellenére nem hiszem, hogy ez így végleges lenne, ha az alpesi körverseny jól sikerül, benne lehetek a keretben – fogalmazott a nemrég betegségen átesett Dina, akinek emiatt a felkészülése és versenyprogramja is módosult. – Ha nem a Giro, akkor pedig a Tour de Hongrie, ahol ugyanúgy szeretnék nagyon szépen szerepelni – utalt a május 11. és 15. között sorra kerülő magyar körversenyre.

A technikás budapesti időfutam is negyedik kategóriás emelkedővel zárul: tíz százalékos átlagmeredekségű, egy kilométernél valamivel hosszabb, ráadásul részben macskaköves út vezet fel a Várba.

Balatoni meglepetések

Dina kiemelte: örül, hogy Kaposvár ad otthont a harmadik szakasz rajtjának, mivel csapata, az EOLO-Kometa egyik névadója, a kaposvári székhelyű Kométa húsipari vállalat ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini fontos szerepet vállalt a magyarországi Nagy Rajt létrejöttében.

A szakaszon nagykanizsai és badacsonyi részhajrá után nagyjából hat kilométerrel a cél előtt a negyedik kategóriás tihanyi emelkedő adhat lehetőséget a kerékpárosoknak arra, hogy a várt mezőnyhajrá helyett meglepetést okozzanak.

Giro d’Italia balatoni szakasz 2022
Forrás bringasport.hu

Az időfutamra, a visegrádi befutóhoz és Balatonfüreden is nagy tömegre számítanak, várakozásaik szerint az út mentén is sokan bíztatják majd az elhaladó mezőnyt.

– Az nem lehet véletlen, hogy a nagy múltú Giro d’Italia magyarországi szakaszának útvonala Keszthelytől Balatonfüredig áthalad tucatnyi olyan településen, amelyek már csatlakoztak a Bakony-Balaton térség jövő évi nagy kulturális ünnepéhez, az egész évet átölelő Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz – üzente a versenyzőknek, a szervezőknek és a nézőknek Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. Várják azokat, akik Európa egyik legfontosabb sporteseményét követik, hogy megismerjék a Veszprém-Bakony-Balaton régió fantasztikus kulturális, művészeti, turisztikai és gasztronómiai értékeit.
Magyarországot korábban még egyik háromhetes verseny sem érintette.

A 2022-es Giro d’Italia magyarországi szakaszai:
1. szakasz, május 6., péntek: Budapest-Visegrád, 195 km
2. szakasz, május 7., szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam
3. szakasz, május 8., vasárnap: Kaposvár-Balatonfüred, 201 km

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva