2018.08.02. 11:29
Jaj, megint itt egy darázs!
Úgy tűnik, mintha megsokszorozódott volna a környezetünkben élő méhek, darazsak, bögölyök és egyéb fullánkosok száma. Ráadásul mérgesebbek, mint valaha. A szakemberek szerint azonban az idei év egyáltalán nem kirívó.

A darazsak előszeretettel fészkelnek emberi környezetben, például a padlásokon, míg a méhek jó esetben a méhész udvarán a kaptárokban élnek. Ezért fordulhat elő, hogy a darazsak a fészket védelmezvén támadnak az emberre. Ennek ellenére nem lehet kijelenteni, hogy a darázs agresszívabb lenne a méheknél. Magyarországon rengeteg fajta darázs él, lódarázs, német darázs, francia darázs, nagyon hasonlítanak egymásra, a norvég és a német darázs alig megkülönböztethető, még a fészkük is nagyon hasonló. Az ellenük való munkában nincs nagy különbség, csupán annyi, hogy egyes fajok más helyeken fészkelnek. Van, amelyik sok pici fészket épít, míg a lódarázs meg a német darázs esetén egy nagy fészekben él akár több ezer egyed.

Ha észrevesszük, hogy valahol fészek van, akkor azonnal hívjunk kártevőirtót. Ha azt látjuk, hogy egy ponthoz gyakori a mozgás, például a tetőcserepeknél, vagy a tető és a fal találkozásánál, akkor gondolnunk kell arra, hogy beköltöztek alá a darazsak. Ezt megelőzni sajnos nem nagyon lehet, hacsak nem rakunk üvegburát a házra. A nőstény darázs tavasszal kirepül a telelőhelyéről, és utána hetekig fészkelő helyet keres – rést a falban, odvas fát, egérlyukat. A darázscsapdákat gyakran alkalmazzák ellene, és mindenki nagyon örül, ha egy-egy nőstényt sikerül likvidálnia, mert az már biztosan nem fog fészket rakni, de a rossz hír, hogy jön helyette másik.

A boltokban kapható darázsirtó aeroszolok tökéletesen működhetnek, ha a darázsfészek látható, és nem túl nagy. Fontos a védőruházat, ugyanis ezekben a fészkekben néha akár több ezer darázs is élhet, és mindig van, amelyiket nem éri el az irtószer, amelyik támad.

A zárt, külön burokkal ellátott nagy fészkekhez – mint például a német és a lódarázsé – akkor sem tanácsos laikusnak hozzányúlni, vagy otthoni módszerekkel eltávolítani, ha csak egy ökölnyi méretűről van szó. Ezeknek a nagysága egyébként akár egy autónak megfelelő méretig terjedhet.

A padlásokon általában előforduló – féltenyérnyi, látható sejtekkel rendelkező, külön burok nélküli fészkek – a távolra ható darázsirtó aeroszolokkal ki lehet irtani. Persze ehhez is kell némi bátorság, no és, hogy az illető ne legyen allergiás a darázscsípésre.

Ha a fészek azonban rejtett, akkor inkább hívjunk kártevőirtókat. Lehet ugyanis, hogy akár két-három méterre másznak be a darazsak a tető alá valami szigetelésbe, búvóhelyre.

A második csípés a veszélyes

– Ahol nyitott ablaknál alszanak, ott feltétlenül érdemes szúnyoghálót felszerelni. Egyre több ízeltlábú van, az ő korszakukat éljük. Ráadásul egyre ellenállóbbak, és egyre nagyobb problémákat okoznak. A lódarazsak csípése ma már nem csak fáj, és allergizál, hanem olyan méreganyagokat tartalmaz, hogy három-négy csípés akár halálos is lehet. Úgyhogy nem ajánlatos a fészek közelébe se menni – tanácsolja dr. Nika Erzsébet gyermekorvos, allergológus. – A darázs- és a méhcsípés allergiát ma is nagyon komolyan kell venni. Hogy alkalmaznak injekciós vagy nyelv alá adható ellenanyagot tartalmazó immunterápiát, vagy sem az allergiásoknál, bizony megoszlanak a vélemények. A tapasztalatom, hogy sokszor akár három évig csinálják, majd elhagyják, és kezdődik elölről az allergia. Ezért megoszlanak a vélemények arról, hogy lehet-e vele tartós eredményt elérni abban az esetben, ha valaki tényleg allergiás. A darázs- és méhcsípés allergia esetében azonban nincs vita, ott kötelező a kórházi körülmények között zajló injekciós immunterápia. A csípésre allergiások számára ugyanis már egyetlen csípés halált okozhat. Az első csípés általában nem okoz problémát, allergia esetén a második csípéstől lehet gond.

Ha valakit megcsíp egyszer egy méh, és erre allergiás, akkor a csípés helye nagyon feldagad, és a méreganyag távoli tüneteket is okoz – bár a karon vagy a lábon történt a csípés, de feldagad az illető szája is, esetleg hosszan beduzzad a fél oldala, vagy akár el is ájulhat. Ilyen esetekben azonnali orvosi, kórházi ellátás szükséges és ki kell vizsgálni a beteget.

Általában az első csípésnél nincs komoly reakció, hanem a második találkozónál jelentkezik az allergia. Ha bármilyen szájkörüli, gége körüli panasz van, mint nehézlégzés, szorító nyelési fájdalom, feldagad a szája, akkor azonnal orvosi beavatkozásra van szükség. Nem kell folyton az életünkért rettegnünk, de az ilyen figyelmeztető jeleket nagyon komolyan kell venni.Ha valakit megnyugtat, akkor hordjon magával kalciumot, de ez önmagában nem ér semmit. Van, aki már egy szúnyogcsípéstől is nagyon bedagad, neki például érdemes a csípést követő néhány napig antihisztamin készítményt szednie – tette hozzá a doktornő.

 

Szeretik a cukros sört

5-10 darázzsal nem tudnak mit kezdeni a szakemberek sem. Ellenük érdemes lehet házi csapdát bevetni, melyek lényege, hogy ezeket a kósza darazsakat magukhoz csalják. Otthon is elkészíthető, de vigyázni kell, hogy a kihelyezett csapda ne vonzza a közelünkbe még jobban a darazsakat. Egy félliteres műanyag palack tetejét vágjuk le a nyaka alatt 4-5 centiméterrel. A levágott részt, fordítsuk meg, és helyezzük a palackra, az illesztések széleit pedig ragasszuk le ragasztószalaggal. A palackot töltsük meg egyharmadáig egy kissé cukrozott és ecetezett sörrel, majd tegyük ki a napra.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva