Krausz Andrea | 2018.10.27. 10:00
Jajj, cica...! Rátonyi Róbert kétezerszer énekelte színpadon!
Kiállítással emlékeznek Siófokon a múlt század egyik legkedveltebb operettszínészére, Rátonyi Róbertre. A tárlat kapcsolódik a Kálmán Imre Emléknapok programsorozatához.

Rátonyi Róbert (1923-1992) életútját a hangos sikerek jellemezték. Akár prózai szerepben, akár táncos komikusként, akár bonvivánként lépett fel, mindenhol nagy tapssal jutalmazták. Pedig egyszer azt vallotta, hogy táncolni és énekelni pályája kezdetén még nem is igen tudott. „Táncolni később igazából Feleki Kamilltól tanultam. Volt neki egy iskolája a mai Bajcsy-Zsilinszky úton” – mondta egy interjúban.

Plakátokat, fotókat, a művész személyes tárgyait láthatja a közönség a Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériáján. Rátonyi Róbert ötven éves pályafutását mutatja be a tárlat, de vannak fotók gyerekkorából, sőt a szüleit is láthatjuk fürdőruhában éppen Siófokon lefényképezve. A kiállítás anyaga a Veszprémi Petőfi Színházból érkezett, ahol 2018 nyarán megrendezték az első Rátonyi Róbert Operettfesztivált. A színművész annak idején Veszprémben fejezte be pályafutását megadva a műfaj rangját a színházban.

Rátonyi Róbert humoros, könnyed stílusával szívesen látott figura volt a színpadon, kiemelkedő alakítást nyújtott számos darabban. Az Állami Áruház, a Luxemburg grófja és a Boci-boci tarka sikereit követően az igazi áttörést a Csárdáskirálynő hozta meg számára, melyben legtöbbször Bóni grófként, olykor Miska pincérként láthatta a nagyérdemű. Saját elmondása szerint 2172 alkalommal szerepelt a darabban, ezért nem csoda, hogy a híres “Jaj cica, eszem azt a csöpp kis szád…” kezdetű dalt vele azonosítják. A Csárdáskirálynővel bejárta a világot. Olyan partnerei voltak többek között, mint Honthy Hanna, Karády Katalin, Sárdy János és Feleki Kamill.

Kevesen tudják róla, hogy hegedűtanárként végzett a Zeneművészeti Főiskolán, nem csak játszott de rendezett is. Televíziós műsorokban szerepelt, a Bábszínházban és kabaréműsorokban is fellépett, volt konferanszié és sokat tudott a színházról. Az operettről például könyvet is írt.

A kiállított tárgyak között ott van Siófok város díja, a Kálmán Imre Emlékplakett, melyet 2000-ben vehetett át Rátonyi Hajnalka.

Siófokon október 28-ig tart a Kálmán Imre Emléknapok programsorozata. A Csárdáskirálynő szerzője 1882. október 24-én Siófokon született, ezért minden évben színvonalas előadásokkal emlékeznek meg a neves zeneszerzőről. A szerdán indult fesztiválra érdemes Siófokra látogatni. Október 27-én például Operettgálát láthatunk az Orfeum Vándorszínpad előadásában, október 28-án gyermekoperett lesz és Ma éjjel táncolnék címmel zenés beszélgetést hallhat a közönség Lehoczky Zsuzsa és Peller Károly operettművészekkel.

Rátonyi Róbert kiállítása november 15-ig látogatható.

További fotók a kiállításról:

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva