ripost.hu | 2021.07.09. 12:00
Játékcsónakból fejlesztett drónhajó cirkál a Balatonon - elképesztő mire képes
Robotpilóta vezeti, alig 75 cm hosszú, és akár több napot, sőt később egy teljes szezont is a vízen tud tölteni. Egy játék motorcsónakból fejlesztették. Aki el akarná lopni, pórul jár, mert szuper felvételeket is készít, melyeket azonnal továbbít a megfelelő helyekre.

Soha nem látott felvételek készülhetnek a balatoni viharokról egy kis vízi drón, pontosabban egy drónhajó segítségével, melyet magyar szakemberek fejlesztettek ki. Áprilisban lett kész a prototípus, és azóta is folyamatosan dolgoznak rajta.

70 centis kis csodaként indult

Ha drónokról esik szó, a legtöbben zümmögő és pillanatok alatt a levegőbe emelkedő kis szerkezetekre gondolnak, ám ezúttal ez csak részben igaz. A drónhajó mindenféle emberi irányítás nélkül is képes a legösszetettebb útvonalak követésére.

– Valójában egy játék motorcsónakot alakítottunk át és szereltünk fel különféle érzékelőkkel. Az eredetileg 70 cm hosszú és érzékelők nélkül 1,5 kilós csónakot áprilisban bocsátottuk vízre a Balatonon. A mostani átalakítás után már a szélessége is nagyjából 70 cm, és egy picivel hosszabb is lett – mondta a Ripost-nak Nagy Gergely, az idokep.hu nemzetközi kapcsolatokért és kutatás-fejlesztésért felelős igazgatója.

Valahonnan innen indultak
Fotó: Időkép

Az volt a cél, hogy a Balatonról, később pedig más vizekről is minél több információt, képet, videót szerezzenek be.

– A kis csónakot most továbbfejlesztettük, immár egy háromtörzsű óriás lett belőle. Mindenféle emberi beavatkozás nélkül képes megtenni a legösszetettebb útvonalakat. Borulás nélkül átszeli keresztben a Balatont, de ha kell, hosszában is, egyetlen feltöltéssel – árulta el Nagy Gergely.

Soha nem látott fotók készülhetnek a Balatonról

Jelenleg egy háromdimenziós kamera van rajta, de később egy 360 fokos gömb­panorámás kamerát is kap, amely a virtuális valóság bemutatására is képes, vagyis soha nem látott fényképek és videók készülhetnek a magyar tengerről.

Fotó: Időkép

Majdnem minden meteorológiai szenzor számát kétszeresére emelték, a szélirányt és a szélsebességet pedig egy olyan szerkezet érzékeli, amely a repülőgépeken is megtalálható. Vízhőmérőből még csak egy van a hajón, de ez saját fejlesztésük. A hullámok magasságát pedig a robotpilóta beépített, szuperprecíz gyorsulásmérő szenzoraiból lehet majd kiszámolni.

Meteorológiai méréseket is végez

A kis motorcsónak megméri a strandok vízhőmérsékletét, közben kikerüli a mólókat és egyéb akadályokat. Másodpercenként mintavételezi a légnyomást, hőmérsékletet és páratartalmat, sőt, még a szelet és az áramlatokat is. Viharban megméri a hullámok magasságát, Tihanynál feltérképezi az örvényeket.

Várhatóan augusztustól több strand vizének hőfokát is mérni fogja, de egyelőre a technikai fejlesztések foglalták le a csapatot.

Fotó: Időkép

Nagy Gergely elmondása szerint most még 1–3 naponta ki kell venni a vízből, hogy tölteni lehessen az akkumulátorait, de később akár egy teljes szezont is a vízen tölthet. A hajó májustól októberig szigorú sebességkorlátozásokat tart be a parttól 500 méteren belül, de fejlett lézeres akadályérzékelőkkel is felszerelték, nehogy hajónak vagy embernek ütközzön. 40 méteren belül képes befogni a váratlan akadályokat, és 1-2 másodpercen belül lelassít, kikerüli azt, majd folytatja útját.

A motorcsónakhoz tartozik egy repülőgép is, amelynek nincs külön hajtóműve. A repülő két-három méter magasan követi a motorcsónakot, így olyan légköri adatokat, jellemzőket rögzíthet, melyre a vízen nincs lehetőség.

Fotó: Időkép

Bizonyára hatalmas élmény lesz a fürdőzők vagy a csónakázók számára is, ha egy mindenféle kütyüvel ellátott kis motorcsónakot pillantanak meg a Balatonon, amely fölött még egy repülőgép is halad majd.

Forrás: Ripost.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva