Keszey Ágnes, Mihály Szilvia | 2020.10.08. 11:00
Jégmadarat is láttunk a Kis-Balatonon
A Kis-Balatonnál lévő Diás-sziget már önmagában is érdekes látnivalókat rejteget, de már az odavezető út is különleges élmény. A területet csak szakvezetővel lehet felkeresni, akár környezetkímélő golfbusszal vagy kenuval is eljuthatunk a szigeten lévő Fekete István emlékhelyhez és a mellette álló Matula kunyhóhoz.

Mi a vízi utat választottuk a Diás-sziget megközelítéséhez. Ehhez az időjárás is kedvezett, hiszen gyönyörű napsütéses reggelen indultunk el a Kis-Balaton Látogatóközponttól a két kilométernyi távolságra lévő területre.

Három fős kenukkal lehet útnak indulni április elejétől október végéig keddtől-vasárnapig, bár ha az időjárás engedi, télen is lehetőség van végigevezni a vízi utat. Aki szeretné kipróbálni, milyen is a vízen ringatózni, látni a gazdag madárvilágot, megcsodálni az itt őshonos, védett hófehér tündérrózsákat vagy a vízitök sárga virágát, az jó, ha tudja, hogy csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni a programon. Ez nem csak a víziturára, hanem a golfbuszos utazásra is igaz.
A harmadik lehetőség a saját autóval való út, de ez is csak szakvezetéssel teljesíthető. Ez utóbbit a szezonban naponta indítják, az előre meghirdetett időpontokban lehet részt venni a túrán. Induljunk hát útnak – megmutatjuk mennyi látnivalót kínál a természet!

A vízre szállás előtt mentőmellényt húztunk, ez minden résztvevőnek kötelező, s természetesen megismerkedtünk a kenuval és jó tanácsokat is kaptunk az evezéshez és a vízi jármű irányításához. Útközben pedig a rengeteg érdekességet megtudtunk a vízi és víz melletti élővilágról. Fejes Éva, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ökoturisztikai munkatársa mesélt nekünk a természet szépségeiről.

– Az ősz, amikor elszíneződnek a levelek, lehűl az idő, esetleg ködösek a reggelek igen varázslatos a időszak a Kis-Balatonon is. Különösen, ha vízen van az ember, akkor a sejtelmes pára plusz élményt ad a kirándulásnak. Madarak ilyenkor is vannak a víznél. Utunk során is több jégmadarat lehetett látni, s a jellemző vízi madarakat is: néhány réce elhúzott a fejünk felett, kis kárókatonák pihengettek a csatorna partján.

Dabosi Ferenc túravezető szinte minden nap visz csoportot a Diás-szigetre, de nem unja meg a látványt, nem volt még két egyforma napja. A Hévíz-patakon evezünk, azt gondoltam, majd belefutunk a Zalába, de egy érdekes zsákutcába jutunk a túrán. A patak vize ugyanis a nádas mezőre ömlik rá, itt pihen a víz, mielőtt a Zalába folyik.

A Hévíz-patakon evezünk
Fotó: Mihály Szilvia

Kattints ide, és olvasd el, milyen élmény télen a Hévíz-patakon SUP-pal evezni!
Itt elolvashatod, milyen varázslatos, ahogy a Zala a Balatonba ér!

– Amikor tavasszal elkezdődtek a vízi túrák, akkor a kárókatonák már 300 méterrel előttünk felrepültek, most már közel engednek magukhoz, akár 30 méterre is meg tudjuk őket közelíteni, megszoktak bennünket, nem félnek, nagy zajt nem csapunk. Nem sietünk sehova, belemerülünk a természet szépségeibe.
A szemfüles túrázó nem csak hattyúkat, kacsákat és kárókatonákat láthat, hanem a varázslatosan kék színű jégmadarat is megpillanthatja. Ez nem egyszerű, mert az apró madár olyan gyorsan repül, hogy mire Ferenc figyelmeztet, hogy balra jön a nádasból, már rég tovaszáll, mire én balra fordítom a fejem. De sikerült egy csodaszép párat észrevennem a túra végére.

Jégmadár a Fekete István Emlékház kiállításán
Fotó: Mihály Szilvia

A fehér tavirózsa, vagyis a tündérrózsa védett növény, a hozzá hasonló sárga virágú vízitök nem védett ugyan, de a Kis-Balaton területén semmilyen növényt nem szedhetünk le. Amúgy sem érezné jól magát a kerti tóban vagy egy akváriumban egyik sem. A nagy tökleveleken békák szoktak napozni, de a vízisiklóknak is kedvenc helye, most ősszel már egyre kevesebbet látunk, hiszen lassan elhúzódnak, hűl a víz és a levegő is.
Az ide beérkező vizek 30 napot töltenek a Kis-Balatonon, a nád, a gyékény és a sás tisztítja, a kémiai és a mechanikus szennyeződéseket is megszűri, így tiszta víz kerül a Balatonba.

Látunk úszó növénycsoportosulásokat is, ez a kolokán, egy lebegő hínárfajta, ami úszó szigeteket képez, jó minőségű lápi vizekben tenyészik. Fűrészesek a levélélek, kutyaherélő sás a népi neve.

A víz közepén úszó kolokán
Fotó: Mihály Szilvia

Nézd meg az evezés közben készített képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva