Mihály Szilvia | 2019.01.10. 07:00
SUP deszkán a Hévíz-patakon
A Hévíz-patakon rendszeresen szerveznek a téli időszakban kenutúrákat, de állva, SUP deszkán is végigevezhetünk a patakon.

Az idei első hévízi SUP túra tapasztalatairól és a következő februári túrákról beszélgettünk a budapesti Liquid Citizennel, Jártó Bernadett-tel és Szekszárdi Ferenccel.

– A téli időszakban a Hévíz-patak kitűnő választás az állva evezésre, mert meleg vize miatt nem fagy be, és szélvédett mederben folyik-mondja Szekszárdi Ferenc.

Fotó: Liquid Citizen

A hévízi evezéshez szükségünk van a Balaton-felvidéki Nemzeti Park engedélyére, naponta maximum 250 ember evezhet le a patakon december elejétől március végéig. Az engedélyeket mi beszerezzük, a velünk evezőknek deszkát, evezőt és mentőmellényt is biztosítunk, de természetesen lehet saját felszereléssel is csatlakozni hozzánk.

– Miben lesz más a februári evezés, mint a korábbi volt?

A decemberi evezésen helyenként nehézkés volt az előrejutás a sűrű vízinövényzet miatt, ez februárra már gyérülni fog, könnyebb lesz teljesíteni a túrát. Indulás előtt nem tesszük be a szkegeket sem, egy kis gyakorlással így is tudjuk irányítani a deszkát, és nem akad ránk a patak teljes élővilága -nevet Ferenc.

A sűrű növényzet lassíthatja a haladást
Fotó: Liquid Citizen

– A túra a 75-ös útig kellemes, könnyen evezhető, tavirózsák szegélyezik az utat, később azonban egy valódi, érintetlen természetvédelmi területen evezünk, ahol nincs kitisztítva a patak, a kenusoknak és SUP-osoknak kell kerülgetni a növénytársulásokat-meséli Bernadett.

– Ez első hallásra nem tűnik egyszerűnek.

Ez a túra nem egy balatoni naplemente túrához vagy strandoláshoz hasonlít, igazi sportértéke és csapatösszetartó ereje van. Ennek ellenére kezdők számára is ajánljuk, a patak sodrása is segít a haladásban. Nincsenek hullámok sem, arra kell figyelni, hogy ne ütközzünk a kenusokkal vagy egymással. A kevésbé gyakorlott evezők a nehezebb szakaszokon ülve vagy térdelve evezhetnek, így biztonságosabb – nyugtat meg mindenkit Ferenc.

Kevésbé gyakorlott evezők térdelve is evezhetnek
Fotó: Liquid Citizen

– Miben evezzünk?

Célszerű vízálló neoprén ruhát és cipőt beszereznünk az evezéshez, ne felejtsük el a kesztyűt és a sapkát sem – mondja Bernadett. – Vannak olyan részek, ahol a hidak alatt le kell hasalni a deszkára, óhatatlanul vizesek leszünk útközben akkor is, ha nem pottyanunk a vízbe.

– Bár a téli evezésre több ruhával kell készülnünk, mint egy nyári balatoni túrára, de saját tapasztalatból is meg tudom erősíteni, hogy ez fantasztikus élmény – elevenítem fel a decemberi élményeket.

– Igen, ez így van. Azt gondolom, hogy a párás, gőzölgő patakon evezni különleges dolog, igazi testi-lelki feltöltődés.

Fotó: Liquid Citizen

Remélem, hószállingózás is lesz februárban vagy havas lesz a táj, szerintem akkor igazi mesevilágba csöppenünk, bár már a decemberi evezésnél is imádtam a lápi világot. Én nagyon szeretek vízen lenni, azt vallom, ha nincs szél, akkor evezni kell. Minden időt és alkalmat ki kell használni az evezésre. A SUP nem csak nyári sport, egyre többen vagyunk, akik ezt a sportot űzik, és télen is vízre szállunk. A sportélményen túl hatalmas lelki feltöltődés ez a fajta evezés, a túra során biztos nem jutnak eszünkbe a hétköznapi gondok, szinte eggyé válunk a természettel.

– Hozzunk magunkkal enni vagy innivalót a téli hévízi túrára?

– Célszerű magunkkal vizet vagy termoszban teát hozni, szőlőcukrot, de energiaszelet vagy banán is jól jöhet útközben. A túra akár 3-4 órás is lehet, legyen nálunk energiautánpótlás. Fontos, hogy nem szemeteljünk, a kiszállási pontnál szemeteszsákok, mobil wc-k és persze forró ital vár ránk.

Részletes információk a februári evezésről ezen a linken!

A decemberi SUP túráról itt olvashatja élménybeszámolónkat!

Nézze meg az előző téli SUP túrán készült képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva