2019.02.03. 15:00
Jó hátizsákkal könnyebb a kirándulás!
Kirándulni mész? Összegyűjtöttük, hogyan válaszd ki a hátizsákod, és mire figyelj a viselésénél.

Aki túrázik, minden bizonnyal hátizsákot is hord. Minél messzebbre megy, minél tovább tart az út, annál nagyobbat. Éppen ezért nagyon fontos a hátizsák helyes viselése, a rossz beállítások ugyanis hosszú távon egészségügyi problémákat (fájdalom a hátban, vállban, nyakban) okozhatnak. Lássuk, mire érdemes odafigyelnünk, hogy ezt elkerüljük!

1. A 10-20%-os szabály
A táska súlya fontos tényező, ha túlvállaljuk magunkat, lehetnek bármilyen helyesen beállítva a pántok, nem lesz kényelmes a viselése. Az általános szabály ezért, hogy ha kisebb, egynapos túrára indulunk, a táska súlya legfeljebb testsúlyunk 10%-a legyen. Ha többnapos túrára indulunk, és a táska merevítővel is el van látva, a 10% helyett maximum a testsúlyunk 20%-át cipeljük magunkkal a hátunkon. A súlyba mindenképp számoljuk bele a vizespalackokat is!

2. A túrahátizsák mérete
Ahhoz, hogy a jó hátizsákot válasszuk ki magunknak, nem árt tudnunk törzsünk hosszát. Ennek leméréséhez húzzuk ki magunkat, fejünket tartsuk egyenesen. Karunkat tegyük csípőre úgy, hogy a hüvelykujjunk a hátunk felé nézzen. Kérjük meg egy ismerősünket, hogy mérőszalaggal mérje le a nyaki csigolyánk és a két hüvelykujjunk vonala közötti távolságot. Ez a törzshosszunk. A hosszabb utakra használatos, merevítős hátizsákoknál a gyártók megadják, milyen törzshosszra javasolják, választásnál vegyük figyelembe ezt az adatot. Az is egy megoldás, ha olyan hátizsákot választunk, amelynek állítható a magassága.

3. Derékpánt beállítása
A nagyobb hátizsákok rendelkeznek olyan övvel, amely derékmagasságban fut, a hátizsák felvétele után ezt állítsuk méretre először. Legyen szoros, de kényelmes. Ha a táskának van a derékövnél párnázott része, az mindenképp nyúljon túl a csípőcsontjainkon.

4. Vállpántok beállítása
A deréköv után következzenek a vállpántok. Ezeket is húzzuk kényelmesen szorosra (figyeljünk rá, hogy mindkét oldali pántot ugyanúgy állítsuk be), de ne vegyenek át terhet a derékpánttól, a hátizsák súlyának ugyanis oda kell összpontosulnia.

5. Mellkaspánt beállítása
A mellkaspánt akkor van jó helyen, ha 2-3 centiméterrel kulcscsontunk vonala alatt fut. Megszorításnál figyeljünk arra, hogy karunk szabadon mozogjon.

+1. A túracipő és a túrabot szerepe
Bár a hátizsákhoz csak közvetve van közük, egyáltalán nem mindegy, mi van a lábunkon és a kezünkben a túra alatt. A túracipők és túrabakancsok extra stabilitást adnak, ami a teherbíró-képességünkre is kihat, a túrabot pedig leveszi lábukról a terhet, könnyebben vesszük a terep egyenetlenségeit, így szintén tovább bírhatjuk erővel.

Forrás: csupasport.hu
Nyitókép: freepik.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva