2019.09.11. 19:00
Jó irányba tart a balatoni turizmus hajója
Másodjára futott ki a balatonföldvári kikötőből a Somogyi Hírlap és a balatonföldvári önkormányzat médiahajója, ahol a turizmus eredményei mellett a vidékfejlesztés fontosságáról és a Magyar Nemzeti Vidék Hálózatról is szó esett. A rendezvény díszvendége Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója volt.

A barátság és a tettek hajójára szálltak fel azok a szolgáltatók, polgármesterek, vállalkozók és politikusok, akik az elmúlt években sokat tettek a Balatonért. – Mindenkit igyekeztünk meghívni, aki nem csak beszél róla, de tesz is a Balatonért – mondta Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője köszöntőjében a rendezvény házigazdájaként.
A Balaton az elmúlt években nagy változásokon ment keresztül, de tovább kell fejlődnie, hangzott el többször is a rendezvényen.
– Történelmi időszakot élünk itt a Balatonnál, mert évek óta nem érkezett annyi forrás a térségünkbe, mint most – fogalmazott Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy igazi fejlődés csak összefogással lehetséges.

– Vigyék hírét annak, hogy a szemünknek higgyünk és ne a negatív híreknek – mondta a közgyűlési elnök. – Szemmel látható, hogy a Balaton fejlődik. Ezt úgy lehet fokozni, ha minden tóparti megye összefog. A következő médiahajóra az lesz a feladatunk, hogy a másik két Balaton-parti megyét is megszólítsuk.

A rendezvény díszvendége Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója volt, aki beszámolt a turizmus első féléves teljesítményéről és arról is, milyen fejlesztések várhatóak a tó körül.
– A turizmus stratégiai ágazat, amely a magyar GDP 10 százalékát adja – mondta Guller Zoltán. – Ez az elmúlt négy évben így volt, számításaink szerint 2019-ben is ez várható. Ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy évente egy Mercedes-gyárral járul hozzá a turizmus a magyar gazdaság növekedéséhez. Hozzátette: számos fejlesztés járult hozzá ahhoz, hogy a turizmus ilyen eredményeket produkáljon. Az elmúlt három évben közel 100 milliárd forintból történtek fejlesztések a tó körül. Szálláshely-fejlesztésre a térségben 130 panzió és 18 szálloda felújításra, valamint 21 új szálloda építésére érkezett 25,5 milliárd forint. Az élményparkok fejlesztésére 5 milliárd forint jutott, s uniós támogatás is érkezett a Balatonhoz.

Magunk mögött tudhatunk két strandfelújítási programot, legutóbb idén amikor 15 település 35 szabadstrandját fejlesztették 3 milliárd forintból. – Örömmel tudom bejelenteni a Strand 3. pályázatot, ami infrastruktúrafejlesztésre hoz újabb forrást a Balatonhoz a fizetős és szabadstrandokra egyaránt – mondta a turisztikai szakember. – Emellett a Balaton-parti csúszdákat is meg fogjuk újítani, a pályázatokat ősszel írjuk ki és még 2020-ban átadjuk a fejlesztéseket. Elmondta, az idei évtől már kötelező az adatszolgáltatás a szálláshelyek számára, amelytől az ágazat fehéredését várják és azt, hogy pontosabb marketing kampányokat tudnak indítani. Eddig 1009-en léptek be a rendszerbe és jövő januártól már mindenkinek kötelező lesz. Az ágazat versenyképességét javítja, hogy a szálláshelyek áfája januártól 5 százalékra csökken.

A balatoni Médiahajó résztvevői egyetértettek abban, hogy a turizmus aranykorát élik a szolgáltatók a tónál.

– Akkora figyelmet a rendszerváltás óta nem kapott a balatoni turizmus, mint az elmúlt években – hangsúlyozta Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. – Míg a válság után mindenki eladni akarta az üzletét, de nem tudta, addig most érdemes befektetni az ágazatba és itt ugrottak legnagyobbat az ingatlan árak. Hoffmann Henrik arra biztatta a településvezetőket, hogy bátran tárgyaljanak befektetőkkel és ne riadjanak meg a sok beruházástól.

Augusztus végén döntés született azzal kapcsolatban, hogy gyakorlatilag a magyar állam is beszállt a balatoni hajózásba. Guller Zoltán szerint, fejlődő balatoni hajózás nélkül nem lehet sikeres a balatoni turizmus sem. Ezért számos fejlesztést tervez a kormányzat a jövőben a társaságban.

– Teljesen megújul a hajóflotta – mondta az MTÜ vezérigazgatója. – Négy új kompot vásárolunk és a tervek szerint 2024-re mindegyik megérkezik a Balatonra. Kiemelte: a tihanyi és szántódi révet megújítják a gyorsabb utascsere és akadálymentes ki- és beszállás érdekében.
Kozári Miklós a Magyar Horgászok Országos Szövetségének alelnöke a horgászat fontosságát emelte ki a Médiahajón.

– Több százezer horgász van az országban, ami mutatja a sport fontosságát – mondta Kozári Miklós. – A Balaton kiváló helyszín sportrendezvényekre, de hiányoznak horgászhelyek és kiszolgálóhelyek. A parton sólyázó helyekből és kikötőkből is kevés van, ezen változtatni kellene.

Sok fejlesztési forrás érkezett a tóhoz és ezért fontos, hogy elegendő szakember legyen, így lehet ugyanis üzemeltetni a térséget.

– Somogy rendelkezik a leghosszabb partszakasszal – mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. – Ezért nekünk kell élen járni a balatoni szakemberek képzésében. Elmondta: több tóparti önkormányzat is támogatja ezt a munkát, helyi szakmai ösztöndíjakkal. Ez egyrészt segít a gazdaságnak, másrészt jó a településeknek is, mert helyben tarthatja a fiatalokat. Ezért a Médiahajó fedélzetén helyet foglaló településvezetőket arra kérte a kancellár: támogassák a minőségi szakemberek képzését.

 

A Médiahajó fedélzetén ezúttal is felsorakoztattuk a megye gasztronómiai különlegességeit, büszkeségeit. A vendégek a Dél-Balatoni Gasztronómiai Egyesület szakácsai balatonboglári halászlét és harcsapaprikását kóstolhatták meg. A Kaposvári Sporthorgász Egyesület halkülönlegességeket kínált, Czigléczky Tibor a Kométa főszakácsa pedig a cég méltán világhírű sonkáit szervírozta.
Amelyhez kiválóan passzoltak a Fino Food Kft. sajtkülönlegességei és desszert gyanánt a mesztegnyői rétes, valamint a Slendy Pékség isteni sajtos pogácsája. A harapnivalókhoz a friss zöldségeket a Kaposvári Nagypiac Kft. biztosította, a hazai gyümölcsöket és gyümölcsleveket pedig a Balaton Kertész jóvoltából kóstolhatták a vendégek. Természetesen nem múlhatott el a Médiahajó isteni nedűk és párlatok nélkül. Utóbbiakat zamárdi Fenegyerek Pálinka, a kaposvári Gyenesei Pálinkárium, a GáBor és Pálinkaház, valamint a Medicina Pálinkaház kínálták. A remek borokról a Rádvin Kft, a Podmaniczky Pincészet, a Hujber Pincészet, a Laposa Borbirtok és az Istvándy Pincészet biztosították.
A vendégek kiszolgálásában és a kínálat bővítésében pedig a Siófoki Szakképzési Centrum vállalt oroszlánrészt.

Forrás: sonline.hu/Koszorus Rita

Fotók, nyitókép: Sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva