Turbéki Bernadett | 2021.08.04. 10:00
Jurták váltották a sátrak és faházak világát Fonyódligeten
Citromsárga és narancssárga. A faházak mellett ezek a sátorszínek uralkodtak a hetvenes évektől egészen a közelmúltig a „fonyódligeti táborban”. Idén megváltoztak a színek, és a sátrak is, a faházak pedig teljesen eltűntek. A megszokott környezet teljesen megújult. A korábbi sátortábor jurtatáborrá alakult. Az altáborokat színekre osztották, ami egy-egy sávban jelenik meg a jurtákon.

Világoskék, sötétkék, piros, sárga és zöld. Most ez az öt szín mutatja, melyik altáborhoz tartozunk. Egy-egy színhez nyolc jurtapár tartozik, amely tíz-tíz főt fogad be, altáboronként összesen 160 gyereket. Turnusonként összesen nyolcszáz gyermek táborozhat vasárnaptól Fonyódligeten egészen augusztus 27-ig, Ami a négy hét alatt akár 3200 gyermeket is jelenthet, ám a szervezők egyelőre 2500 főre számítanak idén. Jelenleg 19 intézmény táborozik itt, bár egyelőre nincs teljes üzem, mert sokan visszamondták a részvételt a járvány miatt. Akik viszont eljöttek, az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek: mezőtúri, diószegi, dunaföldvári, mohácsi és debreceni gyerekek vették birtokba vasárnaptól péntekig, a 4,8 milliárd forintból megújított területet.

Teljesen megújult a tábor, az új fáknak azonban még körbe kell nőni a jurtákat Fotó: Mészáros Annarózsa

– Nagyon vártam, hogy jöhessek a Balatonhoz, nem csalódtam, minden tetszik. A jurták és a foglalkozások is várakozásomon felüliek. Eddig legjobban az érzékenyítő foglalkozás tetszett, amely kapcsán bepillantást nyerhettünk, milyen autistának vagy vaknak lenni – mesélte első élményeit Vida Virág, aki Zalaegerszegről érkezett egy harminc fős csoporttal.

A jurták sikere elsöprő Fotó: Mészáros Annarózsa

– Eddig Zánkán és Tatán voltam táborban a korábbi években. Mindenhol a foglalkozások vonzottak legjobban. Itt a balatoni fürdőzés tetszett legjobban – mondta Osváth Tamara, akinek csupán a korán kelés nem tetszik.

A strandolás a legtermészetesebb a Balatonnál Fotó: Mészáros Annarózsa

– Az Erzsébet Táborokat az különbözteti meg minden más tábortól, hogy nincs még egy olyan hely, ahol ennyi program közül lehetne választani. Olyan, mint egy fesztivál. Állami támogatásból jöhetnek ide a fiatalok, akiknek csupán egy jelképes regisztrációs díjat, ezer forintot kell fizetniük, amit a tábor után többségében visszakapnak – mondta Darabánt Judit, az Erzsébet Alapítvány kommunikációs vezetője. Az Erzsébet Táborokat az Erzsébet Alapítvány szervezi az Erzsébet Táborokról szóló törvény alapján. 4,4 milliárd forint állami támogatásból, amelyet csakis a táboroztatással kapcsolatos kiadásokra fordítanak.

A jurták teljesen új arculatot kölcsönöznek a tábornak Fotó: Mészáros Annarózsa

– Rengeteg a program. Reggel sétahajózáson voltunk, és mindenkinek tetszett az érzékenyítő foglalkozás. Érdekesnek ígérkezik a fizikai kísérletekről szóló foglalkozás, és már azt is tudjuk, hogy lesz vászontáska festés, táncház, és a sárkányhajózást is mindenki várja, folyamatosan halljuk a dobszót a partról… – sorolta a teljesség igénye nélkül Kulcsár Évi a programokat. Ő egy harminc fős osztály felnőtt kísérőjeként vesz részt az első fonyódligeti turnusban. Olyan gyerekeket hoztak el, akik megérdemelték, hogy táborozhassanak a teljesen megújult helyen, ahol konyha és étterem újult meg, teljesen modern vizesblokkokat építettek. Az első-tizenegy évfolyamos gyerekek ikerjurtákban kapnak elhelyezést. Tíz–tíz táborozó fér el az ikersátorokban, amelyekből altáboronként nyolcat állítottak fel a teljesen megújult területen, ahol hatalmas rendezvénysátrat is felállítottak, amely a közösségi programok színtereként szolgál. A megújult táborban szigorúan betartják a vírusprotokollt, és huszonnégy órás orvosi ügyelet, mentőszolgálat és vízimentők szolgálják a gyermekek testi-lelki épségét.

A sárkányhajó a legnagyobb sláger Fotó: Mészáros Annarózsa

Lelki programokat is választhatnak a gyerekek

Az Erzsébet Alapítvány egyházi háttérrel rendelkezik, emiatt lelkiségre fókuszáló programokat is tartanak. Katolikus és református lelki vezetők, más néven testvérek kötetlen programok lehetőségét nyújtják. Hamarosan lesz kápolna, amely az istentiszteletek helyszínéül szolgál, a testvérek azonban egy-egy beszélgetésre, vagy bibliaismeretórára is várják a táborozókat. A tábori együttélést segítő operatívok, akik a „TESO” elnevezést kapták könnyen megtalálhatók, narancssárga ruházatuk messziről szembe tűnik. Minden táborban töltött napnak más a tematikája. Hétfőn a tudomány, kedden a sport, szerdán a magyarság, csütörtökön pedig a kultúra járja át a programkínálatot, amelyet a kereszténység is áthat.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva