2019.07.01. 11:00
Kánikulában edzeni? Ezt mondja a sportorvos
Sokan vannak akiknek a nyaralás idején, a Balatonnál is része a napnak a sportolás. De ilyen melegben? Szakember mondja el, mire figyelj!

Egyre több az aktív program a Balatonon. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy mennyi helyen lehet már suppolni, egyre többen bringáznak a tó körül, de idén is át lehet evezni a Balatont Fonyódról, volt Balaton átúszás és lesz mezítlábas futás is Balatonlellén.
Balatonberény például egyenesen azzal hirdeti magát, hogy náluk van a déli part legszebb panorámájú futópályája. A nyár persze a szabadtéri sportolásban is főszezon, de amikor ilyen kánikula van, érdemes körültekintőnek lenni.

Balázs Lajos László balatonboglári sportorvos szerint a legfontosabb az időpont megválasztása és a folyadékpótlás. A legnagyobb melegben, 11-14 óráig, vagy tűző napon még azoknak sem javasolja a sportot, akik rendszeres edzésben vannak, és mindenkinek inkább valami lazább mozgást tanácsol, mint megerőltető fizikai igénybevételt. Inkább kora reggel, késő este vagy klimatizált edzőteremben és laza ruhában sportoljunk. Aki tud úszni, ilyenkor válthat arra, akkor is, ha amúgy más mozgásformához szokott.

– A nyári melegben sem szabad elhanyagolni a mozgást – mondta Balázs Lajos László. – Ha a nyári szabadságok miatt kihagyunk néhány hónapot, az megbosszulja magát, gyorsan veszíteni lehet az állóképességből és újrakezdeni is nehéz. Nagy melegben, azonban fontos, hogy csökkentsük a teljesítményt és az első tíz percben legyen lassú a tempó. Kell a fokozatosság, azért, mert a szervezet hőszabályozása fokozott izzadással jár és a légzésben résztvevő izmok is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve ilyen melegben.

Fotó: klimkin / Pixabay

Az izzadással ásványi anyagokat is veszít a szervezet, emiatt az elektrolitegyensúly is felborulhat. Ha ezt tovább fokozza valaki egy komolyabb fizikai terheléssel, azzal jó esetben csak izomgörcsöket tapasztalhat, legrosszabb esetben viszont a szívet és az érrendszert is vészesen megterhelheti. Ez, szívritmuszavart, ájulást, de akár szívmegállást is okozhat.
A sportorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor a fényvédelem is fontos és inni is többet kell, 2-4 litert. A szív és vesebetegek azonban beszéljenek az orvosukkal arról, hogy mekkora teher a szervezetüknek a több folyadék.

A veszélyek: hőguta, hősokk
Ha a folyadékveszteség átlépi a testtömeg öt százalékos értéket, az már elég a hőguta kialakulásához. Ez veszélyes, ráadásul a kezdeti tüneteit mással is össze lehet keverni. Fejfájás, émelygés, hasfájás – ezzel kezdődik. Később izomfájás, zavartság szédülés vagy a koordinációs képesség csökkenése is kialakulhat. A hősokknak is hasonló tünetei lehetnek. Izotóniás italt, magnéziumot, folyadékot kell minél előbb fogyasztani. Ez életveszélyes állapot, mielőbb orvosi ellátást igényel.

Fotók: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva