Szaniszló Hajnalka | 2020.01.02. 17:00
Káposztás finomságok a Balaton-partról – receptekkel
Kétségtelen, hogy a hazai karácsonyi menü egyik legkedveltebb alapanyaga a káposzta, amely sokféleképpen elkészíthető és rendkívül egészséges is. Januárban igazán szezonja van, így most mutatunk recepteket illetve ajánlunk néhány januári balatoni programot is.

Télvíz idején kifogyóban vagyunk a vitaminokból és a friss zöldségekből, de a káposzta nagyon sok mindenre megoldás lehet, hiszen igazi energiabomba a kissé megfáradt szervezet számára, mutatjuk is, hogy miért fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk valamilyen formában ezt az üdítő tápanyagforrást.

A káposzta igazi modern kori multivitamin, mert:

  • rendkívül magas a C vitamin tartalma és ezt a savanyítás hatására sem veszíti el
  • tartalmaz még szép arányban niacint, B1 vitamint és karotint is
  • magas a víztartalma, emiatt kiválóan beilleszthető a diétába is
  • az ásványi anyagok közül foszfor, kálium, kalcium, nátrium és magnézium is található benne
  • jótékony hatással van a bélrendszerre, hiszen tejsavtartalma a joghurtéhoz hasonlítható. A laktobaktériumok ugyanis a bélrendszerben fejtik ki hatásukat, de nem csak az emésztésre, hanem z idegrendszerre is jó hatással vannak
  • a stressz és a fertőzések elleni harcban is kiváló segítő
  • a káposzta leve tehermentesíti a bélrendszert és kiűzi onnan a káros baktériumokat
  • ami még nagyon fontos, hogy rendkívül magas a rosttartalma. Mivel a rostok nem felszívód táplálékok, a bélrendszer takarítói is, hiszen minden oda nem illő felesleges anyagot kipucolnak belőle, nem utolsó sorban a salakanyagokat is, amit mondanunk sem kell, hogy miért lényeges az egészséges szervezet szempontjából

Főzés előtt hasznos tudni, hogy a káposztát nem érdemes túlfőzni, mert ha így teszünk, akkor félő, hogy nem marad meg a vitamin- és ásványianyag-tartalma, de ha már főzzük, mindenképp érdemes letakarni, mert így sokkal több hasznos tápanyag és vitamin marad meg benne, mint fedő nélküli formában készítve.

#PROGRAMTIPP1

Az elegáns párizsi LA Casette Hotel különtermébe vacsorameghívást kap hat vendég. Ha tudni szeretnéd, mi történik velük, nézd meg a fergeteges előadást Tapolcán. Először három férfi érkezik, akik nem ismerik egymást. Aztán megérkezik három nő, és itt kezdődik a meglepetések sorozata… Hegyi Barbara és Csepregi Éva főszereplésével január 7-én mutatják be a Különterem, avagy vágytól az asztalig című előadást a Tamási Áron Művelődési Központban.

 

 

ROZMARINGOS BÁRÁNYLEVES KELKÁPOSZTÁVAL

Hozzávalók:

3 burgonya

40 dkg kelkáposzta

2 babérlevél

1 kis csokor rozmaring

1 fehérrépa

1 nagyobb nagyobb sárgarépa

kevés zsiradék

2 közepes közepes vöröshagyma

60 dkg csont nélküli báránylapocka

pár bazsalikom levél

Fotó: Vidék Íze

Elkészítés:

Felaprítjuk a hagymát, majd kevés zsiradékban felrakjuk párolódni. Ha már üveges, rádobjuk a kockára vágott húst. Sózzuk, rádobjuk a rozmaringot, és elkezdjük párolni a saját levében, fedő alatt. Időnként megkeverjük, ha kell, adunk hozzá egy kis vizet. Ha már majdnem puha a hús, akkor hozzáadjuk a babérlevelet, a bazsalikomot, a megtisztított, kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, krumplit. Adunk hozzá annyi vizet, hogy összesen körülbelül másfél liternyi legyen. Kockára vágjuk a kelkáposztát, és az utolsó pillanatban dobjuk a levesbe; csak egy-két percig főzzük, hogy még roppanós maradjon.

#PROGRAMTIPP2

Lehet nagy sár, lehet nagy hó (bár ez kevésbé valószínű), lehet keresztben – hosszában befagyott Balaton megdermedt ösvényekkel… bármi vár is rád: egyszerűen leírhatatlanul szép és kemény lesz! Ez vár rád a II. Tihany Trail – a téli terepfutáson.

SZÉKELYKÁPOSZTA PULYKAHÚSSAL

Hozzávalók:

a tálaláshoz tejföl

őrölt paprika

bors

10 dkg füstölt szalonna

1 babérlevél

1 nagy nagy vöröshagyma

70 dkg savanyú káposzta

70 dkg pulykafelsőcomb-filé

 

Fotó: Vidék íze

Elkészítés:

Apró kockára vágjuk a füstölt szalonnát. Egy lábasban kevergetve addig sütjük, míg halványbarnára nem pirul. Ekkor rászórjuk a meghámozott, finom kockákra vágott vöröshagymát. Sózzuk, és addig sütjük, míg átlátszóvá nem válnak a hagymadarabkák. Levesszük a lángról, és elkeverünk benne körülbelül egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. A pulykahúst apró kockákra vágjuk. Rádobjuk a lábasban az alapra, öntünk hozzá 2 evőkanálnyi vizet, és kis-közepes lángon elkezdjük párolni. Közben a savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyúnak érezzük, akkor folyóvíz alatt kicsit átmossuk. Deszkára rakjuk, és egy nagy késsel kicsit átvágjuk (könnyebb enni, ha nem nagyon hosszúak a szálak). Körülbelül tíz perc után ezt is beletesszük a lábasba a babérlevéllel együtt, ha kell, kis vizet öntünk alá. Ügyelünk arra, hogy végig rövid leven tartsuk, mintha pörkölt lenne. Fedő alatt készre főzzük, közben kóstoljuk, szükség szerint sózzuk és borsozzuk. Ha kész, friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

#PROGRAMTIPP3

Berki Tamás és Sárik Péter fergeteges koncertjével indul a 2020-as Jazzpéntek sorozat Hévízen. Januártól újra indul a hévízi Jazzpéntek koncert sorozat, melyre sok szeretettel várják a jazzrajongókat.

 

SÖRÖS-MÉZES CSÜLÖK SZÍNES KÁPOSZTÁVAL

Hozzávalók:

1 csapott evőkanál őrölt babér

2 evőkanál méz

2 dl sör

1 nagy nagy hátsó csülök

A KÁPOSZTÁHOZ

1 piros kaliforniai paprika

1 kávéskanál őrölt borókabogyó

1 cikk zeller

2 nagy nagy vöröshagyma

40 dkg füstölt szalonna

1 kg savanyú káposzta

0.5 póréhagyma

 

Fotó: Vidék íze

Alaposan megmossuk a csülköt, papírtörlővel szárazra töröljük. Sóval jól bedörzsöljük. Berakjuk egy kicsi zománcos tepsibe. Összekeverjük a sört a mézzel meg az őrölt babérral. Ráöntjük a tepsiben várakozó csülökre, alufóliával lefedjük, és berakjuk a hűtőszekrénybe egy éjszakára pácolódni. Másnap 180 fokos sütőbe toljuk változatlanul lefedve, és sütjük legalább két órán át. Ha már majdnem puha, leszedjük róla a takarást, és kicsit rápirítunk. A savanyú káposztát ízlés szerint átmossuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, kipirítjuk a zsírját (ha túl sok lenne, vehetünk ki belőle pár kanállal). Rádobjuk a vékony félkarikákra vágott hagymát, üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a felcsíkozott zellert és a káposztát. Ízesítjük a borókabogyóval, és öntünk rá két deci vizet. Ha már félig kész a káposzta, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és a pórét, együtt készre pároljuk. A végén megkóstoljuk, ha kell, sózzuk. Ropogósra sült burgonyával tálaljuk.

#PROGRAMTIPP4

Folytatódik a Szaunaőrültek Éjszakája programsorozat a vonyarcvashegyi Zenit Hotelben, a január 17-19-i hétvégén. A házigazda, Szabó Zoli idén kilencedik éve, hogy a hazai szaunák lábrácsait koptatja, megannyi szájra mosolyt és szembe könnyet csalva. Programjai néhol a szauna stand-up műfajába tartozó, történetmesélő nevetésbe torkollanak, néhol pedig valamely filozófiai kérdést boncolgatva, zenékkel, prózai és költészeti betétek elegyével repítenek ki bennünket az ismert valóságból.

PARADICSOMOS KÁPOSZTA

Hozzávalók:

10 dkg zsiradék

köménymag

2-3 babérlevél

1 közepes közepes vöröshagyma

36 dkg sűrített paradicsom

1 közepes közepes nagyságú édeskáposzta

8 dkg finomliszt

cukor


Fotó: Vidék íze

Elkészítés:

Vékony csíkokra szeleteljük a fejes káposztát és a meghámozott vöröshagymát. Beletesszük egy lábasba. Ráöntjük a paradicsompürét, és annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje a káposztát. Hozzáadjuk a köményt (őröltet vagy egészet, tetszés szerint), a babérlevelet, sózzuk, és addig főzzük, míg a zöldség meg nem puhul. A zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, kevés vízzel felöntjük, elkeverjük, hagyjuk hűlni. A főzelékhez keverjük, együtt készre forraljuk, végül kidobjuk belőle a babérlevelet. Ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot is.

#PROGRAMTIPP5

Badacsonyban nemcsak szőlő van: az erdőkből télen előjönnek az ott élő vadak is. Kóstold meg! Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell. Tavaly nagy sikere volt, idén új ételekkel repetázunk. Mi a Gasztrohegy? Októbertől áprilisig megmutatjuk a gasztronómiai csúcsokat: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenit arra invitálnak, hogy ismerd meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA

Hozzávalók:

20 dkg zsír

1 kisebb kisebb fej káposzta

2-3 dl tej

őrölt fekete bors

2-3 evőkanál cukor

2 evőkanál só

2 tojás

3 dkg élesztő

50 dkg finomliszt

a tetejére felvert tojás

Recept a fotó után.

Fotó: Vidék íze

Elkészítés:

Lereszeljük a káposztát, összekeverjük 1 evőkanál sóval. Hagyjuk állni egy félórát. Utána kifacsarjuk. Egy lábasban felforrósítjuk a zsírt, rádobjuk a káposztát, és kevergetve megpirítjuk. Adunk hozzá egy-két evőkanál cukrot és egy kis tört borsot is. Összekeverjük az élesztőt egy evőkanál kristálycukorral, egy kis langyos tejjel és 2-3 evőkanál liszttel. Letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk felfutni. A többi lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk. Ide öntjük a felhabosodott kovászt, valamint az egyik egész tojást. Adunk hozzá egy evőkanál sót, pici borsot, és közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha kell, mehet hozzá még egy kicsi tej vagy liszt. Cipót formázunk belőle, és meleg helyen letakarva félórát kelesztjük. Utána fél centi vastagra kinyújtjuk, s egyenletesen eloszlatjuk rajta a kihűlt káposztát. Összehajtogatjuk a tésztát, ismét letakarjuk, szobahőmérsékleten kelesztjük. 20-30 percenként újra nyújtjuk és hajtogatjuk, az idő függvényében három-hat alkalommal. Végül centi vastagra nyújtjuk. Késsel bekockázzuk a tetejét. 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kivágjuk. Papírral borított sütőlemezre sorakoztatjuk, a tetejét lekenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és pirosra sütjük.

#PROGRAMTIPP6

Január 25-én a BalatoniKÖR Gasztro Piknik, azaz a téli Balaton egyik legnagyobb gasztroeseménye Zamárdiba érkezik. A Balatoni KÖR a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Tagjaik között – akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak – van helyi étterem, cukrászda, pálinkafőző, borbár és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így jó szívvel ajánlják egymást, sőt mindig szívesen látják a hasonló gondolkodású tagjelölteket is. Minőség, hitelesség, egész éves nyitvatartás – ez a Balatoni KÖR tagjainak három legfőbb üzenete.

Március 2-án a Balatoni kör Balatonfüredre látogat. 9 étterem, 9 borászat, 1 pálinka főzde és 1 cukrászda kínálatával találkozhatsz egy időben egy helyen. Gyere, és kóstold meg a Balaton ízeit! ?#egészévbenBalaton #gasztropiknik #BalatoniKÖR

Közzétette: Balatoni KÖR – 2019. február 24., vasárnap

 

További színes balatoni programkínálatot erre keresgélj.

 

Nyitókép: Vidék íze

Receptek: mindmegette.hu és videkize.hu

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva