2019.12.22. 14:00
Karácsonykor is hódít a retro stílus
Az idén a karácsonyra készülők körében a Balatonnál is a jegenyefenyő iránt van a legnagyobb érdeklődés, ebből már több fajta és színárnyalat van.

Az is tapasztalat, hogy sokan már novemberben megkezdték a tájékozódást, s az ünnepre már haza is vitték a fát, mely majd az ünnepi fényben és díszben ragyog. Ez főleg azokra igaz, akik földlabdás fenyőt választanak.

– Most még tegyék ki a folyosóra a fát, csak az ünnepre vigyék be a házba. Hogy ne a fagyban kelljen, sokan már most megássák a gödröt a kertben, ahol majd véglegesen állni fog. A földlabdás fenyő, ha nem nagyon meleg helyre, kályha, radiátor mellé kerül, maradhat nyugodtan a házban vízkeresztig – adott tanácsokat Simon Ferencné keszthelyi kertészmérnök.

A korábbi zöld-arany, fehér-kék, a piros dominanciája helyett pasztell színek uralják a lakásdíszeket Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

A vágott fenyők közül pedig egyre inkább a kisebb méretűek iránt nagy az érdeklődés, tájékoztat a szakember.

– Az a korosztály, ahol a családban már nem kicsik a gyerekek, és az idősek egyre inkább a kisebb fákat keresik. Persze vannak, akik nagy jegenyefenyőt választanak – folytatta Simon Ferencné. – A divatos dekoráció évről évre változik: idén, úgy tűnik, a retro tér vissza.

Kép: pixabay

– Mind a cserepes növényben, mind az adventi koszorúban megfigyelhető ez a trend. Ismét kedveltek a régi fajták: a filodendron, a fikusz. Ezek igénytelenek, nem kényesek. A koszorúknál a természetesebbek népszerűek, a kis fákkal, ágacskákkal, fenyőfákkal, őzikével díszítettek. A fehérrel lefújt, hópelyhet idéző, kicsit csillogó is divatos. A fehér, rózsaszín és az ezüst idén a fő szín. A karácsonyfadíszben ismét a bézs, a természetesebb szín jellemző. Idén megjelent az az irányzat is, mely szerint művirágokkal vagy termésekkel díszítik fel a fát – szólt az idei trendekről Simon Ferencné.
– Az asztali díszek és a néhány éve hódító útjára indult grincsfák ma is kedvelt karácsonyváró dekorációk. Az is egyre inkább jellemző, hogy sokan nem készen veszik ezeket, hanem saját maguk készítik.

Nyitókép: pixabay

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva