likeBalaton.hu | 2022.05.31. 07:00
Katarsztrófafilmbe való látvány volt a balatoni szupercella
Nem mindennapi videó készült a napokban a fonyódi szupercelláról. Májustól június végéig várhatóak azok a viharok, melyek során úgynevezett szupercellák, vagyis örvénylő zivatarfelhők is kialakulhatnak.

 

2022.május 25-én délután egy szupercellás zivatar érkezett Graz felől a Balaton térségébe. A fenti felvételt Fonyódon készítette Sprinterx2.

Június végéig várhatóak

– Amíg egy átlagos zivatarnál a légkörben fellépő hőmérsékleti és nedvességi viszonyok játsszák a legfontosabb szerepet, addig a szupercelláknál a szél magassággal való változása ad még egy plusz energiát. Ebből következően az örvénylő zivatarfelhők vagy szupercellák erősebbek, mint az átlagos légtömegen belüli zivatarok – mondta Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának vezetője. – A szupercellák jóval hosszabb élettartamúak, így egy zivatarfelhőhöz képest, amelynek az élettartama 30–60 perc, ezek sokkal tovább fennmaradhatnak. Vonulásukat mindig orkánerejű szél, jégeső, ritkább esetben akár tornádó is kíséri. Május 25-én a Balatontól nyugatra ilyen szupercellák jöttek létre, azonban a fő vonulási irányuk elkerülte legnagyobb tavunkat. Viszont elkapta Kaposvár térségét és a Kis-Kunság déli részét.

Ezek a jelenségek legtöbbször május végétől június végéig fordulnak elő, de egy-egy örvénylő zivatarcella még akár a nyár végén is kialakulhat.

Meglehetősen ritka jelenségnek számít, de ahol megjelenik, ott minden esetben súlyos károkat okoz. Nálunk elsősorban a jégeső jelent problémát, míg Észak-Amerika középnyugati részén a szupercellákhoz kapcsolódó tornádók okoznak veszedelmet, amelyek szinte minden évben emberéletet is követelnek. Az elmúlt időjárási helyzetet a siófoki viharjelző obszervatóriumból folyamatosan követtük, kiadtuk a riasztásokat illetve értesítettük a katasztrófavédelmi szakembereket is. Arról nehéz bármit mondani, hogy ez milyen közvetlen kapcsolatban van a klímaváltozással – tette hozzá Horváth Ákos.

Tornádó és szupercella?

Esővel, villámmal, jégesővel és erős széllel sokszor találkozhatunk, bár ritkábban jelentkeznek egyszerre. A szupercella azonban abból a szempontból is veszélyes, hogy átalakulhat.

Abban az esetben, ha elég magasra nyúlik a teteje, 10 000 méter felett a troposzféra tetején található az úgynevezett jetstream zóna, mely a heves futóáramlatok hazája. Ha a szupercella egy ilyen áramlattal találkozik, az olyan energiatöbbletet jelenthet, aminek következtében a forgás felgyorsul, és szívóhatás alakul ki. Abban az esetben, ha ez nem éri el a földet, akkor tubáról beszélhetünk, ha viszont landol, akkor létrejön a tornádó, mely hatalmas pusztításra képes. (Forrás: koponyeg.hu)

Ez a másik, régebbi videó vlgig követi, ahogy jön, majd elvonul a vihar. nem mindennapi látvány.

És egy másik videó, amiből kiderül, hogy nem csak az égen van óriási ereje a víznek.

Nyitókép: illusztráció – A szupercella a zivatarláncon belül kialakuló fejlett zivatarfelhő FORRÁS: NOAA

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Mit hoz a klímaváltozás a Balatonnál?

20 év múlva ilyen lesz a Balaton? Óriási vízhiány, vízügyi készültség van

Klímaváltozás? A Balaton közepén kutatnak

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva