Krausz Andrea | 2019.06.23. 06:00
Katartikus élmény kifogni egy ilyen hatalmas pontyot!
Kapitális méretű pontyok akadtak horogra júniusban a Balatonnál. Lökös Máté 20,97 kg-os, 90 cm hosszú gyönyörű pédánya nem rekord, mégis hatalmas öröm.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonporfit Zrt. több júniusi ponytfogásról is beszámolt közösségi oldalán, ahol a fotókon boldog horgászok ölelgetik magukhoz a szép példányokat. A hivatalosan bejelentett és lemért halak gondos dédelgetés és egy kis sebfertőtlenítés után sértetlenül kerültek vissza a tóba. Az érintettek azt mondják, mindig is arra vágytak, hogy kifogják életük halát, a siker érzése pedig leírhatatlan.

Csodálatos tőponty a Balaton mélyéről (Fotó: FB/ Lökös Máté)A biatorbágyi Lökös Máténak egy 20,97 kg-os tőpontyot sikerült kifogni zánkai horgászhelyén 2019. június 11-én.

A profinak számító horgász Fuky Csoki Team nevű csapatával minden évben részt vesz a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán, vagyis az IBCC-n (International Balaton Carp Cup), ahol az egyik évben ezüstérmet szereztek. Az építőiparban dolgozó Máté, ha teheti, minden szabadidejét a Balatonnál tölti, erről is kérdeztük.

Délben akadt a horogra a 90 cm hosszú példány (Fotó: Fb/ Lökös Máté)

– Hogy sikerült kifogni ezt a szép tőpontyot?

– Nagy pontyhorgász vagyok, ez a szenvedélyem, az életstílusom. A pünkösdi hétvégét a nyaralónkban töltöttem, és kiültem a horgászhelyemre, ahol a legtöbbször kis sátorból, remete módon, éjjel-nappal a botok mellett ülve horgászom. Ez a hal 11.45-kor jött, a legnagyobb melegben, úgyhogy egy helyi horgásztársammal elindultunk a Balaton vízére, és egy jó félórás fárasztás után sikerült ezt a hatalmas pontyot megmeríteni.
Mindig csónakból szoktunk fárasztani. Mivel messzire behúzzuk a szereléket, így kíméletesebb, mint a partról csörlőzni, pumpálni. Beülünk szépen a csónakba és úgymond a hal fölé megyünk. A barátom segített meríteni és beemelni. Gyorsan kivittük, és bejelentettük, mert ekkora halnál bejelentési kötelezettségünk van a halgazdálkodási cég felé. A mérlegelést tanúkkal hitelesítettük.

– Találkozott már ezzel a példánnyal?

– Nem. Kutakodtam horgászberkeken belül, de nem volt ismerős senkinek. Ezeket a nagy halakat manapság egyre többen visszafogják, de tudomásom szerint ez nem egy ismert ponty. Később felismerhető lesz, mivel elég jellegzetes pikkelyhibákkal rendelkezik.

Lökös Máté puszit ad a halnak (Fotó: Fb/Lökös Máté)

– Mik az eddigi rekordjai?

– Balatonakalin 5-6 éve fogtam egy 21,40 kg-ost, a mostani 20,97 kg-os a második a sorban, tavaly tavasszal pedig ugyanitt, Zánkán fogtam egy 20,70 kg-os pontyot.

A zánkai partszakasz jónak mondható fogás szempontjából?

– Azt szokták mondani a horgászok, hogy az északi part nyugati medencéje a lekiválóbb, de a tavasz és az ősz bárhol jó. A nyári hónapokban, amikor már felmelegszik a víz és ellepi a turistaközönség a Balatont, akkor a háttérbe szorulunk, akárhol ülünk. Én júliusban és augusztusban nem is horgászom, pontosan azért mert rengeteg a strandoló, a szörfös, a vitorlás, a gyerekek sárkányhajóznak, versenyeznek. Néha éjszakára kiülök, mert nyugodtabb a víz, de a halaknak kevés az a 8-10 óra csend, hogy visszamerészkedjenek.

– Másra is horgászik?

– Mindenre szeretek horgászni, de az elmúlt években hozott szabályok miatt más horgászati stílust nem űzhetnek a balatoni behúzós horgászengedéllyel rendelkezők. Az engedély szerint csónakkal horgászhatunk nagy pontyokra, viszont nem tarthatjuk meg a halat, azonnal vissza kell engednünk. Ezzel együtt nem horgászhatunk más módszerrel, ami egy kicsit szívfájdalmam…

– Honnan jött a horgászat szeretete?

– Amikor még karonülő gyerek voltam, édesapám kivitt egy halastóra, egészen kis halakkal kezdtem, aztán megtetszett a dolog. ’94 óta horgászom a Balatonon, és 2005 óta már versenyzem is. Ha egy pici szabadidőm van, akkor azt a Balatonon töltöm. Az élet úgy hozta, hogy összejött ez a kis nyaraló Zánkán, így az egész család le tud jönni.

– Mi a legfőbb horgászálma? Egy 30 kg-os példány?

– Nekem minden ponty meglepetés és minden kifogott hal élménnyel tölt el. Persze titokban mindenki a legnagyobbról álmodik, de én ennek is maximálisan örülök. Katartikus élmény egy ilyen nagy halat megfogni.

„Catch & Release”, vagyis a „Fogd meg és engedd vissza”! És ápold le! (Fotó: Fb/ Lökös Máté)

– Egyre nagyobb tért hódít a „Catch & Release”, vagyis a „Fogd meg és engedd vissza” szemlélet a Balatonnál. A halgazdálkodási cég például kiemeli közösségi oldalán, hogy látszik, hogy milyen gondosan és kíméletesen bánt a hallal. Pontosan mi történik ilyenkor?

– Nagyméretű szákkal merítjük ki a pontyot, hogy ne törje össze, ne üsse meg magát. Speciális pontybölcsőbe rakjuk, és vízzel locsoljuk. Találtam a halon ívási sérüléseket, betokosodott kagylókat, amelyek picit gennyesedtek, de ezeket kitisztítottam egy halfertőtlenítő folyadékkal. A vízbe visszaengedve mindig megadom a halnak a tiszteletet.

További fotók a fogásról:

Összeállította: Krausz Andrea

(Borítófotó: Fb/Lökös Máté)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva